Bill Cosby je vinný, rozhodla porota

Vinný! Tak znel verdikt, ktorý po dvoch dňoch zasadania vyhlásila dvanásťčlenná porota vo štvrtok nad americkým komikom Billom Cosbym.

28.04.2018 08:57
Bill Cosby Foto: ,
Bill Cosby opúšťa po vynesení rozsudku súd v Norristowne.
debata

Obvinila ho, že v roku 2004 vo svojom dome omámil drogami a potom sexuálne zneužil Andreu Constandovú, bývalú zamestnankyňu Temple University vo Filadelfii (čo je, mimochodom, Cosbyho alma mater). Informovala o tom agentúra Reuters.

Hrozí mu až desať rokov väzenia. Hviezda aj u nás z televíznych obrazoviek známeho a populárneho komediálneho sitcomu Show Billa Cosbyho si vypočula verdikt so vztýčenou hlavou. Vedúci tímu jeho právnikov Thomas A. Mesereau však podľa denníka The New York Times vyhlásil, že ich klient sa odvolá. „Verdiktom sme sklamaní. Neveríme, že pán Cosby je vinný,“ povedal. Poukázal aj na to, že žalobkyňa v priebehu vyšetrovania menila svoju výpoveď. Pôvodne tvrdila, že incident sa odohral v marci roku 2004, neskôr zas, že sa odohral v januári. „Čo chce od Billa Cosbyho? Už vopred poznáte odpoveď: peniaze, peniaze, ešte viac peňazí,“ začal T. A. Mesereau obhajobu.

Sudca rozhodol, že do vynesenia rozsudku môže dnes osemdesiatročný Bill Cosby ostať na slobode, nesmie však opustiť územie Pensylvánie. A stanovil kauciu vo výške jedného milióna dolárov (821 830 eur). Dátum vynesenia rozsudku neurčili. „Pompézny pád do priepasti na konci života komika, ktorý zbúral v Hollywoode rasové bariéry,“ opísala situáciu agentúra AP. Žalobkyňa vraj prijala výrok poroty so stoickým pokojom. V súdnej sieni bolo prítomných aj päť ďalších udajných Cosbyho obetí, ktoré vystupovali ako svedkyne. Po vynesení rozsudku sa rozplakali, napísala BBC.

Proces na súde v pensylvánskom meste Norristown sa začal 9. apríla. Prípad Constandová verzus Cosby rieši už druhýkrát. Minulý rok sa skončil fiaskom, v otázke viny sa porota nedokázala zhodnúť. Preto sa znova opakoval. Už vtedy Cosby vzťah s bývalou hráčkou basketbalu, ktorá mala v tom čase tridsať rokov a on šesťdesiatšesť, priznal. Podľa neho však žena so sexuálnym stykom súhlasila. Pôvodne sa s populárnym komikom dohodla v roku 2006 na mimosúdnom vyrovnaní – mal zaplatiť 3,38 milióna dolárov (asi 2,78 milióna eur). Po desiatich rokoch bol však prípad znova otvorený.

Nejde o prvé obvinenie, ktoré sa proti televíznej hviezde objavilo. Postupne sa prihlásilo asi päťdesiat žien, ktoré tvrdia, že v priebehu uplynulých desaťročí ich populárny herec sexuálne napadol či znásilnil. Mnoho prípadov je už premlčaných, keďže časová lehota pre ich možné vyšetrovanie uplynula. Cosby navyše trvá na tom, že všetky so sexuálnym stykom súhlasili.

Celosvetovú vlnu odporu proti sexuálnemu obťažovaniu žien i hnutie MeToo vyvolal škandál prominentného hollywoodskeho filmového producenta Harveyho Weinsteina, ktorého desiatky herečiek a žien obvinili zo sexuálneho obťažovania aj zo znásilnenia. Po tom, čo sa aféra prevalila, musel opustiť vedúci post v spoločnosti The Weinstein Company, ktorú sám založil. Za jej odhalenie získal americký denník The New York Times pred dvoma týždňami hlavnú Pulitzerovu cenu.

Množstvo žien, ktoré deň za dňom pridávali ku kampani MeToo svoje odhalenia, vyvolalo v krajine galského kohúta aj opačnú reakciu. Stovka francúzskych umelkýň, spisovateliek a ďalších známych žien – medzi nimi aj filmová hviezda Catherine Deneuvová – zverejnila v denníku Le Monde otvorený list, v ktorom vyslovila poľutovanie nad vlnou „verejných odsúdení“ mužov. „Znásilnenie je zločin, ale vytrvalé alebo neobratné flirtovanie nie je priestupok tak, ako galantnosť nie je mačistickou agresiou,“ zdôrazňovali signatárky. V liste tiež tvrdili, že protest proti sexuálnemu násiliu bol opodstatnený, ale zašiel príliš ďaleko. V prípade kampane MeToo ide o novodobé „puritánstvo“, ktoré živí „nenávisť voči mužom“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #znásilnenie #zneužitie #Bill Cosby #Temple University