Tento Spielberg je fakt dobrý

„Novinová správa je prvý náčrt budúcich dejín,“ povie Meryl Streepová v úlohe majiteľky a vydavateľky novín vo filme The Post: Aféra v Pentagone. Objasňuje tak svoje počínanie: ak sa nemajú skresľovať dejiny, nesmú skresľovať ani noviny. Preto vstúpi do boja o pravdivé informovanie (o vojne vo Vietname) vo svojom periodiku The Washington Post.

12.03.2018 12:00
The Post: Aféra v Pentagone Foto:
Film The Post: Aféra v Pentagone rozpráva skutočný príbeh vydavateľky Kay Grahamovej (Meryl Streepová) a jej vedúceho redaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks).
debata

Film, ktorý sa odohráva v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, rozpráva skutočný príbeh vydavateľky Kay Grahamovej (Meryl Streepová) a jej vedúceho redaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks). V snímke sa po prvý raz stretli tieto hviezdy pod taktovkou režiséra Stevena Spielberga. Scenár napísali Liz Hannahová a Josh Singer. Aj vo vedľajších úlohách účinkujú známi herci a film je koncertom ich výkonov (napr. Alison Brie, Carrie Coon, David Cross, Bruce Greenwood, Tracy Letts, Bob Odenkirk, Sarah Paulson, Jesse Plemons, Matthew Rhys, Michael Stuhlbarg, Bradley Whitford, Zach Woods).

Dráma sa odohráva v súkromí majiteľky novín, ale aj v priestoroch redakcie. Je tam dynamická, až revolučná atmosféra, blíži sa explózia. Mozgy pracujú na plné obrátky, písacie stroje klepocú, všetci nervózne fajčia a šéfredaktor má pri porade nohy na stole. Ak chce redakcia získať tajné dokumenty, nestačí šikovne sťahovať z počítačov. Vtedy museli tajné správy získať z archívov, prenášať cez kontroly na vrátniciach a angažovať sa osobne. Chodilo sa doslova s kožou na trh. Vo filme je stvárnené toto vzrušujúce získavanie dokumentov aj práca s nimi. Všetko je ešte na papieri, redaktori sú listami dokumentov doslova zasypaní, sú to stovky strán, treba vybrať správne pasáže.

V tlačiarni už čaká rotačka. Konečne! Majiteľka novín dáva súhlas a vedúci redaktor, celý šťastný, dá pokyn, že sa môže začať tlačiť. Tlačiari boli vtedy akoby súčasťou redakcií – aj títo čakajú s napätím, ako to dopadne. Už majú vysádzané (Spielberg vložil do filmu tiež pekný exkurz do sadzačskej práce), začnú chrliť noviny. Ľudia sú informovaní a začínajú podľa toho konať (demonštrácie, iné protesty). Je to za prezidenta Nixona, ktorého režisér tiež šikovne do deja zakomponoval (Nixonovo nepriateľstvo s novinármi pripomína súčasného českého prezidenta).

V článku sú konkrétne fakty o vojne vo Vietname (tzv. Pentagon Papers), ktoré americká vláda pred verejnosťou ukrývala takmer tri desaťročia. Ich odhalenie bolo takou udalosťou, že sa vtedy dokonca spojili konkurenčné denníky The Washington Post a The New York Times. Ich počínanie sa hodnotilo ako vlastizrada a aj ich súdili. Súd však vyhrali, čiže – vyhrala sloboda tlače. Film privádza na scénu statočných novinárov, odhaľuje vnútorné boje zodpovedných o to, ako sa rozhodnúť. Majitelia novín, ale aj novinári, boli vtedy s politikmi (však to nie je len minulosť) v úzkom kontakte, priatelili sa, chodili spolu na večierky. Najmä za Kennedyho bolo v Bielom dome veselo. A teraz mali ísť proti týmto svojím priateľom, odhaliť ich hriechy. Je to vždy ťažké!

Spielberg si s týmto náročným materiálom poradil perfektne a nakrútil inteligentnú akčnú drámu s dobrým, ale otvoreným koncom (naznačuje, že po tejto afére nasledovala aféra Watergate). V tejto (nafilmovanej) afére išlo o vojnu vo Vietname. Ako je už dnes všeobecne známe, politici sa stále tvárili, že všetko je O.K., že čo nevidieť USA vyhrajú, pritom sa vedelo, že je to márny boj a príde kapitulácia. Z pýchy tam však stále posielali chlapcov, ktorí vo Vietname zomierali. Aj postava, ktorú hrá Meryl Streepová, mala vo Vietname syna, našťastie sa vrátil zdravý, ale chápala dobre celú tragédiu. Ešteže mala v novinách silného vedúceho redaktora (Tom Hanks), ktorý ju nielen podporoval, ale aj povzbudzoval. Obaja vynikajúco zahrali svoje historické postavy. Dali im iskru, ktorá aj v divákoch zapáli túžbu zachovať sa vždy odvážne a statočne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #The Washington Post #Meryl Streep #The Post: Aféra v Pentagone