V Bagdade sa po 25 rokoch premieta iracký film

Iracká kinematografia zažíva comeback. Do bagdadských kín sa tento mesiac prvý raz za viac ako 25 rokov dostal film irackej produkcie.

02.04.2018 12:25
Cesta The Journey Foto:
Snímka Cesta bola voľne inšpirovaná skutočným príbehom.
debata

Film s názvom Cesta (Ar-Rihla) je psychologická dráma o mladej žene, ktorá zápasí s nástrahami vojny v Iraku. Snímka iracko-holandského režiséra Muhammada Darádžího bola voľne inšpirovaná skutočným príbehom. Premiéru mala vlani v septembri na medzinárodnom filmovom festivale v Toronte.

Protagonistkou filmu je mladá samovražedná atentátnička Sára, ktorá plánuje spáchať teroristický útok na bagdadskom nádraží 30. decembra 2006. Je to deň, keď bol popravený niekdajší iracký vodca Saddám Husajn.

„Cieľom filmu je priblížiť divákom dôsledky vojny v Iraku, ktorá si vyžiadala životy takmer milióna ľudí, z detí urobila siroty a zapríčinila utečeneckú krízu,“ uviedol pre web televízie Al-Džazíra Darádží, ktorý je režisérom a zároveň producentom filmu. „Zápasili sme s bojkotom a so sankciami. Následne s vojnou, okupáciou, so sektárskym násilím a nakoniec s Islamským štátom… Ako Iračania sme sa však znova postavili na nohy,“ povedal Muhammad Darádží s tým, že práve tieto motívy vo filme reflektuje.

Iracká kinematografia bola kedysi považovaná za najlepšiu v regióne. V dôsledku pätnásť rokov trvajúceho násilia a sektárskych sporov po americkej invázii v roku 2003 sa však iracký filmový priemysel zrútil.

V Bagdade sa v kinách premietajú predovšetkým hollywoodske trháky či na Blízkom východe veľmi obľúbené egyptské filmy. „Všetci dúfajú, že budú sledovať film irackej produkcie, pretože veľmi dlho sa žiadne také snímky nenakrúcali,“ uviedla filmová kritička Safírah Nádžíová. Cesta je prvým filmom irackej produkcie, ktorý sa dostal do irackých kín od šiitského povstania na juhu Iraku po vojne v Perzskom zálive v roku 1991.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #cesta #Bagdad #Saddám Husajn #kinematografia