Účasť na filme povinná! Úžasná Čína láme rekordy

Dokumentárny film Úžasná Čína sa nedávno stal najvýnosnejším dokumentom, ktorý sa kedy v čínskych kinách premietal. Vlastenecká snímka predstavuje divákom pokrok z posledných rokov vo vede, technike či vojenstve a hlavnú úlohu pri tom zohráva prezident Si Ťin-pching. Viac ako pútavý príbeh však finančný úspech filmu poháňa povinná dochádzka na jeho premietanie, napísal denník Financial Times.

20.03.2018 14:00
Si Ťin-pching Foto: ,
Dokument Úžasná Čína prišiel v čase, keď v Číne okolo prezidenta Si Ťin-pchinga silnie kult osobnosti.
debata

Niekoľko Číňanov denníku povedalo, že do kín na Úžasnú Čínu chodia takmer výhradne organizované skupiny. „Firma nakúpila lístky a vytvorila skupiny, ktoré sa postupne chodili pozerať,“ povedala účtovníčka Siao Lu-na zo štátnej stavebníckej firmy. „Na premietaní bola naša firma a ešte jedna ďalšia, každá zaplnila dva rady. V podstate tam nebol nikto, kto by si lístok kúpil sám,“ dodala. Podľa najnovšej správy agentúry Nová Čína už dokument zarobil vyše 300 miliónov jüanov (asi 38,5 milióna eur). Snímka z produkcie čínskej štátnej televízie CCTV sa dostala na čelo historického poradia dokumentov premietaných v Číne 8. marca. Premiéru mala len o šesť dní skôr.

Tiež denníky The Japan Times a hongkonský South China Morning Post (SCMP) upozornili tento týždeň na povinnosť zamestnancov štátnych podnikov ísť na nový film. „Spolu s tou správou o zrušení limitu na prezidentský mandát je toho trochu veľa,“ povedal jeden taký zamestnanec SCMP pod podmienkou utajenia jeho mena.

„Povinná účasť na premietaní je poslednou známkou toho, ako prezident Si Ťin-pching stupňuje propagandu,“ napísal Financial Times. Podľa The Japan Times bolo aj načasovanie premiéry Úžasnej Číny dobre naplánované. Tri dni po nej sa začalo každoročné zasadnutie čínskeho parlamentu, na ktorého konci delegáti schválili zrušenie limitu na počet prezidentských mandátov.

Dokument tiež prišiel v čase, keď v Číne okolo Si Ťin-pchinga rýchlo silnie kult osobnosti, napísal server Quartz. Vo filme, ktorý spektakulárnym spôsobom prezentuje čínske prístavy, priehrady, mosty, satelity, ponorky či vysokorýchlostné železnice, sa Si objavuje každých niekoľko minút, aby „poskytol čerstvé múdra a zdôraznil kľúčové posolstvo“.

Komentáre k filmu na internete sú podľa FT zrejme potláčané. Populárny filmový web Douban vraj pre Úžasnú Čínu žiadnu stránku nemá, aj napriek svojmu „zvyčajne encyklopedickému pokrytiu“. Iný čínsky web Maoyan pre film udáva hodnotenie 9,6 z 10 bodov. Na stránkach medzinárodnej filmovej databázy IMDb má film najslabšie možné hodnotenie, teda jeden bod z desiatich.

Pre mnohých Číňanov však zrejme povinná dochádzka ani očividne propagandistický charakter diela problém nepredstavujú. „Je to veľmi vlastenecký film a obsahuje veľa z učenia našej strany, takže je našou povinnosťou pozrieť si ho,“ povedala The Japan Times jedna z diváčok v Šanghaji. Iný člen publika svoju skúsenosť opísal takto: „Bolo to povinné. Ale som rád, že sme prišli. Nemyslíte, že to bolo skvelé?“

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #dokument #Si Ťin-pching #propaganda #Úžasná Čína