Úzkoprsí akademici podľahli hollywoodskemu klišé

Hollywoodska retro romanca Podoba vody je podľa amerických akademikov najlepším filmom vlaňajška. Filmár Guillermo del Toro, považovaný za najvýraznejšieho súčasného autora fantasy žánru, si k Zlatému levovi pre najlepší film z Benátok a k dvom Zlatým glóbusom za réžiu a hudbu zloženú Alexandrom Desplatom pripísal po nedeľnom ceremoniáli štyroch Oscarov, okrem iného aj za réžiu.

05.03.2018 17:07
Guillermo del Toro Foto: ,
Guillermo del Toro získal s filmom Podoba vody Oscara za najlepší film aj najlepšiu réžiu.
debata

Podoba vody figurovala v trinástich kategóriách a podobnú situáciu sme sledovali vlani, keď mohol rekordných štrnásť sošiek získať muzikál Damiena Chazeleho La La Land. Najlepším filmom sa napokon stala komorná dráma o sexuálnej inakosti Moonlight. Tento rok sa akademici priklonili k výpravnej štylizácii a alegorickej rozprávkovosti. Podoba vody je však aj napriek oceneniam priemerný, opatrne perfekcionistický hollywoodsky trhák. Guillermo del Toro nateraz umlčal v sebe vizionára, za ktorého je v prevracaní konvencií klasických žánrov mnohými filmovými odborníkmi považovaný už od snímky Faunov labyrint.

Toto si požičiam

O tom, že romanca o nemej upratovačke, ktorá sa pri umývaní laboratória zamiluje do záhadného vodného mutanta, recykluje známe motívy a variuje príbeh zakázanej lásky krásky a zvieraťa, svedčí aj fakt, že Guillermo del Toro čelí obvineniam z plagiátorstva. Premisa jeho príbehu sa vraj náramne podobá na divadelnú hru Let Me Hear Your Whisper dramatika Paula Zindela z roku 1969, ktorá sa v 90. rokoch dočkala aj televízneho spracovania. Príbeh zakázanej lásky ženy zamilovanej do monštra, ktorá usporiada nebezpečnú misiu na jeho záchranu, je podľa redaktora magazínu Time prítomný aj v študentskej snímke Holanďana Marca S. Nollkaempera The Space Between Us (Priestor medzi nami). Holandská filmová akadémia však po rozhovore s del Torom vyhodnotila, že režisér Nollkaemperov nápad neukradol, oba filmy vraj vznikali v rôznom čase.

Štvorica oscarových hercov. Zľava: Sam... Foto: Reuters, Mike Blake
Sam Rockwell Frances McDormand Allison Janney Gary Oldman Štvorica oscarových hercov. Zľava: Sam Rockwell, Frances McDormandová, Allison Janneyová a Gary Oldman.

Ostatne je len málo pravdepodobné, že by del Toro vykrádal krátky film mladého filmára, ide predsa o príbeh v umení tisíckrát variovaný. Iný názor má syn Paula Zindera. Pre britský Guardian sa vyjadril, že aj keď Podobu vody považuje za dobrý film, šokovalo ho, koľko motívov z otcovho príbehu sa v ňom objavilo bez toho, aby sa del Toro k priamej inšpirácii priznal, vysporiadal autorské práva a získal povolenie na ich použitie.

Del Torove filmy sú „patchworky“, práca so žánrom si ostatne vyžaduje jeho znalosť a prirodzená inšpirácia a reakcia na cudzie diela je bežnou filmárskou praxou. Rozdiel medzi vykrádaním a citovaním je však v schopnosti vyskladať nový kontext a prekvapivo osviežiť „staré známe“. Del Torova gotická melodráma Purpurový vrch sa nedočkala takých chvál ako jeho posledný film. V Purpurovom vrchu sa vášnivo, bez ohľadu na divácke očakávania, skláňa béčkovým žánrom a so skrytou iróniou vyzdvihuje ošúchané melodramatické a hororové motívy. V Podobe vody zase presvitá konštrukt a emocionálne príkro vykalkulovaná schéma, čím del Toro konvenčne nasleduje hollywoodsky štandard.

Rozhodnutie akadémie zamrzí o to viac, že o cenu pre najlepší film sa tento rok uchádzali naozaj kvalitné diela ako vojnová dráma Dunkirk Christophera Nolana, ktorý nachádza balans medzi mainstreamom a umením, či skvele napísaná, zručne zrežírovaná a trefne obsadená drastická tragikomédia Tri billboardy kúsok za Ebbingom Martina McDonagha.

McDormandová si vie vybrať

Už to, že malá komédia Ladybird Grety Gerwig – vôbec prvý debut režírovaný ženou nominovaný na Oscara za réžiu – ašpirovala na najvyššie filmové ocenenie v piatich kategóriách, bolo poriadnym zadosťučinením pre nezávislú tvorbu. Ostatne tej začali akademici venovať viac pozornosti už vlani, keď bol nominovaný film Moonlight Barryho Jenkinsa. Gerwig však na rozdiel od neho odišla bez ceny a rovnako aj hlavná predstaviteľka filmu Saoirse Ronanová.

Režisér Guillermo del Toro (v popredí) si...
Najlepším hercom sa stal Gary Oldman za...
+15Najlepšia herečka v hlavnej úlohe Frances...

Oscara pre najlepšiu herečku si už druhýkrát v kariére zaslúžila Frances McDormandová. Spoluprácu s režisérmi si dôkladne vyberá, už od polovice 80. rokov ju s obľubou obsadzujú bratia Coenovci (za Joela Coena je vydatá už od roku 1984) s obdobne drsnou poetikou, akú preferuje režisér Troch billboardov Martin McDonagh. McDormandovú napokon obsadil do jej najpríznačnejšej filmovej polohy, zveril jej úlohu matky odhodlanej konať na vlastnú päsť bez ohľadu na to, koľko buchnátov ju jej spoločenská vzbura bude stáť.

Aj jeden z najsilnejších a najpresvedčivejších filmov o láske, aké za posledné desaťročie vznikli, Daj mi tvoje meno Taliana Luca Guadagnina, bol poriadne žeravým uhlíkom v oscarovom ohnisku, napokon si zaslúžil cenu pre najlepší adaptovaný scenár. Majiteľom Oscara za najlepší mužský herecký výkon je Gary Oldman za stvárnenie britského premiéra Winstona Churchilla v životopisnej dráme Najtemnejšia hodina.

Vlani na Oscaroch triumfovala civilná homosexuálna dráma s výhradne afroamerickými hercami, tento rok akademici pre zmenu uprednostnili štylizovanú rozprávku. Del Toro je zručný filmár a rozhodne si zaslúži cenu za réžiu. Je precízny estét a premyslené choreografie hercov v komplikovaných mizanscénach má pod palcom, no ódy na Podobu vody sú v kontexte jeho predchádzajúcej tvorby i ostatných nominovaných filmov preexponované. Omnoho obohacujúcejším filmom je napríklad cynický horor debutujúceho Jordana Peelmana Uteč o súčasných podobách rasizmu, aké by rozhodne nikto z nás nechcel zažiť, s Oscarom pre najlepší pôvodný scenár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #Oscar #Guillermo del Toro #Podoba vody #Oscar 2018