Forman inšpiroval rebelmi a obrazmi ľudských slabostí

Hasič a predseda plesového výboru v komédii Hoří, má panenko si v trme-vrme hasičského bálu priloží prst na ústa a započúva sa. Jeho ucho zachytilo presne to, na čo čakal už dlho: počuje hasičské sirény. Na tvári sa mu objaví takmer blažený výraz a pokojne povie: Horí. Horí.

16.04.2018 12:00
Miloš Forman Foto: ,
Režisér Miloš Forman zomrel v piatok 13. apríla vo veku 86 rokov.
debata (1)

Podobných záberov nájdeme vo filmoch Miloša Formana nespočetne. Mnohých dráždilo, že sa mu geniálne darilo ukazovať nielen absurdity z našich životov (spomeňte si na slávnu posteľovú scénu z Lások jednej plavovlásky), ale aj naše pokrytectvo, malosť či falošné presvedčenie o našej výnimočnosti, jednoducho ľudské slabosti.

Hrdinovia viacerých filmov Miloša Formana sú výstrední rebeli, ktorí bojujú proti konformizmu. Tak ako slobodomyseľný Randle P. McMurphy, ktorého príchod otrasie rutinou a disciplínou pacientov psychiatrickej nemocnice. Snímka, ktorá je obrazom autoritárskeho potláčania individuality aj zrkadlom konformizmu, patrí k Formanovým najlepším. Jej hrdinovia pofňukávajú, ako sa v nemocnici nedá vydržať, ale zároveň nemajú odvahu odtiaľ odísť. Forman odvahu odísť mal a začal kariéru v cudzej krajine.

Jeho rodičia zahynuli v koncentračnom tábore a on sa veľmi skoro musel naučiť, ako sa obracať. Neskôr, keď sa ocitol v Amerike, sa mu táto schopnosť zišla.

Pamätám si, ako som prvýkrát videl film Amadeus Miloša Formana. Mal som sedemnásť, v trenčianskom kine Moskva ho hrali ako dvojprogram a domov som sa z neho vrátil úplne uchvátený. Na druhý deň som si išiel do videopožičovne po kazetu s Mozartovou operou Don Giovanni. Miloš Forman jednoducho vedel ľudí inšpirovať. Vedel nadchnúť nielen tých, ktorí s ním stáli na pľaci, ale rovnakou mierou aj tých, ktorí obdivovali jeho diela v prítmí kinosál – či už išlo o jeho autenticky surové a sarkastické české filmy alebo o uhladenejšie americké kúsky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #režisér #Miloš Forman #Amadeus