Štartuje 71. ročník festivalu v Cannes: Poznačia ho škandály a MeToo?!

Už 71. ročník filmového festivalu v Cannes sa začína v utorok v slnečnom letovisku na juhu Francúzska, kde sa do 19. mája bude 21 filmových tvorcov uchádzať o hlavnú cenu festivalu - Zlatú palmu.

08.05.2018 06:00
Herečka Cate Blanchett na archívnom zábere z... Foto: ,
Herečka Cate Blanchett na archívnom zábere z roku 2010. Hviezda bude šéfkou poroty, ktorá rozhodne o držiteľovi Zlatej palmy.
debata

Pri pohľade do svetovej tlače sa ale zdá, akoby pred tohtoročným ročníkom priťahovali väčšiu pozornosť než samotné filmy všetky zmätky a turbulencie, ktoré festival aj samotný filmový svet sprevádzajú.

Zakázané bolo zhotovovanie autoportrétov – tzv. selfies. Netflix, ktorý stále hlasnejšie prehovára do filmovej a televíznej tvorby, bol z Cannes vykázaný. Obvinenia zo sexuálneho obťažovania, ktoré prerástli do celosvetového hnutia pod označením #MeToo (Ja tiež), skoncovali so slávou jedného z najuctievanejších princov Cannes, filmového producenta Harveyho Weinsteina. Jednou z ozvien Weinsteinovho škandálu je skutočnosť, že Cannes zriadilo horúcu telefónnu linku, kde je možné hlásiť sexuálne obťažovanie.

O Zlatú palmu budú tento rok súperiť tri režisérky a 18 režisérov; v histórii Cannes zatiaľ získala Zlatú palmu len jedna žena – Jane Campion v roku 1993 za svoj najúspešnejší film Piano.

Medzi tými, ktorí sa v boji o festivalovú cenu stretnú, je niekoľko veteránov filmového sveta vrátane francúzsko-švajčiarskeho režiséra Jeana-Luca Godarda či Američana Spikea Lee, ktorý oslavuje návrat do Cannes 27 rokov po tom, čo tam uviedol Horúčku džungle.

Do Cannes tento rok nedorazí príliš silný kontingent amerických hviezd – okrem filmu Black Klansman Spikea Lee je v súťaži len kriminálny thriller Under the Silver Lake (Pod Strieborným jazerom) Davida Roberta Mitchella, a tak súťažnej sekcii dominuje početná skupina filmov z Ázie a Blízkeho východu.

zväčšiť Skupina policajtov kráča po schodoch do... Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
Skupina policajtov kráča po schodoch do festivalového kina, kde sa začne v utorok 8. mája 2018 71. ročník slávneho filmového festivalu. Skupina policajtov kráča po schodoch do festivalového kina, kde sa začne v utorok 8. mája 2018 71. ročník slávneho filmového festivalu.

Slávny pár Javier Bardem a Penélope Cruz otvoria festival psychologickým thrillerom Todos lo Sabena (Všetci to vedia) – novým filmom iránskeho režiséra Asghara Farhadiho, ktorý sa nakrúcal v Španielsku. Tento iránsky režisér je držiteľom dvoch Oscarov za najlepší cudzojazyčný film. Do Cannes sa vracia pravidelne a v minulosti tam predstavil ako oscarového Klienta, či snímku Minulosť.

Medzi 21 súťažiacimi filmármi sa desať o Zlatú palmu uchádza prvýkrát. Sú medzi nimi aj dvaja režiséri, ktorí do Cannes nemohli prísť, pretože sú vo svojich krajinách pod dohľadom úradov, ktoré im nedovolili vycestovať – ​​Iránec Džafar Panahí a Rus Kirill Serebrennikov.

Filmový festival v Cannes uvedie aj niekoľko filmov, na ktorých sa podieľali českí tvorcovia. Okrem digitálne zreštaurovaného filmu Jána Němca Démanty noci budú na filmovom trhu Marché du Film uvedené tri filmy s českou účasťou. Sú to animovaný Hurvínek a kúzelné múzeum, víťazná snímka tohtoročného Berlinale Nedotýkaj sa ma, natočená s českou koprodukčnou účasťou, a slovensko-český Tlmočník.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #film #Cannes #škandál #sexuálne obťažovanie #štart #Harvey Weinstein #MeToo #Cannes 2018