Talentovaný aj dobrosrdečný. Na Juraja Herza spomínajú Studenková, Hryc či Horváth

Na zosnulého kolegu, ale aj priateľa Juraja Herza spomínajú Emil Horváth ml., Zdena Studenková, Juraj Kukura, Andy Hryc a Dodo Šimončič.

09.04.2018 18:40
Juraj Herz Foto: ,
Juraj Herz (4. september 1934 – 8. apríl 2018)
debata
Emil Horváth ml.

Emil Horváth ml.

herec

S pokojným svedomím môžem povedať, že to bol jeden z najlepších režisérov, s akými som kedy spolupracoval. Keď som čítal, že Juraj Herz umrel, hneď som si ho vybavil ako človeka, ktorý sa večne usmieval. Nikdy to nebol hraný úsmev, išlo o nepretržitú kladnú emóciu. V duchu kladnej emócie pracoval aj ako režisér. Mal úžasné obrazové videnie. Jeho doménou však bola predovšetkým práca s hercami, pretože sám bol vynikajúcim hercom. Ja som s ním nakrútil Sladké starosti a neskôr pre Českú televíziu film Tajné sny a spoluprácu s ním si neviem vynachváliť. Spomínal som kladnú emóciu a pozitívny prístup k životu, čo bolo vzhľadom na jeho ťažký život v mladosti hodné obdivu. Je mi veľmi ľúto, že umrel. Myslím, že je to obrovská strata pre slovenskú aj českú kultúru.

Zdena Studenková

Zdena Studenková

herečka

Mala som to šťastie, že hneď, ako som absolvovala vysokú školu, Juraj Herz ma obsadil do dnes už kultovej rozprávky Panna a netvor. Bola to pre mňa ohromná skúsenosť a musím povedať, že aj keď to bolo veľmi náročné – nakrúcala som v tých princeznovských šatočkách v hrozných zimách, Juraj Herz mal jedinečné výtvarné videnie, a s tým sa človek u režisérov málokedy stretáva. Mám pocit, že to akosi patrí k jeho generácii. Celkovo teraz režiséri len veľmi málo pracujú s výtvarnom tak ako on. Jednoducho to bol znalec umenia, estét a mimoriadne sčítaný a vzdelaný človek a myslím, že v povedomí divákov zostane zapísaný ešte na veľmi dlhý čas.

Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Juraj Kukura

Juraj Kukura

herec

S Jurajom Herzom som nakrútil film Deviate srdce, snímku, ktorá podľa mňa rozhodne patrí do kultúrneho fondu česko-slovenskej kinematografie. Vždy mu budem veľmi vďačný, že mi dal príležitosť v tomto filme účinkovať.

Andy Hryc

Andy Hryc

herec

Juraj Herz bol nesmierne zásadový človek. Jeho zásadovosť hraničila až s tvrdohlavosťou, čo v mnohých prípadoch veľmi ovplyvnilo jeho osobné aj rodinné vzťahy. Keď podpísal zmluvu na nakrúcanie televízneho seriálu Čierni baróni, Česká televízia ho vyzvala, aby „doobsadil“ seriál. Na jeho otázku, čo slovo „doobsadiť“ znamená, mu vysvetlili, že seriál je pripravený pre Bolka Polívku v hlavnej role. Herz to odmietol, povedal producentovi, že ak „Terazkyho“ nebude hrať Hryc, on to režírovať nebude. Vďaka tomu, že vzhľadom na svoju úžasnú umeleckú reputáciu si mohol takúto podmienku položiť – bez obavy, že ho to bude stáť zmluvu, hral som legendárneho „Terazkyho“ v seriáli ja. Na úžasnú spoluprácu, ktorá predstavovala takmer ročné nakrúcanie v spoločnosti českej hereckej extraligy, nikdy nezabudnem.

Dodo Šimončič

Dodo Šimončič

kameraman

Juraj bol nesmierne dobrý človek. No bol to aj nesmierne schopný a vzácny režisér, ktorý miloval film, svojich hercov aj spolupracovníkov. Bol vždy pripravený na sto percent, akceptoval svojich kamarátov, s ktorými nakrúcal. Práve dobrosrdečné správanie bolo jeho veľkým plus. Bol to jednoducho miláčik všetkých. Keď som s ním nakrúcal film, atmosféra bola vždy fantastická. Kino veľmi miloval. Je mi veľmi smutno, že odišiel, nakrútil som s ním aj jeho posledný film. Bol to nesmierne talentovaný človek. Nesmierne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Herz #Emil Horváth ml. #Zdena Studenková #Andy Hryc