Televízne tipy Pravdy: Nesmrteľná klasika Malé ženy aj šialenstvo kráľa Juraja

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 19. do 26. apríla. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

19.04.2018 16:00
Malé ženy Foto:
Trojdielna miniséria Malé ženy sleduje sestry Marchové na ich ceste z detstva do dospelosti.
debata

Piatok 20. 4.

Happy Go Lucky, Film Box, 21.00
Máte radi Sally Hawkinsovú? Potom sa vám možno zapáči desať rokov stará anglická dráma režiséra Mikea Leigha, ktorá ponúka niekoľko kapitol zo života Poppy, veselej, vždy rozžiarenej učiteľky zo severného Londýna. Poppin optimizmus často doháňa jej okolie do šialenstva. Hneď na začiatku učiteľke Poppy niekto ukradne bicykel. Ona sa však zapíše do autoškoly ku Scottovi, nerváckemu a upätému cynikovi. Napätie pri jej týždenných lekciách narastá a Poppy sa čoraz viac musí snažiť, aby si udržala dobrú náladu. Ako si poradí s nervovo labilnou učiteľkou flamenca, zatrpknutou tehotnou sestrou, problémovým bezdomovcom, malým bitkárom vo svojej triede a zablokovanou chrbticou? Film som kedysi videla v kine, teraz si ho rada pozriem znova.

Levie srdce, Dvojka, 22.30
Pozor, snímka z celkom iného súdka. A ešte jedno varovanie: nejde o rovnomenný akčný film s Jeanom-Claudom van Dammom, ale o fínsko-švédsku drámu z roku 2013. Rozpráva fascinujúci príbeh neonacistu Teppa, ktorý síce má svoje radikálne názory a predsudky, ale zároveň túži po láske a rodine. Keď stretne atraktívnu servírku Sari, všetko vyzerá ideálne – kým Teppo spozná jej malého černošského syna. Čo teraz? Rozhodnúť sa pre rodinu alebo pokračovať v nenávisti?

Sobota 21. 4.

Malé ženy (1, 2), Cinemax, 14.25
Rovnomennú knižku spisovateľky Louisy May Alcottovej z roku 1868 som v detstve milovala. Cinemax ponúka ďalšiu adaptáciu tejto americkej klasiky. Trojdielna miniséria sleduje sestry Marchové, Meg (Willa Fitzgerald), Jo (Maya Hawke), Beth (Annes Elwy) a Amy (Kathryn Newton) na ich ceste z detstva do dospelosti. Ich otec bojuje v americkei občianskej vojne a ony sa s pomocou matky Marmee (Emily Watson) učia, čo znamená byť mladou dámou – od tradičných úloh žien až po súrodeneckú rivalitu, prvú lásku, stratu a manželstvo

Nedeľa 22. 4.

Šialenstvo kráľa Juraja, Cinemax, 21.05
Vraj ak si chcete odpočinúť od priemerných filmov a priemerných hercov, je toto ten pravý film. Dej sa odohráva koncom 18. storočia, keď láskavý anglický kráľ Juraj III. náhle ochorie a začne sa správať ako zmyslov zbavený. Tým otvorí dvere dvorným intrigám a mocichtivému synovi princovi z Walesu, ktorý chce uchvátiť trón. Syn parlamentu okamžite navrhuje zákon, podľa ktorého by bol vladár vyhlásený za duševne chorého. Nasleduje politický súboj medzi premiérom, monarchistom a opozičnou stranou. Medzitým kráľa pomaly trýznia podivnými praktikami medicíny 18. storočia – pravidelne mu púšťajú žilou a jeho výkaly skúmajú všemožní lekári. Nakoniec radšej zavolajú na pomoc vidieckeho lekára, ktorý je síce tiež neúspešný, ale aspoň humánnejší ako jeho predchodcovia. Keď už sa zdá, že Juraj III. bude musieť opustiť trón, stane sa znovu príčetným – práve včas, aby uistil parlament, že je schopný vládnuť. Film je vraj veľmi vtipný a zábavný a v hlavnej úlohe exceluje na Oscara nominovaný Nigel Hawthorne. A nechýba ani Helen Mirrenová.

Alfréd Veľký, ČT2, 22.25
A ešte jeden anglický historický film (z roku 1969), tentoraz sa odohráva na úsvite britských dejín v 9. storočí. Anglicko pustošia hordy lúpeživých Dánov. Mladý následník trónu Alfréd je horlivý kresťan, ktorý viac než vojne chce svoj život zasvätiť rozjímaniu a stať sa kňazom. Po smrti svojho otca sa však musí chopiť meča, zjednotiť rozdrobenú krajinu a stať sa Alfrédom Veľkým.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #Malé ženy #Alfréd Veľký #Juraj III.