Indiana Jones? James Bond? Milan Rastislav Štefánik!

Slovenský režisér a animátor Noro Držiak dokončil nakrúcanie nového slovensko-českého filmu Cesta do nemožna o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Snímka, v ktorej slovenského politika, diplomata, generála francúzskej armády a astronóma čakajú veľké dobrodružstvá naprieč kontinentmi, sa dostane do kín pri príležitosti 100. výročia Štefánikovho úmrtia. To bude presne o rok 4. mája.

04.05.2018 07:00
Štefánik Tomáš Mischura Foto:
Štefánika stvárnil herec Tomáš Mischura.
debata (1)

„Milan Rastislav Štefánik bol predobrazom moderného Indianu Jonesa a Jamesa Bonda v jednej osobe,“ vyjadril sa o významnej slovenskej osobnosti producent a kameraman Michael Kaboš. „Jeho životné osudy a cesty sa zdajú až neuveriteľné. Pripomínajú rozsiahly dobrodružný román,“ dodal Držiak.

Cesta do nemožna je trikový film založený na skutočných udalostiach. Aj keď sa odohráva na viacerých kontinentoch, štáb za lokáciami nikam necestoval. Všetky scény nakrútil v štúdiu pred zeleným pozadím a s minimálnym počtom rekvizít. Tvorcov teraz po niekoľkých týždňoch nakrúcania čaká postprodukcia, ktorá bude trvať viac ako rok. „Pomocou animácií vytvoríme štylizovaný výtvarný svet, ktorý vyzerá tak trochu maľovane. Čerpá inšpiráciu v kolorovaných starých fotografiách, art decu, ale aj v 3D a dokáže tak byť moderný vo filmovom výraze,“ vysvetlil Noro Držiak.

Držiak pracoval na prvom českom celovečernom rotoskopickom filme Alois Nebel režiséra Tomáša Luňáka, za ktorého výtvarné riešenie získal Držiak v roku 2012 Českého leva. Spolu so scenáristom Michalom Balážom sa Držiak podpísal aj pod dokudrámu True Štúr (2015). „Práve tu sme podobným spôsobom po prvý raz experimentovali s formou, a nielen mladí diváci ocenili atraktívne poľudštenie osobnosti, ktorú do tej doby vnímali mechanicky iba ako súčasť povinného čítania. To je dôvod, prečo aj teraz s nadhľadom používame filmovú reč, ktorá je tejto generácii blízka,“ povedala dramaturgička snímky Alexandra Gunišová.

Názov snímky odkazuje na rovnomenný film priekopníka kinematografie Georgesa Méliesa, ktorý v roku 1904 pôsobil v Paríži. V tom istom roku sa v tom istom meste začne odvíjať život mladého Milana Rastislava Štefánika. Príbehom, ktorý zakončí jeho tragická smrť v roku 1919, sprevádza český filmár Otakar Kubánek. Ten sa očarený Štefánikovou osobnosťou rozhodne opustiť prácu u Méliesa a vydá sa na cesty po svete so Štefánikom, bude ho sprevádzať pri misiách a dobrodružstvách, zatiaľ čo o ňom bude nakrúcať dobový dokument.

Roly Štefánika sa ujal slovenský herec Tomáš Mischura a jeho dvorného filmára stvárni jeho český kolega Petr Vaněk. V úlohách Štefánikových osudových žien sa ukážu slovenské a české herečky Kristína Svarinská, Judit Bárdos, Jana Stryková a Anita Krausová. Okrem nich sa v snímke predstavia aj Marek Ťapák, Arnošt Goldflam, Ján Greššo, Václav Neužil či Jan Vondráček.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #M. R. Štefánik #True Štúr #Cesta do nemožna