Odišiel major Winchester zo seriálu M.A.S.H

Vo veku 75 rokov zomrel v sobotu americký herec a dabér David Ogden Stiers, ktorý sa preslávil predovšetkým postavou majora Charlesa Winchestra aj u nás v populárnom seriáli M.A.S.H. S odvolaním sa na hercovho zástupcu o tom včera informovala agentúra AP. Podľa Mitchella Stubbsa prehral vo svojom dome v Newporte v americkom štáte Oregon boj s rakovinou močového mechúra.

05.03.2018 11:46
David Ogden Stiers Foto: ,
David Ogden Stiers v úlohe chirurga Winchestra (vpravo hore) nahradil v seriáli M.A.S.H. „záporáka“ majora Franka Burnsa.
debata

David Allen Ogden Stiers sa narodil 31. októbra 1942 v meste Peoria v štáte Illinois. Hereckú kariéru odštartoval v Severnej Karolíne. Promoval na Severnej vysokej Eugenskej škole, potom sa presťahoval do New Yorku, kde na The Juilliard School vyštudoval drámu. Na televíznych obrazovkách sa začal objavovať začiatkom sedemdesiatych ro­kov.

V úlohe chirurga Winchestra nahradil v seriáli M.A.S.H. „záporáka“ majora Franka Burnsa (Larry Linville). Podľa agentúry AP bola Stiersova postava síce arogantná, ale prejavovala aj empatiu, ktorá jeho predchodcovi chýbala. Na dvoch epizódach sa podieľal aj ako režisér, režijne sa podieľal aj na dokumentoch o tomto seriáli.

Na konte má viac ako 160 väčších či menších televíznych a filmových postáv. Zahral si v seriáloch a filmoch Charlieho anjeli (1976), To je vražda, napísala (1984), Matlock (1984), Perry Mason (1986 – 1988), Alf (1988), Doktor Hollywood (1991), Doktorka Quinnová (1997). Do menších rolí ho vo svojich filmoch často obsadzoval režisér Woody Allen.

Na divadelnom javisku stvárňoval hlavne dramatické postavy. V rámci kalifornského Shakespearovského festivalu si zahral Kráľa Leara, Richarda III. či Polonia v Hamletovi. Bol nadšeným fanúšikom vážnej hudby. Dokonca aj dirigoval, pod jeho taktovkou uviedlo väčšinou symfonické diela viac ako sedemdesiat hudobných telies. Medzi nimi napríklad aj Yaquina Chamber Orchestra.

Okrem činohry sa často venoval aj dabingu, svoj hlas prepožičal predovšetkým filmom z dielne Walta Disneyho (Kráska a zviera, Pocahontas, Zvonár u Matky božej, Lilo & Stich). Za svoju rolu v seriáli M.A.S.H bol dvakrát nominovaný na cenu Emmy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #M.A.S.H. #David Ogden Stiers