Peter Bebjak: Dôležité je, aby diváci vedeli, že váš film existuje

Trinásť nominácií, šesť cien. Najúspešnejším filmom tohtoročného udeľovania Slnka v sieti sa stala Čiara. Cenu za jej réžiu získal Peter Bebjak.

09.04.2018 12:00
Peter Bebjak Foto: ,
Režisér Peter Bebjak s cenou za najlepšiu filmovú réžiu počas odovzdávania národných filmových cien Slnko v sieti.
debata (1)

Čo vám prvé napadlo, keď vám producentka Wanda Adamík Hrycová ponúkla prácu na Čiare? Čím vás presvedčila?

V prvom rade to boli ľudia, s ktorými som film mal ísť robiť a s ktorými som bol rozhodnutý robiť ho – či už to je kameraman Martin Žiaran, strihač Marek Kráľovský, ale aj Peter Balko, o ktorom viem, že je nielen dobrý spisovateľ, ale aj scenárista. A najmä som vedel, že keď to Wanda chytí, tak tú látku nepustí. Je ako buldog – keď sa do niečoho zahryzne, urobí všetko preto, aby to bolo úspešné a aby s tým ona sama bola spokojná.

Dá sa úspech filmu „naplánovať“?

Nedá. Je to o šťastných rozhodnutiach, o ktorých v tom momente ešte nikto nevie, že sú šťastné. Šťastne sme naplánovali premiéru na júl. Počasie si nemôžete naplánovať, ale my sme mali šťastie, že nám prialo – nepršalo, ale nebolo ani tak teplo, že by ľudia boli na kúpaliskách, niekde mimo. Šťastný bol výber titulnej pesničky, z ktorej sa stal hit, takisto šťastný výber festivalu Karlove Vary, kde sme dostali cenu. Tým, že bola uhorková sezóna, sa o nás častejšie a viac písalo. Všetky tieto elementy sa podieľali na úspechu filmu. Ale to je len začiatok. Ak by sa ten film ľuďom nepáčil alebo by nemal niečo, čo by ich chytilo, do kín by neprišli tá druhá, tretia vlna divákov, ktorí urobia to finálne číslo.

Akú úlohu zohralo podľa vás to, že ste za film získali cenu za réžiu v Karlových Varoch?

Dôležité je, aby sa o vašom filme vedelo, že existuje. Preto vznikla aj tá pesnička, preto bolo dobre, že dostal cenu v Karlových Varoch – lebo sa o tom písalo. Ale môže sa stať, že máte film, v prvej vlne by naň prišlo tých 70-tisíc divákov, ako mala Čiara za prvý víkend, ale ak ľudia o tom nebudú ďalej rozprávať, ak sa nebude šíriť, že ten film v niečom stojí za to, tých ďalších 260-tisíc ľudí by už neprišlo.

Ako režisér ste si už vyskúšali viacero žánrov. V čom je žánrový film pre filmára výzvou?

Vždy, keď je to pre vás niečo nové, tak musíte niečo nové objavovať, skúšať, hľadať, musíte sa popáliť a potom zistíte, čo je dôležité. Dôležité je nájsť cestu, aby to celé fungovalo. Dostať tú žánrovosť aj von k divákovi, aby mal ten pocit, ktorý v ňom chcete vyvolať.

Čím váš lákala rozprávka, ktorú pre RTVS pripravujete na Vianoce?

Mágiou, ktorú rozprávka v sebe má, a tým, že sa tam vlastne môže všetko. Treba rozmýšľať aj nad tým, pre koho nakrúcate – že je to pre deti, ale aj pre dospelých, pre rodinu a navyše je to aj vianočná rozprávka. Scenár vzišiel zo súbehu v televízii, čiže som nebol pri jeho zrode, ale snažíme sa ho urobiť čo najlepšie a aj scenárista na ňom robil tak, aby sme našli spoločnú cestu.

Práva na sfilmovanie minisérie Spravodlivosť, za ktorú ste získali Českého leva, kúpila produkčná spoločnosť, ktorú vlastnia Ben Affleck a Matt Damon. Ako sa podarí taká vec?

Je to jednoduché. Česká televízia chodieva ponúkať svoje projekty na trhy a Spravodlivosť zarezonovala v jednej sales agentúre, ktorá ju odkúpila a vlastne sprostredkovala predaj našich scenárov a idey produkčnej spoločnosti, ktorú vlastnia Affleck s Damonom. Takže je to šikovnosť a umenie ľudí z Českej televízie, ktorým sa podarilo predať to tým správnym ľuďom.

Ste jedným z režisérov seriálu Za sklom, ktorého druhá séria stále čaká na vysielanie. Špekulovalo sa aj o politických tlakoch na jeho stiahnutie…

To je tak. Poďme po oficiálnom vyjadrení, televízia hľadá pre to lepší čas, ale doteraz ho nejako nenašla. Takže uvidíme.

Rakúsky herec Peter Simonischek (vľavo)...
Denisa Buranová s cenou za najlepší...
+2Zuzana Kronerová s cenou za najlepší ženský...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ciara #Slnko v sieti #Peter Bebjak