Zomrel svetoznámy filmár Ermanno Olmi, mal 86 rokov

Svetoznámy taliansky filmár Ermanno Olmi, laureát Zlatej palmy z MFF v Cannes 1978 za surrealistický film Strom na dreváky, zomrel v pondelok v Asiagu vo veku 86 rokov.

07.05.2018 18:37
Italy Ermanno Olmi Obit Foto: ,
Na archívnej snímke Ermanno Olmi.
debata

Starosta Asiaga Roberto Rigoni v súvislosti so smutnou správou oznámil, že deň režisérovho pohrebu bude v meste dňom smútku.

Taliansky premiér Paolo Gentiloni i minister kultúry Dario Franceschini vyzdvihli režisérovu poetiku, cez ktorú skúmal vzťahy človeka a prírody, ako aj práce a spirituality.

Rodák z Bergama patril medzi veľké osobnosti nielen talianskej kinematografie ostatných desaťročí, nebol iba režisérom, ale aj úspešným scenáristom a kameramanom.

Za snímku La Leggenda del santo bevitore (Legenda svätého opilca) Olmi získal na MFF v Benátkach 1988 hlavnú cenu – Zlatého leva, na rovnakom podujatí o dve desaťročia neskôr ešte jednu rovnakú čestnú trofej za celoživotné dielo.

Čestné trofeje za celoživotný umelecký prínos udelili Olmimu aj festivalové prehliadky v Locarne, Montreale, San Sebastiane či Sao Paule. V jeho vitríne boli však aj desiatky ďalších ocenení vrátane francúzskeho a talianskeho Oscara, cien César a David di Donatello.

Filmár nakrútil svoj ostatný film, vojnovú drámu Torneranno i prati (A lúky opäť rozkvitnú), pred štyrmi rokmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ermanno Olmi