Aby hrdinovia zomierali iba na filmovom plátne

Národné filmové ceny Slnko v sieti poznajú víťazov. Šesť sošiek získal film Čiara, ktorý sa stal aj filmom roka, tri ceny udelila Slovenská filmová a televízna akadémia Piatej lodi Ivety Grófovej. Po predchádzajúcom ročníku Slnka v sieti, keď si mnohí víťazi po ceny neprišli, mal piatkový galavečer noblesnejší charakter. Aj vďaka odovzdávajúcim, ako sú európska herečka roka Alexandra Borbély či držiteľ rovnakej ceny v mužskej kategórii Peter Simonischek. Ocenení vyzývali počas večera na slušnosť, profesionalitu aj kultúrny reparát.

08.04.2018 18:28
Producentka Wanda Adamík Hrycová (v strede v... Foto:
Producentka Wanda Adamík Hrycová (v strede v červenom) so štábom, s ktorým spolupracovala na filme Čiara. Získal šesť cien Slnko v sieti.
debata (3)

„Chcela by som veľmi pekne poďakovať pánovi Tiborovi Búzovi, pretože jeho absolútna dôvera v slovenský animovaný film a nielen v slovenský animovaný, ale vôbec v slovenský film a jeho podpora, prináša dnes evidentné výsledky,“ poďakovala sa v úvode večera režisérka najlepšieho animovaného filmu, epizódy seriálu Websterovci Katarína Kerekesová. Správa o Búzovom odchode z postu programového riaditeľa RTVS sa objavila iba niekoľko hodín pred piatkovým ceremoniálom. Búzovi ďakovali počas večera viacerí, s výnimkou filmu Křižáček totiž RTVS koprodukovala všetky ocenené filmy.

Všetci na jednej lodi

Mnohí z ocenených aj z tých, čo ceny odovzdávali, ale aj mnohí v publiku, mali pripnuté odznaky #all for Jan alebo ich ekvivalenty. „Nie je to dekorácia, je to emblém, skoro až ikona. Po tom všetkom, čo nás obklopuje, čo sa tu deje, ako človek, ktorý robí dokumentárne filmy, mám pocit, že sám za seba robím maximum pre to, aby sme žili v slušnej krajine, aby sme žili na slušnom Slovensku. Všetci tí ľudia, ktorí tu majú tie odznaky pripnuté, mám pocit, že stelesňujú to, že sme solidárni s našimi kolegami v RTVS aj s tými ľuďmi na námestiach, pretože sme verní pamiatke Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ povedal pri preberaní ceny za dokument o rómskom holokauste Diera v hlave režisér Robert Kirchhoff.

Rakúsky herec Peter Simonischek (vľavo)...
Denisa Buranová s cenou za najlepší...
+2Zuzana Kronerová s cenou za najlepší ženský...

K výzve za slušné Slovensko sa počas večera pridali mnohí. „Nebyť producentky filmu Wandy Adamík Hrycovej, režiséra Petra Bebjaka a kameramana Martina Žiarana, teda hlavne ich, ktorí by z východu, z východného Slovenska, z kraja, kde nič nie je, nepriniesli naozaj krásne zábery, tak by som nemal čo strihať,“ povedal ocenený strihač filmu Čiara Marek Kráľovský. „Myslím si, že všetci správni ľudia, všetci slušní ľudia, aj my filmári, aj tí ľudia vonku, majú jedinú snahu, a to, aby hrdinovia zomierali iba na filmovom plátne.“

Ocenená kameramanka filmu Piata loď Denisa Buranová zase poprosila, aby sme nezabúdali, že všetci sme na jednej lodi. „Tá loď sa volá slušnosť. A, prosím, nedopusťme, aby ju ktokoľvek potopil.“ Keď Buranovej odovzdával cenu kameraman Martin Štrba, vniesol isté napätie do inak zväčša pokojne plynúceho večera, keď odmietol s moderátorkou Adelou Vinczeovou žartovať. "Problém je, že každý si o sebe myslí, že je slušný a správny, takže by to mal asi niekto určiť,“ reagovala Vinczeová.

Cenu za réžiu odovzdával Juraj Jakubisko. „Trošku je mi smutno, keď tu prídem a vidím, že sa furt za niečo manifestuje, za slušné Slovensko. Je toľko vecí, ktoré … Ja by som rád protestoval a vyzýval svojich kolegov za slušný slovenský film, to znamená na podmienky, aby ten slušný film mohol byť vyrábaný,“ povedal pred odovzdaním ceny režisérovi Čiary Petrovi Bebjakovi.

„Veľmi rád pôjdem kedykoľvek na námestia, za slušné Slovensko tam veľmi rád budem stáť,“ kontroval mu Bebjak a dodal, že odznaky, ktoré mnohí nosia, nie sú o politike. „Mali by byť všade, aby sme si zapamätali, že ľudia, ktorí hľadajú pravdu, ju v tejto spoločnosti hľadajú za cenu svojho života.“ Vďaka Čiare sa na pódium dostala aj producentka Wanda Adamík Hrycová, ktorá si celý projekt vymyslela. Ďakovala celému svojmu tímu. „Ten film je taký dobrý len preto, že oni sú dobrí, a preto, že sú profesionáli, lebo, pán premiér, na odbornosti záleží!“

Počas večera sa skloňovali úspechy slovenskej kinematografie. Na slovenské filmy prišlo vlani do kín rekordných takmer 1,5 milióna divákov a mali tržby vyše sedem miliónov eur. Nie je to však tak dávno, čo slovenský film prakticky neexistoval. „Žijem už dvadsať rokov v Čechách a odsťahovali sme sa tam v dobe, keď slovenskí politici za Mečiara takmer zlikvidovali slovenský film. Dostala som tam úžasné príležitosti a veľmi si to vážim, ale doma som tu, na Slovensku. Prosím, nedovoľme znova zlikvidovať slovenskú kultúru. A preto žiadam kultúrny reparát,“ povedala kostýmová výtvarníčka Katarína Štrbová Bieliková, ktorej tretie Slnko v sieti vyniesol film Křižáček. Kultúrny reparát je výzva osobností na odstúpenie novej ministerky kultúry Ľubice Laššákovej, o ktorej si podpísaní myslia, že nie je kompetentná viesť rezort.

Gruska a Rjachovský? Predbehli dobu!

Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii si počas večera prevzali filmoví architekti Viliam J. Gruska a Roman Rjachovský. Prvý je podpísaný pod takými titulmi ako Kára plná bolesti, Chodník cez Dunaj, Kráľ Drozdia brada či Perinbaba, druhý zase pod snímkami Mário a kúzelník, Zabudnite na Mozarta či Pokoj v duši. „Viliam Gruska a Roman Rjachovský vstúpili do Slovenskej televízie začiatkom 60. rokov a v podstate mali šťastie. Bolo to médium, ktoré bolo v stave zrodu, ktoré objavovalo svoje možnosti,“ povedal počas večera v dokrútke prezident filmovej akadémie Martin Šulík, podľa ktorého obaja v mnohom predbehli dobu.

Architekti Viliam J. Gruska (vľavo) a Roman... Foto: SFTA/Miro Nôta
Architekti Viliam J. Gruska (vľavo) a Roman Rjachovský (vpravo) s režisérom Dušanom Trančíkom, ktorý im odovzdával cenu za prínos kinematografii. Architekti Viliam J. Gruska (vľavo) a Roman Rjachovský (vpravo) s režisérom Dušanom Trančíkom, ktorý im odovzdával cenu za prínos kinematografii.

„Dostávam toto Slnko v sieti v priestore, v ktorom sa už pred rokmi stavali dekorácie k televíznym filmom a inscenáciám, mnohé aj podľa mojich návrhov, spolupracoval som tu na takých skvostoch svetovej literatúry ako Mário a kúzelník, Sesternica Beta, Americká tragédia, Buddenbrookovci a mnohých ďalších,“ zaspomínal si pri preberaní ceny na bohatú minulosť bratislavskej Starej tržnice Roman Rjachovský. „Ďakujem predovšetkým akadémii, že si na to spomenuli. Možno by niečo z tej ceny a jej účinku mohli dostať aj takí naši predchodcovia, ktorí tu nie sú, ako Anton Krajčovič a mnohí, ktorí zomreli alebo žijú ďaleko za hranicami. Pozdvihli pomocou scénografie, architektúry dramatickú tvorbu na Slovensku tak, že si scenáristi a režiséri mohli dovoliť napísať čokoľvek, odkiaľkoľvek zo sveta a oni tomu vytvorili primerané prostriedky,“ povedal Viliam J. Gruska.

Prehľad víťaziek a víťazov cien Slnko v sieti:

  • Najlepší hraný film: Čiara – réžia: Peter Bebjak, producentka: Wanda Adamík Hrycová
  • Najlepší dokumentárny film: Diera v hlave – réžia: Robert Kirchhoff, producentka: Barbara Janišová Feglová
  • Najlepší animovaný film: Ocko hrdina (Websterovci) – réžia: Katarína Kerekesová, producentka: Katarína Kerekesová
  • Najlepšia filmová réžia: Peter Bebjak – Čiara
  • Najlepší filmový scenár: Marek Leščák, Iveta Grófová – Piata loď
  • Najlepší kameramanský výkon: Denisa Buranová – Piata loď
  • Najlepší filmový strih: Marek Kráľovský – Čiara
  • Najlepší filmový zvuk: Viktor Krivosudský – Čiara
  • Najlepšia filmová hudba: Slavo Solovic – Čiara
  • Najlepší architekt – scénograf: Denisa Buranová, Iveta Grófová, Miroslav Král, Iva Němcová – Piata loď
  • Najlepšie kostýmy: Katarína Štrbová Bieliková – Křižáček
  • Najlepšie masky: Martin Jankovič, Zuzana Paulini – Únos
  • Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Zuzana Kronerová za úlohu Hana vo filme Baba z ľadu
  • Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Judit Bárdos za úlohu Eszter vo filme Out
  • Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Tomáš Maštalír za úlohu Adama Krajňáka vo filme Čiara
  • Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Robert Roth za úlohu Otca vo filme Nina
  • Počas galavečera odovzdali aj ceny za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii, ktoré si prevzali filmoví architekti Viliam Gruska a Roman Rjachovský.
  • Divácku cenu Slnko v sieti získalo Spievankovo a kráľovná Harmónia režisérky Diany Novotnej.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #juraj jakubisko #RTVS #Ciara #Slnko v sieti #SFTA #Piata loď #Peter Bebjak #Websterovci #Wanda Adamik Hrycová #Adela Vinczeová #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová #Roman Rjachovský #Za slušné Slovensko #kultúrny reparát #Vilam J. Gruska #Tibor Búza