Televízne tipy Pravdy: Pletky s talianskou mafiou aj večné hľadanie vlastnej identity

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 5. do 12. apríla. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

05.04.2018 16:00
Trust seriál Foto:
Naftárskeho magnáta Jeana Paula Gettyho si zahral Donald Sutherland (vpravo).
debata

Piatok: 6. 4.

Trust, HBO, 21.00
Téma zločineckej organizácie 'Ndrangheta je v posledných dňoch aj na Slovensku výsostne aktuálna. Nový seriál Trust rozpráva príbeh, do ktorého je talianska mafia zapojená. Miniséria v réžii Dannyho Boylea vychádza zo skutočnej udalosti – z príbehu Johna Paula Gettyho III., dediča naftárskeho impéria. Autorom scenára je spisovateľ Simon Beaufoy, s ktorým už Boyle pracoval na Milionárovi z chatrče. Hlavné úlohy zveril režisér Donaldovi Sutherlandovi, Michaelovi Esperovi a Hillary Swankovej.

„Keď môžete spočítať všetky svoje peniaze, nie ste bohatý muž,“ hovorieval naftársky magnát Jean Paul Getty (1892 – 1976), najbohatší človek svojej doby. Bol plný paradoxov a pragmatizmu, ktorým prepočítaval všetko na peniaze. Zároveň však jedným z najväčších filantropov. Miloval umenie a počas života zhromaždil umeleckú zbierku v hodnote troch miliárd dolárov, ktorú odkázal múzeu nesúcemu jeho meno.

Napriek svojmu bohatstvu bol chorobne lakomý. Za umelecké dielo bol ochotný zaplatiť státisíce, ale o prepitné niekoľko centov sa dokázal riadne pohádať. Telefóny v jeho dome mali časové zámky, aby zamestnanci netelefonovali príliš dlho. Povestnou sa však stala Gettyho lakomosť v prípade únosu jedného z jeho vnukov, ktorým je inšpirovaný práve seriál Trust: John Paul Getty III. žije v Ríme bohémskym životom, keď ho jedného večera unesú na jednom z námestí. Únoscovia požadujú výkupné 17 miliónov dolárov. Talianska polícia sa domnieva, že ide o žart a odmieta sa vyšetrovaním zaoberať. Paulov otec si v Londýne užíva drogové opojenie a nedvíha telefón, Paulov dedo sa vo svojom tudorovskom sídle oddáva spoločnosti mileniek a sumu odmieta zaplatiť. Keď o tri mesiace únoscovia pošlú do redakcie talianskeho denníka odrezané ucho chlapca, najstarší Getty pristúpi na sumu 2,2 milióna dolárov. Čo je maximum, ktoré sa dá odrátať z daní… Vykúpenie však najmladšiemu Gettymu šťastie neprinieslo. Stane sa závislým od drog. Po dlhej chorobe a trápení v roku 2011 zomrel.

Pondelok: 9. 4.

V otcovom tieni, JOJ Cinema, 9.35
Aj snímka V otcovom tieni je rodinnou drámou. Nick Flynn je mladý spisovateľ, ktorý sa pokúša nájsť sám seba. Jeho otec Jonathan, ktorý sa ledva prediera životom, nevidel svojho syna celých osemnásť rokov. Až keď prijme Nick prácu sociálneho pracovníka v útulku pre bezdomovcov, nachádza zmysel svojho osobného aj pracovného života. Jedného dňa sa tam nečakane objaví Jonathan, ktorý prišiel hľadať nocľah a útočisko. Pre oboch je to vyhliadka skutočnej a možno aj spoločnej budúcnosti. Prijme Nick vlastného otca a podarí sa mu nahradiť prázdne spomienky skutočnou budúcnosťou?

Scenára a réžie sa ujal Paul Weitz (Ako na vec). Pokúša sa nachádzať odpovede na otázky, či sa tak dlho odlúčení členovia rodiny dokážu dať opäť dohromady, prehodnotiť svoj súčasný životný štýl a nájsť k sebe cestu. Hneď od začiatku je jasné, že to nebude jednoduchá cesta. Vďaka hereckému koncertu Roberta De Nira je to však cesta zaujímavá. Vo filme o narušenom a zároveň veľmi krehkom pute medzi rodičom a jeho potomkom podali skvelé herecké výkony aj Paul Dano a Julianne Mooreová.

Pri nakrúcaní nebola núdza ani o veselé príhody. Počas jednej z prestávok sa Robert De Niro v kostýme vybral do hotela The Greenwich, ktorého je spoluvlastník. Ochranka ho však nespoznala a nepustila dovnútra. Je tiež zaujímavé, že Robert De Niro si podobnú rolu zahral už vo filme Sme v pohode (2009), kde takisto stvárnil stroskotaného otca, ktorý sa v núdzi obracia na svoje deti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mafia #Danny Boyle #televízne tipy #Ndrangheta #V otcovom tieni