Petra Krištúfka si pripomenie RTVS, odvysiela aj film Dlhá krátka noc

V súvislosti s úmrtím spisovateľa, scenáristu a režiséra Petra Krištúfka RTVS zaradila do vysielania tituly, ktorými si pripomenie jeho prínos pre literárnu, filmovú a rozhlasovú tvorbu.

24.04.2018 14:22
Krištúfek Foto: ,
Peter Krištúfek počas slávnostného ukončenia 13. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Bratislave (MFF) a odovzdávania ocenení 9. novembra 2011 v Bratislave.
debata

RTVS si 24. apríla pripomenie režiséra Petra Krištúfka na Dvojke o 22:20 vo filme Dlhá krátka noc. Režisér svoj celovečerný televízny debut nakrútil podľa scenára matky Zory Krištúfkovej a zároveň k nemu zložil hudbu.

Peter Krištúfek bol spolupracovníkom Rádia Devín, kam pravidelne prispieval aj svojimi glosami a esejami. Rádio Devín v utorok o 15:30 odvysiela jeho poviedku „Pánska jazda 2. časť – Hviezda vystrihnutého záberu“. Poslucháči si o 17:00 môžu vypočuť reprízu relácie „Ars litera – rozhlasový antikvariát“ s Petrom Krištúfkom z 21. marca, ktorú redakčne pripravila Eva Reiselová.

Do štúdia vtedy priniesol knihu z roku 1502 – dielo sv. Augustína, rozprával tiež o Jurajovi Fándlym a jeho knihe Piľný domajší a poľný hospodár či o poézii Ivana Kraska. "Knihy Petra Krištúfka sú mnohým čitateľom známe nielen u nás. Dom hluchého bol napríklad preložený do českého, bulharského, poľského, arabského či amharského jazyka. Tí, ktorí ho poznali, vedia, že bol aj vášnivý zberateľ, bibliofil, že sa zaujímal o historické tlače a že tie písané po latinsky, si sám aj prečítal. O knihách vedel veľmi veľa a rozprával o nich s nesmiernym zaujatím,“ priblížila Eva Reiselová.

V stredu (25.4.) v Rannom Ladení o 7:43 Rádio Devín odvysiela v premiére jeho esej „O dobrej a zlej hudbe“, v ktorej uvažuje o akustickom smogu a ako sa mu dá, či nedá vyhnúť. Od pondelka 30. apríla do piatku 4. mája od 22:30 bude v Čítaní na pokračovanie znieť spracovanie jeho knihy “Dom hluchého.“

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #RTVS #peter krištúfek