Filmové premiéry: Večný súboj žien a mužov aj pohľady na Dubčeka či Gauguina

Od štvrtka 19. apríla si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť komediálnu drámu Súboj pohlaví, historický film Dubček či životopisnú snímku Gauguin.

19.04.2018 14:00
Súboj pohlaví Foto:
Emma Stoneová a Steve Carell v snímke Súboj pohlaví.
debata

Súboj pohlaví

Existujú na svete rozdielnejšie bytosti ako je muž a žena? Ich večný súboj budú viesť v novej komédii Súboj pohlaví oscarová Emma Stoneová ako silná žena a feministka a Steve Carell čoby sexistický šovinista. Bojovým poľom je tu okrem samotného života aj tenisový kurt, kde sa uskutoční vojna o všetko. O rovnoprávnosť, o slávu, peniaze, sebavedomie, lásku. Film vznikol na motívy skutočného tenisového zápasu, ktorý sa svojho času stal celosvetovou senzáciou a jedným z najsledovanejších televíznych prenosov všetkých čias. Do histórie vošiel ako Súboj pohlaví.

Dubček

Trvalo to krátko. Eufória z pocitu slobody, viera, že sa napravia chyby minulosti, presvedčenie, že sa Československo zmení na demokratickú krajinu a ľudia budú slobodní. Na čele mnohých významných spoločenských zmien stál koncom 60. rokov 20. storočia Alexander Dubček. Charizmatický štátnik s dobráckym úsmevom, ktorý vzbudzoval v ľuďoch nádej, že začnú konečne slobodne dýchať. Lenže to, čo Dubček mienil, Brežnev rýchlo zmenil. 21. augusta 1968 vtrhli do Československa vojská piatich armád Varšavskej zmluvy a demokratizačný proces v našej krajine definitívne pochovali.

Gauguin

Nekompromisný vizionár Paul Gauguin opustí Paríž, rodinu i priateľov a v roku 1891 sa usadí na exotickom ostrove Tahiti, aby tu v divokej a nepoškvrnenej prírode načerpal inšpiráciu pre svoje obrazy. Zdanlivý raj sa ale mení na miesto samoty a chudoby, na ktorom Paul zápasí s podlomeným zdravím, odmietnutím i pochybnosťami. Ale taktiež sa tu stretne s krásnou domorodkyňou Tehurou, ktorá sa stane jeho ženou i múzou. Film Edouarda Deluca je výpravnou, pritom však meditatívnou sondou do duše vášnivého a problematického génia. Jednoznačne v nej dominuje absolútne strhujúci, intenzívny výkon Vincenta Cassela.

Vadí nevadí

Študentka Olívia (Lucy Hale) vyrazila s partiou priateľov na pohodovú dovolenku do Nového Mexika. Zoznámenie s neznámym fešákom ju zaviedlo do ľahko strašidelných kulís zrušeného kláštora, kde si zahrali práve Vadí nevadí. Ako to už u tejto hry býva, kvôli tajomstvu, ktoré vyplávalo na povrch začala atmosféra trošku hustnúť. Naozaj husto ale nastalo vo chvíli, keď im onen neznámy fešák prezradil, že keď by ich k hre nenalákal, tak by zomrel. A že teraz je dosť pravdepodobné, že začnú umierať oni, pretože organizátor tejto verzie Vadí nevadí sa s ničím nekašle.

Môj syn

Julien je celkom pohltený svojou prácou, ktorá ho núti často cestovať. Neustále odchody zapríčinili pred niekoľkými rokmi rozpad jeho manželstva. Raz, keď je znovu na chvíľu doma, nájde na odkazovači správu od svojej bývalej ženy – s plačom mu oznamuje, že sa im počas školského výletu v horách stratil jediný syn. Julien začne po ňom pátrať, nič ho nemôže zastaviť…

Mesiac Jupitera

Aryan je sýrsky utečenec, ktorý sa snaží prejsť cez maďarské hranice spolu s jeho otcom a mnohými ďalšími. Sú však nájdení a pri strete je Aryan postrelený. Mladý chlapec sa ocitá v šoku, v utečeneckom tábore, avšak z jednou záhadnou novou schopnosťou. Dokáže levitovať. S cieľom využiť jeho nadobudnutú silu ho Dr. Stern prepašuje z tábora. Tým sa však nič nekončí…

Pepík

Kolobeh ľudskej duše je nevyspytateľný a pokiaľ nenájde odpovede na tie správe otázky, nenájde svoj pokoj. A takto to má aj hlavný hrdina filmu. Pepa (Michal Suchánek) je outsiderom už od narodenia. Má okolo päťdesiatky a pracuje ako úradník. So svojou ženou (Petra Špalková) majú dve deti a vo svojej domácnosti je viac ako pod papučou. Rešpektu sa mu nedostáva ani od jeho potomkov. Uvedomuje si, že musí niečo zmeniť a dokonca veľmi dobre vie, čo by to malo byť. Lenže cesta k cieľu býva niekedy veľmi tŕnistá, a tak môžeme sledovať viac či menej márnych, niekedy až tragikomických pokusov hlavného hrdinu, začať svoj život konečne žiť.

Dve a pol kačky

Tieto vtáky rozhodne nie sú nahnevané, svoj život si užívajú plnými zobákmi. Byť v husej koži je ťažká pohoda, predovšetkým pre gunára v najlepších rokoch. Animovaná komédia Dve a pol kačky prinesie jednému takému gunárovi špeciálnu úlohu. Musí sa začať starať o dve malé kačičky a pomôcť im z bahna, ktoré tak trochu sám spôsobil. Ich spoločné dobrodružstvo ukáže, že rodina môže mať všetky možné podoby aj tvary a dokonca aj perie. A že priateľstvo a rodina je tá najväčšia zábava a jazda.

debata chyba
Viac na túto tému: #dubček #Emma Stone #filmové premiéry #Steve Carell #Súboj pohlaví