Ako dlho sa možno pozerať na Lyncha? Napovie Serial Killer

Prvý festival televíznej a online seriálovej tvorby v strednej a východnej Európe Serial Killer sa v stredu začína v Brne. Potrvá do 5. mája, ponúkne niekoľko premiér a zvláštnu sekciu venuje programom z Dánska.

02.05.2018 14:00
Banka Serial Killer Foto:
Českú premiéru bude mať v Brne aj desaťdielna estónska dráma Banka.
debata

„Vytvoriť kvalitnú, veľkú pilotnú akciu s medzinárodnou rezonanciou, to je asi jedna z najťažších vecí, ktorú som v živote robila. Mám však radosť, že sa zrejme podarí prepojiť odborníkov s fanúšikmi, praktikov s teoretikmi, VIP hostí s bežnými návštevníkmi a spoločne budeme sledovať to najkvalitnejšie, čo je možné v súčasnej novej seriálovej tvorbe nájsť,“ povedala zakladateľka festivalu, producentka Kamila Zlatušková.

Festival ponúkne prehľad úspešných titulov z uplynulého roka, ale aj niekoľko premiér. Návštevníci festivalu uvidia ako prví úvodné dve časti českého seriálu Most z dielne scenáristu Petra Kolečka a režiséra Jana Prušinovského, ktorí spolupracovali na projektoch ako Okresní přebor či Trpaslík. „S mestom Most som sa zoznámil cez svoju manželku, ktorá z neho pochádza. Do magickej krčmy Severka ma potom zobral môj svokor. Odtiaľ som čerpal nielen mosteckú filozofiu, ale aj predobrazy niektorých postáv. Hádam mi tam ešte po odvysielaní nalejú,“ citovala Česká televízia scenáristu Kolečka. Most! bude podľa producenta Michala Reitlera so zmyslom pre humor rozprávať o boľavých veciach a našom strachu zo všetkého, čo je odlišné.

Českú premiéru bude mať v Brne aj desaťdielna estónska dráma Banka o vzostupe jednej z najúspešnejších bánk v Pobaltí. Seriál založený na skutočných udalostiach sa odohráva po páde sovietskeho impéria. Serial Killer uvedie aj trojdielny ruský fantasy horor Gogoľ: Začiatok, ktorý sa voľne inšpiroval životom slávneho spisovateľa. Okrem toho festival premietne aj poľskú detektívku Ultraviolet, španielsku kriminálku odohrávajúcu sa na pozadí jadrovej katastrofy Zóna či belgický psychologický triler Tabula rasa odohrávajúci sa v mysli hlavnej hrdinky. Súťažná sekcia festivalu sa zameria na diela zo strednej a východnej Európy a ambíciou festivalu je predstaviť každý rok bližšie aj tvorbu vybranej krajiny. Tento rok je ňou Dánsko. Festival uvedie štvrtú sériu švédsko-dánskeho hitu Most, novinku Cesty Pána od tvorcov hitu Vláda, ale aj kultové Kráľovstvo Larsa von Triera z 90. rokov.

Súčasťou festivalu sú aj Industry Days. „Zameriame sa na inovatívne finančné stratégie v súvislosti s webseriálmi, predstavíme rôzne metodologické prístupy k vývoju scenára. Prvé dva dni budú orientované na problematiku financovania, vývoja, predaja formátov, ale tiež na otázku obsadzovania českých hercov v zahraničných seriáloch. Tretí deň bude venovaný technológiám, príbehovým počítačovým hrám a budúcnosti televízie ako distribučnej platformy,“ povedala Kamila Zlatušková.

A Serial Killer sa pokúsi aj o rekord. Počas trvania festivalu sa od stredy až do 5. mája môžu záujemcovia zúčastniť v Hoteli Grandezza na Zelnom trhu najdlhšieho štafetového „zírania“ na portrét Davida Lyncha. Účastníci recesistickej akcie ho budú sledovať nonstop a pokúsia sa o zápis do Českej knihy rekordov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #seriál #Televízia #Brno #David Lynch #Serial Killer