Kvalitné európske filmy mieria do siedmich slovenských miest

V siedmich slovenských mestách sa počas mája a júna predstavia kvalitné európske filmy v rámci 12. ročníka Minifestivalu 7x7. Vstup na projekcie v rámci festivalu je voľný.

01.05.2018 05:00
Happy End Foto:
Počas festivalu sa bude premietať aj film Happy End s Isabelle Huppertovou.
debata

Podujatie slávnostne otvoria 3. mája o 19:00 v bratislavskom kine Cinemax Bory Mall. Po premietaniach pre verejnosť v hlavnom meste, kde Minifestival 7×7 zotrvá do 7. mája, sa presunie postupne do kín v Košiciach (14. – 16. mája), Prešove (21. – 23. mája), Poprade (28. – 30. mája), Banskej Bystrici (4. – 6. júna), Trenčíne (11. – 13. júna) a Žiline (18. – 20. júna).

Počas prehliadky uvedú snímky z Nemecka, Francúzska, Poľska, Veľkej Británie, Fínska, Švédska, Rakúska, Dánska a Nórska podporené z Programu EU Media.

Minifestival 7×7 predstaví široké spektrum oceňovaných európskych filmov z roku 2017. Pre milovníkov humoru ponúka francúzsku komédiu Alibi na mieru či fínsko-nemeckú snímku Druhá strana nádeje režiséra a scenáristu Akiho Kaurismäkiho. Premietnu aj tituly, ktoré sa zúčastnili na najprestížnejších filmových festivaloch – drámu Happy End Michaela Hanekeho (Cannes 2017) a na Oscara nominovaný film S láskou Vincent (Berlinale MFF 2017). Pre milovníkov prírody je pripravený dokument Deň na zázračnej planéte z produkcie BBC. Z iného súdka je športová dráma Borg / McEnroe. Na detské publikum čaká Bocian Riško.

Na festivale v premiére premietnu aj krátke filmy štyroch súčasných európskych režisérov, ktorými sa začne celoeurópska kampaň #EUandME. Dalibor Matanić (Chorvátsko), Tomasz Konecki (Poľsko), Matthias Hoene (Nemecko) a Yorgos Zois (Grécko) zobrazujú vo svojich krátkych filmoch príbehy mladých ľudí, ktorých osudy nepriamo a zároveň pozitívne ovplyvnil práve život v EÚ, čomu je venovaná aj nadchádzajúca kampaň.

Víziou festivalu, ktorého organizátormi sú Úrad vlády SR, Creative Europe Media, Continental film, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a Europe Directa, je získavať a nadchýnať slovenských divákov pre európske filmové umenie, vzdelávať a vychovávať filmových obdivovateľov a nadšencov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Minifestivalu európskeho filmu 7x7