Týždeň s diváckymi hitmi aj Dubčekom

Až 39 slovenských filmov, ktoré mali počas minulého roka premiéru, môžete pekne jeden po druhom vidieť na prehliadke Týždeň slovenského filmu v bratislavskom kine Lumiere.

09.04.2018 16:00
Adrian Jastraban Foto:
Adrian Jastraban (vpravo) ako Alexander Dubček v novom filme Laca Halamu.
debata

Vybrané tituly sa však budú premietať aj v deviatich mimobratislavských kinách. Týždeň slovenského filmu premietne od 9. do 15. apríla 22 hraných, 12 dokumentárnych a päť animovaných filmov. Viaceré zo snímok sa budú premietať aj s anglickými titulkami.

Týždeň slovenského filmu sa koná už štvrtý raz. V minulosti bývalo jeho vyvrcholením udeľovanie cien Slnko v sieti, teraz sa to organizátori rozhodli zmeniť a filmová prehliadka nasleduje až po udeľovaní cien. „Ten slávnostný večer možno pritiahne väčšiu pozornosť k filmom, ktoré premietneme. Je to istým spôsobom PR, ľudia si uvedomia, že filmy, o ktorých počuli, ktoré nevideli a ktoré sú možno ocenené a o ktorých sa počas toho slávnostného večera bude rozprávať, budú môcť vidieť počas týždňa nielen v Bratislave, ale aj v ďalších mestách po celom Slovensku,“ povedal prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Martin Šulík.

Minulý rok sa slovenskej kinematografii mimoriadne darilo. Už v polovici roka hlásili kiná rekord, keď v auguste prekročil počet divákov, ktorí v roku 2017 prišli na niektorý zo slovenských filmov, milión. Do konca roka pribudlo ďalších vyše 400-tisíc divákov. Dva divácky najúspešnejšie filmy – romantická komédia Všetko alebo nič a triler Čiara – dokonca prekonali hranicu 300-tisíc divákov a predbehli aj najúspešnejší zahraničný film v našej distribúcii – Ja, Zloduch 3, ktorý v kinách videlo „iba“ 296-tisíc divákov.

Týždeň slovenského filmu však ponúkne aj tituly, ktoré nelámali divácke rekordy, zato slávili úspechy na festivaloch vo svete. K takým patrí Piata loď či Out, ale aj Cez kosti mŕtvych Agnieszky Holland a Kasie Adamik. Koprodukčná snímka získala Strieborného medveďa – Cenu Alfreda Bauera na festivale v Berlíne aj Európsku filmovú cenu za kostýmy. Premietať sa bude aj Špina Terezy Nvotovej, ktorá mala premiéru na festivale v Rotterdame. Ale tiež študentské hrané snímky, ktoré v slovenských kinách len tak neuvidíte. Atlantída, 2003 Michala Blažka mala premiéru na festivale v Cannes a na Českých levoch ju ocenili ako najlepší študentský film. Snímka Magic Moments Martiny Buchelovej zase zaujala zostavovateľov programu festivalu v Toronte, ktorí ju zaradili do súťaže krátkych filmov.

Historická dráma Dubček režiséra Laca Halamu podľa scenára Viliama Klimáčka, Ľuboša Juríka a Juraja Fábryho príde do slovenských kín 19. apríla. Predpremiéru však bude mať na Týždni slovenského filmu, ktorý slávnostne otvorí. Hlavnú úlohu v snímke, ktorá sa začína vstupom vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, stvárnil Adrian Jastraban.

Týždeň slovenského filmu ponúkne aj množstvo sprievodných podujatí, väčšinu v Kine Lumiere. Hneď v prvý deň to bude seminár o Pavlovi Brankovi a panel o slovenskej filmovej vede s Jelenou Paštékovou, Martinom Cielom a Katarínou Mišíkovou. V utorok bude na FTF VŠMU masterclass kameramana Martina Žiarana. Diskusia po filme Špina Terezy Nvotovej sa bude venovať téme Odkrývanie tabu sexuálneho násilia a vyrovnávania sa s ním, diskutovať sa bude tradične aj o slovenskom hranom, animovanom a dokumentárnom filme, Peter Konečný a Juraj Malíček sa zamyslia nad tým, čo robí divácky film diváckym a ďalšia z diskusií bude venovaná 90. rokom a tomu, na čo sme zabudli a na čo by sme chceli zabudnúť.

Kompletný program filmov aj sprievodných podujatí nájdete na tyzdenfilmu.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dubček #týždeň slovenského filmu #Adrian Jastraban