Veľká noc na obrazovke - s 'Ndranghetou aj Babou z ľadu

Biblické príbehy a programy s náboženskou tematikou, rozprávkové klasiky aj niekoľko atraktívnych premiér. Veľkonočná ponuka televízií kopíruje každoročné štandardy a dá sa v nej nájsť niekoľko zaujímavých kúskov.

30.03.2018 09:00
Baba z ľadu Foto:
Zuzana Kronerová a Pavel Nový vo filme Baba z ľadu, ktorý na Veľkonočný pondelok odvysiela Jednotka.
debata (3)

Film Bohdana Slámu Baba z ľadu je príbehom vdovy Hany, ktorá po stretnutí s otužilcom Broňom začne meniť svoj život. Snímka, ktorá nedávno získala šesť Českých levov, vrátane sošky pre film roka a trofejí pre svojich protagonistov – Zuzanu Kronerovú a Pavla Nového, sa uchádza aj o štyri ceny Slnko v sieti. „Bohdan Sláma má jednu výhodu, vie písať. Ešte som uňho nenaďabila na scenár, ktorý by nebol dobrý,“ povedala Zuzana Kronerová. Diváci sa o jej slovách môžu presvedčiť na Veľkonočný pondelok večer na Jednotke.

RTVS už tradične ponúkne viacero programov s náboženskou tematikou, medzi nimi napríklad retušovanú a digitalizovanú verziu dvojdielneho filmu Ježiš z roku 1999 (Veľký piatok o 20.30 h na Jednotke), doslovnú adaptáciu Evanjelium podľa Jána (vo štvrtok a piatok na Dvojke po 15. h) či príbeh Svätej Barbory (v nedeľu o 13.05 na Jednotke). Pripravené sú tradičné prenosy bohoslužieb, ale aj rozprávky. RTVS počas Veľkej noci odvysiela klasiky ako Tretí princ, Šípová Ruženka, Šialene smutná princezná či S čerty nejsou žerty.

Televíznu premiéru bude mať počas sviatkov dvojdielny dokument z dielne filmára Pavla Barabáša Vábenie výšok. Prvú časť venovanú priekopníkovi slovenského expedičného horolezectva Ivanovi Gálfymu, ktorý stál aj pri zrode Horskej služby, odvysiela Dvojka v sobotu večer, o deň neskôr zaradila druhú časť Krutý Everest. V nej sa Barabáš venuje snaženiu Slovákov v masíve Mount Everestu. Dvojka pripravila pre divákov aj dokument francúzskej televízie Arte o Stingovi (v pondelok o 20.45) či dvojdielnu dokudrámu Martin Luther – Myšlienka, ktorá zmenila svet (sobota 20.45).

Únos aj najpovznášajúcejší film roka

HBO ponúkne divákom na Veľký piatok večer premiéru svojho nového seriálu Trust. Vytvoril ho britský scenárista Simon Beaufoy podpísaný pod kinohitom Do naha!, ale aj pod snímkami Milionár z chatrče či 127 hodín, ktoré nakrútil spoločne s režisérom Dannym Boylom. Práve Boyle mal pod palcom réžiu desaťdielneho seriálu o Johnovi Paulovi Gettym III., dedičovi naftárskeho impéria, ktorého v roku 1973 v Ríme unesie talianska mafia 'Ndrangheta, ktorej meno sa v posledných týždňoch na Slovensku spomínalo v súvislosti s napojením na politikov a vraždou Jána Kuciaka. Po únose 16-ročného Gettyho požaduje mafia výkupné niekoľko miliónov dolárov. „Seriál zachytáva mladíkove utrpenie v rukách únoscov, ktorí nedokážu pochopiť, prečo o ich zajatca nikto nestojí,“ píše televízia HBO. O osud vnuka jedného z najbohatších mužov sveta sa musí postarať jeho rozvedená matka, ktorá však nemá žiadne peniaze. Stvárnila ju Hilary Swanková, jej uneseného syna hrá Harris Dickinson a úlohu zakladateľa naftárskeho impéria si vychutnal Donald Sutherland.

O únos pôjde aj v komédii Dámska jazda, ktorá má na HBO premiéru v nedeľu večer. Amy Schumer a Goldie Hawn v nej stvárnili impulzívnu dcéru a opatrnú matku, ktoré sa na dovolenke v Ekvádore stanú obeťami únosu. Na sobotu večer zase prichystalo HBO divákom ďalší skutočný príbeh, tentoraz kanadskej umelkyne Maud Lewisovej. Od detstva ju trápila artritída, ktorá jej však nezabránila v tom, aby sa venovala svojej vášni – maľovaniu a stala sa maliarkou. V hlavných úlohách romantickej snímky, ktorú denník Chicago Sun-Times označil za jeden z najkrajších a najpovznášajú­cejších filmov roka, sa predstavia Sally Hawkinsová a Ethan Hawke.

Nová romantická komédia aj Nemo

V sviatočnom programe Markízy nájdu diváci klasiky ako Fontána pre Zuzana (sobota, 10. h ), Plavčík a Vratko (nedeľa, 8. h), Poklad na Striebornom jazere (nedeľa, 9.40) či Pacho, hybský zbojník (pondelok, 14.50), ale tiež premiéry ako animovaný Hotel Transylvánia 2 (sobota, 20.30) či slovenskú televíznu romantickú komédiu Pani Dokonalá s Michaelou Čobejovou a Alexandrom Bártom (pondelok, 21.10). Medzi premiérami, ktoré uvedie televízia JOJ, je animovaný film Dobrý dinosaurus (piatok, 20.30 h), ktorý ukazuje, čo by sa stalo, ak by dinosaury nikdy nevyhynuli; príbeh „bezcharakterného lovca hláv“ (Gerard Butler), ktorému zmení život synova choroba, Muž na pravom mieste (sobota 20.35), veľkonočný špeciál zábavnej relácie Inkognito (pondelok 20.35) či pokračovanie komédie Macík s Markom Wahlbergom v hlavnej úlohe (pondelok, 22. h). Televízia JOJ divákom ponúkne aj overené kúsky ako Hľadá sa Nemo (sobota, 16.55 h), Ako utopiť doktora Mráčka (pondelok, 15. h), Jastrabia žena (sobota, 12.10 h) či Diabol nosí Pradu (nedeľa, 13.20 h).

TV TIPY

Páter Pio

  • 30. 3., Jednotka, 13.05
  • Jeho činy spočiatku nechápala ani oficiálna cirkev, ktorá mu zakázala kňazskú činnosť. Vo svojej práci napriek tomu pokračoval, nešťastných ľudí liečil, predpovedal im budúcnosť a konal zázraky. Príbeh o talianskom kapucínovi pátrovi Piovi, ktorého vďaka zbožnosti, pokore, odvahe a trpezlivosti spoznal celý svet, prináša Jednotka v troch častiach za sebou.

Tretí princ

  • 30. 3., Jednotka, 17.35
  • Princ Jindřich odišiel do sveta, aby získal nevestu, no už sa nevrátil. Po čase kráľovná vďaka kúzlu porodila dvojčatá Jaromíra a Jaroslava. Keď dospejú, rozhodnú sa staršieho brata zo zakliatia vyslobodiť a zároveň priviesť tajomnú princeznú, kvôli ktorej kedysi Jindřich odišiel. Do pasce sa však chytá aj Jaromír. Podarí sa Jaroslavovi bratov zachrániť?

Marián Varga 70+1

  • 31. 3., Dvojka, 23.45
  • Hudobníka Mariána Vargu mnohí kolegovia a priatelia vnímali ako jedného z najväčších tvorcov, akého sme v 20. storočí na Slovensku mali. Pri príležitosti jeho nedožitých 71. narodenín mu preto venovali spomienkový koncert Marián Varga 70+1, ktorý sa konal 29. januára v Skalici. Okrem iných na ňom vystúpili Pjoni, Jozef Lupták, Vladislav Šarišský či Iva Bittová.

Mary a Max

  • 1. 4., JOJ Cinema, 9.35
  • Mary Daisy Dinkle je bacuľaté osemročné dievča z predmestia austrálskeho Melbournu. Max Horowitz je zase obézny 44-ročný Žid žijúci v pulzujúcom New Yorku, navyše trpiaci Aspergerovým syndrómom. Aj keď ide o dvoch celkom odlišných ľudí, objavuje sa medzi nimi silné puto, ktoré prekoná vzdialenosť aj obvyklé kamarátske vzostupy a pády.

Ovečka Shaun vo filme

  • 2. 4., Jednotka, 7.45
  • Život na farme je nekonečná nuda. Každý deň plynie v rovnakom rytme, Shaun musí poslúchať a robiť, čo jej farmár prikáže. Ak chce mať deň voľna, musí vymyslieť plán. Lenže aj ten najlepší plán sa môže niekedy zvrtnúť. Kto je fanúšikom štúdia Aardman a má rád veselé príbehy ovečky Shaun, filmové spracovanie by si rozhodne nemal nechať ujsť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc #Ovečka Shaun #televízne tipy #Baba z ľadu #Páter Pio