Kto chce zabiť Dona Quijota? Cannes odštartoval s problémami

Festival v Cannes má problém. Jedna z najsledovanejších filmových prehliadok na svete, ktorá sa začala v utorok večer projekciou najnovšieho filmu iránskeho režiséra Asghara Farhadiho Všetci vedia, sa mala o necelé dva týždne skončiť premietaním filmu Terryho Gilliama Muž, ktorý zabil Dona Qujota. Či sa tak naozaj stane, rozhodne dnes súd.

09.05.2018 09:30
Režisér Terry Gilliam na archívnom zábere. Foto: ,
Režisér Terry Gilliam na archívnom zábere.
debata

O Gilliamovom projekte sa tvrdí, že je prekliaty. Prvýkrát sa úvahy o ňom objavili ešte v roku 1989, reálne nakrúcanie sa začalo o jedenásť rokov neskôr. Mimoriadna nepriazeň počasia a zdravotné problémy jedného z protagonistov Jeana Rocheforta však nakrúcanie hneď aj prerušili. Až vlani Gilliam oznámil, že sa mu film podarilo dotočiť. Hlavné úlohy v snímke, v ktorej sa pôvodne mal objaviť aj Johnny Depp, stvárnili Michael Palin a Adam Driver.

Umelci potrebujú našu podporu

Teraz má film pred sebou poslednú prekážku a tou je spor Terryho Gilliama s producentom Paulom Brancom. Branco vraj Gilliama zavádzal, keď mu tvrdil, že na snímku má peniaze, a tak sa ich cesty rozišli. Teraz však Branco tvrdí, že disponuje právami na film a snímka sa tak na festivale nesmie premietať.

Herečka Isabelle Adjani, ktorá má 62 rokov,...
Herečka Cate Blanchett, šéfka festivalovej...
+26Herečka Chiara Mastroianni v kreácii Saint...

Verdikt vynesie súd, festival v Cannes sa však priklonil na Gilliamovu stranu. Tvrdí, že Branco je známy vyvolávaním sporov. "V čase, keď dvaja filmári z oficiálneho výberu pozvaní na festival sú vo svojich krajinách držaní ako v domácom väzení, v čase keď film Wanuri Kahiuovej Rafiki, ktorý je súčasťou oficiálneho výberu, bol práve v Keni, v krajine, kde vznikol, zasiahnutý cenzúrou, je dôležitejšie než kedykoľvek predtým pamätať na to, že umelci potrebujú, aby sme ich podporovali, nie aby sme na nich útočili. To bolo na festivale v Cannes vždy tradíciou a tak to aj zostane,“ píše sa vo vyhlásení vedenia festivalu.

Herečka Cate Blanchett je šéfkou poroty 71.... Foto: Reuters, JEAN-PAUL PELISSIER
Herečka Cate Blanchett je šéfkou poroty 71. ročníka MFF Cannes. Herečka Cate Blanchett je šéfkou poroty 71. ročníka MFF Cannes.

Spomínaní dvaja umelci väznení vo svojich krajinách sú ruský režisér Kirill Serebrennikov a iránsky filmár Jafar Panahi. Kritik Kremľa Serebrennikov čelí hrozbe desiatich rokov za mrežami za údajnú spreneveru. Svoj súťažný film Leto o frontmanovi priekopníckej sovietskej skupiny Kino Viktorovi Cojovi a leningradskej undergroundovej scéne už Serebrennikov dokončoval v domácom väzení. V apríli súd rozhodoval o jeho ďalšom osude a obmedzenie slobody pohybu mu predĺžil do 19. júla.

Jafara Panahiho síce už z väzenia prepustili, ale stále mu hrozí šesť rokov za mrežami a má zákaz vycestovať z krajiny a dvadsať rokov nesmie nakrúcať filmy. Napriek tomu sa mu to darí. Jednu z jeho snímok prepašovali do zahraničia na usb ukrytom v koláči. O Zlatú palmu sa Panahi, ktorý má hlavné ceny z Berlína aj Benátok, uchádza prvýkrát. Jeho snímka Tri tváre je portrétom troch herečiek v troch rôznych štádiách kariéry.

Diskusiu stopla cenzúra

Film Rafiki režisérky Wanuri Kahiuovej je pre Keňu historicky prvou snímkou, ktorú festival v Cannes uvedie. V Keni však film diváci zrejme tak skoro neuvidia. Lesbický príbeh tam totiž zakázali.

"Keď medzi nimi rozkvitne láska, dve dievčatá budú prinútené vybrať si medzi šťastím a bezpečnosťou,“ píše sa v synopse filmu. "Bohužiaľ, náš film v Keni neprešiel cenzúrou, pretože sa zaoberá otázkami, ktoré sú pre Kenskú filmovú hodnotiacu radu nepríjemné. Ale naozaj verím, že dospelé kenské obecenstvo je dostatočne vyspelé a bystré na to, aby si film mohlo pozrieť,“ citoval vyhlásenie režisérky portál Variety.

zväčšiť Zľava: Členky hlavnej festivalovej poroty na... Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
Zľava: Členky hlavnej festivalovej poroty na MFF Cannes - Kristen Stewart, Lea Seydoux, šéfka poroty Cate Blanchett a režisérka Ava Duvernay a Khadja Nin. Zľava: Členky hlavnej festivalovej poroty na MFF Cannes - Kristen Stewart, Lea Seydoux, šéfka poroty Cate Blanchett a režisérka Ava Duvernay a Khadja Nin.

Podľa Kahiuovej je film Rafiki reflexiou kenskej spoločnosti, ktorá sa o tom, čo sa v nej deje, potrebuje rozprávať, čo zákaz znemožňuje. Keňa patrí k mnohým africkým krajinám, v ktorých je homosexualita trestná.

Linka pre obete

V hlavnej súťaži festivalu v Cannes je 21 filmov, medzi nimi snímky režisérov ako Spike Lee, Matteo Garrone, Jean-Luc Godard, Pawel Pawlikowski či turecký filmár Nuri Bilge Ceylan. O Zlatú palmu sa uchádza aj otvárací film festivalu Všetci vedia. Iránsky režisér Asghar Farhadi doň obsadil španielskych hercov Penélope Cruzovú, Javiera Bardema a Argentínčana Ricarda Dariema. Cestu ženy, ktorá sa z Buenos Aires vracia s mužom a deťmi do svojho rodiska neďaleko Madridu, skomplikujú nečakané udalosti a tajomstvá.

Súťaž v Cannes sprevádzajú v posledných rokoch ponosy, že je v nej málo žien. Aj tento rok sa o cenu uchádzajú iba tri režisérky – Eva Hussonová, Nadine Labakiová a Alice Rohrwacherová. Vedenie festivalu iba krčí plecami, že filmy vyberá podľa kvality, a nie rodu ich tvorcov. Hlavnú porotu však povedie žena, austrálska herečka Cate Blanchettová.

Festival bude venovať pozornosť aj obetiam sexuálneho násilia, obťažovania a zneužívania. V reakcii na škandály okolo Harveyho Weinsteina, ktorý mal svoje obete zneužívať aj na prehliadke v Cannes, teraz festival zriadil špeciálnu telefonickú linku, kam sa obete podobného správania môžu ozvať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #súd #film #Cannes #práva #Terry Gilliam #Cannes 2018