Televízne tipy Pravdy: Mladý pápež aj hororová klasika Vertigo

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 27. apríla do 3. mája. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

26.04.2018 08:59
Herec Jude Law na zábere zo seriálu Mladý pápež. Foto: ,
Herec Jude Law na zábere zo seriálu Mladý pápež.
debata

Piatok 27. 4.

Príbeh herečky, ČT2, 13.00
Pozor, neočakávajte žiadnu hollywoodsku hviezdu. Český dokument režiséra Víta Hájka z roku 2012 má rozprávať o prokurátorke Ludmile Brožovej-Polednovej. Tá sa predstavila vo svojej životnej úlohe v roku 1950, keď sa podieľala na justičnej vražde Milady Horákovej. Mladá absolventka Právnickej školy pracujúcich zaujala justičné orgány schopnosťou presvedčivého prejavu, ktorý mal silný dosah na publikum v súdnych sieňach. Preto sa okrem fanaticky zapáleného výkonu počas procesu so skupinou Milady Horákovej podieľala na stovkách ďalších politických procesov, v ktorých nevinní ľudia dostávali vysoké tresty. Ako sa mladá žena zo stredostavovskej prvorepublikovej rodiny stala neľútostnou vykonávateľkou zvole a bezprávia? Ako sa vyvíjala jej kariéra? A ako ju vyšetrovali po roku 1989? Odpovede hľadajú odborníci aj pamätníci, ktorí ju poznali zo súdnej siene, ale aj z čias pred rokom 1948, keď pôsobila ako začínajúca profesionálna herečka.

Rodinné sídlo (1), HBO, 20.00
HBO láka na nový seriál, ktorý je štvordielnou adaptáciou klasického románu E. M. Forstera. Odohráva sa v eduardovskom Anglicku a rozpráva príbeh Margaret a Helen Schlegelových, dvoch nezávislých a nekonvenčných sestier hľadajúcich lásku a zmysel života v neustále sa meniacom svete. Žijú so svojím mladším bratom, hypochondrom Tibbym, v Londýne. Má sa tu objaviť dotieravá teta Juley, čerstvo ovdovený obchodník Henry Wilcox, ktorý sa páči jednej sestre. Tá druhá sa zasa zameria na živoriaceho bankového úradníka…

Vertigo, ČT2, 23.25
Alebo je tu hororová klasika od Alfreda Hitchcocka z roku 1958. Majstrovské dielo o posadnutosti, ktorá viedla až za hrob. V hlavných úlohách James Stewart a Kim Novaková.

Sobota 28. 4.

Mladý Karl Marx, ČT2, 20.00
Francúzsky životopisný film o autorských a intelektuálnych začiatkoch Karla Marxa a jeho spolupracovníka a priateľa Friedricha Engelsa. Snímka sa začína v roku 1844, Marx žije so svojou ženou Jenny v parížskom exile. Práve tu sa stretne a spriatelí s Engelsom, postupne spolu začnú písať teoretické texty o socializme, spoločenských nerovnostiach a revolúcii. Režisér snímky z roku 2017 je Raoul Peck, bývalý haitský minister kultúry (už nominovaný na Oscara za dokument I Am Not Your Negro o africkom spisovateľovi a aktivistovi Jamesovi Baldwinovi).

Mladý pápež (1), FilmBox, 21.00
Ak vám ušiel Mladý pápež vlani na HBO, využite príležitosť a pozrite si skvelý seriál talianskeho režiséra Paola Sorrentina. Jude Law je ako najmladší a navyše prvý americký pápež v dejinách vtipný, ironický aj hrozivý, jednoducho však neodolateľný. A Diane Keatonová v role rehoľníčky Mary, ktorá za svojím bývalým chránencom pricestuje z USA do Vatikánu, je úžasná tiež.

Pondelok 30. 4.

Nový život, Dvojka, 20.35
Pod pomerne nevýrazným názvom sa skrýva zaujímavý dokument režisérky Tiny Diosi o živote slovenskej komunity, ktorá žije a pracuje v Nórsku v mäsokombináte. Nie je to med lízať.

Utorok 1. 5.

Štefan Nosáľ 90, Dvojka, 20.10
Veľkú osobnosť Lúčnice si vlani uctili slávnostným galaprogramom pri príležitosti 70. výročia vzniku Lúčnice. Profesor Nosáľ vlani zomrel, pripomeňme si ho aspoň takto.

Robert Vano – príbeh človeka, ČT1, 21.25
Fotograf Robert Vano je neobyčajný a vtipný človek. Tento dokument Adolfa Ziku vraj tiež vybočuje z kategórie životopisných snímok o významných osobnostiach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vertigo #Mladý pápež #Príbeh herečky