Fantastická žena je trans a snaží sa o zmenu v Čile

Fantastická žena čilského režiséra Sebastiana Lelia sa stala prvým čilským filmom, ktorému sa v kategórii cudzojazyčných snímok podarilo získať Oscara. O úspech v tejto kategórii sa čilská kinematografia usilovala od roku 1990, keď po páde Pinochetovho režimu zaslala do oscarového súboja film po prvýkrát.

06.03.2018 09:00
Fantastická žena Daniela Vega Foto:
Hlavnú úlohu vo filme Fantastická žena stvárnila Daniela Vega.
debata

Fantastická žena je príbehom servírky Mariny, ktorá chce uspieť ako speváčka a spoločnú budúcnosť si plánuje so svojím o 20 rokov starším milencom Orlandom. Po jeho nečakanej smrti musí Marina ako transžena bojovať s predsudkami okolia aj s Orlandovou rodinou. Marinu stvárnila Daniela Vega, ktorá k nakrúteniu filmu režiséra Lelia inšpirovala. Herečku a speváčku na vzostupe stretol, ako uvádza magazín Time, v jednom salóne krásy, kde si privyrábala na živobytie tým, že sa nevestám starala o líčenie a vlasy. Na jej odpoveď na otázku, aké je to byť transženou v Čile, vraj nikdy nezabudne. „Otvorila kabelku a ukázala mi občiansky preukaz so svojou starou mužskou identitou, pretože štát Čile nepozná či neuznáva existenciu transrodových ľudí,“ citoval Time režiséra filmu, ktorý sa do slovenskej distribúcie dostal v novembri a možno ho vidieť napríklad v utorok o 17. h v bratislavskom Kine Film Europe.

Na červenom koberci sa ukázala aj slovenská... Foto: Reuters, Carlo Allegri
Alexandra Borbély Na červenom koberci sa ukázala aj slovenská herečka Alexandra Borbély.

Svoj film nepovažujú tvorcovia za politický, ale jeho úspech spravil z Daniely Vega v Čile hviezdu, vďaka čomu sa teraz usiluje, aby sa postavenie ľudí, ako je ona, v jej krajine zmenilo. „Film nás pozýva, aby sme sa vcítili do druhých, zakúsili emócie, ktoré sú pre nás často nové, a tieto objavy sa nedejú v rámci filmov, ale vnútri samotných divákov. Film nás pripravuje na život a dovoľuje nám objaviť našu spirituálnu elasticitu,“ povedal režisér. Jedným z producentov jeho filmu bol iný čilský filmár Pablo Larrain. Práve vďaka nemu malo Čile k cudzojazyčnej oscarovej soške pred niekoľkými rokmi najbližšie. Medzi päticu nominovaných filmov sa vtedy podarilo dostať jeho dráme No. Snímka v hlavnej úlohe s Gaelom Garciom Bernalom, ktorá sleduje referendovú kampaň rozhodujúcu o osude generála Pinocheta, nakoniec sošku nezískala. Larrain mal jednoducho smolu. Nominovaný bol v rovnakom roku ako vtedajší jednoznačný favorit – Láska Michaela Hanekeho.

Režisér Guillermo del Toro (v popredí) si...
Najlepším hercom sa stal Gary Oldman za...
+15Najlepšia herečka v hlavnej úlohe Frances...

„Smolu“ mala tento rok maďarská režisérka Ildikó Enyedi, ktorá získala nomináciu v kategórii cudzojazyčných filmov so snímkou O tele a duši. Hlavnú úlohu si v ňom zahrala slovenská herečka Alexandra Borbély, ktorá za svoj výkon získala aj Európsku filmovú cenu. Film napokon na Oscaroch neuspel, čo sa však očakávalo. Už to, že sa dostal medzi päticu nominovaných, bolo malým prekvapením. Ale aj bez Oscara je už zo slovenskej herečky rovnako ako z jej kolegyne z Čile hviezda. Všimol si ju napríklad prestížny portál Hollywood Reporter. Priniesol príbeh herečky, ktorá až doteraz hrávala sexi blondínky a ani vo filme O tele a duši to nemalo byť inak. Ildikó Enyedi napísala Alexandre Borbély na telo malú úlohu sexi psychiatričky, ale počas kastingu si všimla, že má na viac a mohla by stvárniť hlavnú postavu Máriu. „Musela mať kombináciu zraniteľnosti a sily. Všetky ostatné, ktoré som videla, mali jedno alebo druhé, nie oboje. Alexandra bola jediná, ktorá mala z oboch rovnako,“ citoval režisérku Hollywood Reporter.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #O tele a duši #Alexandra Borbély #Oscar 2018 #Fantastická žena