Počas Týždňa slovenského filmu najviac zaujala Špina

Prehliadka Týždeň slovenského filmu, ktorá tento rok po prvý raz nasledovala až po odovzdávaní národných filmových cien Slnko v sieti, zaznamenala narastajúci záujem divákov. "Najviac si ich prišlo pozrieť film Špina Terezy Nvotovej, diváci svojou účasťou potvrdili aj záujem o diskusie a stretnutia s tvorcami," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

02.05.2018 12:00
Dominika Morávková-Zeleníková Foto:
Dominika Morávková-Zeleníková ako Lena vo filme Špina.
debata

Najviac divákov počas prehliadky sa prišlo pozrieť na drámu Špina o 17-ročnej Lene, ktorej svet plný túžob a snov naruší znásilnenie. Nvotovej film reflektujúci tému sexuálneho násilia na ženách zaujal divákov napriek tomu, že zo šiestich nominácií na cenu Slnko v sieti nezískal ani jednu.

Čiara Petra Bebjaka z prostredia organizovaného zločinu na slovensko-ukrajinskom pohraničí, ktorá na odovzdávaní cien Slnko v sieti získala najviac, až šesť ocenení z 13 nominácií, sa stala druhým najnavštevovanejším filmom prehliadky a po jej skončení sa pre veľký záujem pridali ešte ďalšie tri projekcie. Ako tretí film videlo najviac ľudí dokument Vábenie výšok Pavla Barabáša o úspechoch a pádoch slovenského himalájskeho horolezectva. Päticu najnavštevova­nejších filmov prehliadky uzatvárajú snímky Mečiar Terezy Nvotovej a Nina Juraja Lehotského.

Zo sprievodných podujatí podľa Nôtovej najviac zaujal masterclass s kameramanom Martinom Žiaranom. „Záujem vyvolali aj štyri diskusie po filmoch, na ktorých sa s divákmi rozprávali nielen tvorcovia, ale i osobnosti reprezentujúce témy filmov,“ dodala.

Celkovo sa na prehliadke premietlo 39 slovenských filmov, ktoré mali v minulom roku premiéru. Tvorcovia osobne uviedli 17 snímok a bolo medzi nimi šesť aktuálnych držiteľov ceny Slnko v sieti.

Týždeň slovenského filmu (9. – 15. 4.) sa konal v rovnakom termíne nielen v Kine Lumiére v Bratislave, ale aj v ďalších deviatich slovenských mestách, z ktorých najviac divákov prišlo na predstavenie do Kina Strojár v Martine. „Najvyššiu priemernú návštevnosť zaznamenali projekcie vo Filmovom klube v Múzeu SNP v Banskej Bystrici a v Kultúrnom centre Malý Berlín v Trnave,“ uzavrela Nôtová.

debata chyba
Viac na túto tému: #špina #návštevnosť #týždeň slovenského filmu #Tereza Nvotová