Bardem: Farhadi nakrútil príbeh ľudí, ktorí nepoznajú hranice

Neviem ešte posúdiť, či príkazov a zákazov na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale v Cannes, ktorý sa začal v utorok, je viac ako vlani, ale rozhodne sú trochu iné.

11.05.2018 09:00
Herec Javier Bardem stvárnil hlavnú mužskú... Foto: ,
Herec Javier Bardem stvárnil hlavnú mužskú úlohu vo filme Všetci vedia.
debata

Zakázané sú napríklad selfie fotografie v kinosálach, dostali sme telefónne číslo, na ktoré môžu dámy zavolať, keby ich niekto sexuálne obťažoval, hriešnikov harašenia nepozvali, zato pozvali vykázaného Larsa von Trier, lebo ten len nevhodne hovoril. Kontroly sa dejú pred vchodom do kinosál, rady sú čím ďalej, tým dlhšie, ale v paláci už máte pokoj.

Už vraj niekoľko rokov, ale vlani najviac, sa tvorcovia sťažovali, že filmy ešte nemali oficiálnu premiéru, a už ich tlač rozniesla, a preto od tohto roku sa filmovým novinárom snímky nepremietajú v predstihu, ale zároveň s oficiálnou premiérou. Všetky veľké denníky protestovali, no vedenie festivalu je neoblomné. Má to možno aj svoju výhodu – nikdy sme napríklad nevideli otvárací ceremoniál, tohto roku nám to bolo dopriate. Mohli sme ho vidieť na plátne v druhej najväčšej sále Grand Theâtre Lumière všetci.

Najkrajším manželským párom boli španielski herci Penélope Cruz a Javier Bardem, navyše Penélope upútala aj krásnou róbou. Festival slávnostne otvorili Martin Scorsese s predsedníčkou hlavnej poroty Cate Blanchett. Na úvod premietli očakávaný súťažný film iránskeho režiséra Asghara Farhadiho Všetci to vedia (Todos lo saben).

Jeden príbeh sa končí, druhý sa začína

Snímka je charakterizovaná ako psychologický triler. Na svadbu sestry príde z Buenos Aires do rodnej španielskej dedinky Laura (Penélope Cruz) so svojimi deťmi dcérou Irene a synom. Chlapec je ešte malý, ale dievča je nepokojné, stále niečo vymýšľa. Veselú svadbu naruší jej zmiznutie a následná esemeska so žiadosťou o výkupné. Rodina je zdesená, nevie čo robiť. Nedôvera narastá, lebo je podozrenie, že to musí byť niekto z rodiny. Keď napätie graduje pricestuje z Argentíny aj Laurin nezamestnaný manžel. Kríza vrcholí a matka prezradí Pacovi tajomstvo. Spamätá sa rodina ešte niekedy z týchto udalostí? Odpovede na to, čo bude ďalej, môže priniesť ďalší film. "Tento príbeh sa uzatvára a začína sa nový príbeh, preto som nechal záver otvorený“, povedal režisér Farhadi v Cannes. Takže možno sa dočkáme pokračovania.

Na tlačovej konferencii sa stále opakovala aj téma, či môže iránsky režisér nakrútiť čisto španielsky film. "Prečo by nemohol? Ľudia sú všade rovnakí – lásku, nenávisť, zradu, nešťastie, prežívajú všade rovnako, tak v Iráne, ako aj v Španielsku,“ zdôrazňoval režisér. Penélope Cruz si zasa pochvaľovala prácu s Farhadim. "Nemám rada, keď režiséri všetko striktne prikážu. Farhadi je iný. Veľa sa pýtal a naša výmena názorov bola veľmi podnetná.“

Javier Bardem zasa povedal, že Farhadi "nakrúcal príbeh ľudí, ktorí nepoznajú hranice“. Obaja herci, s ktorými tvorca veľa konzultoval, sa vyjadrili, že kto v Španielsku film videl, nezbadal, že ho nakrúcal Iránec. Dodala by som, že som cítila rozdiel medzi jeho iránskymi filmami a tými, ktoré sa odohrávajú v inom prostredí. Snímka je však po režijnej stránke dobre zvládnutá, žiaľ, príbeh trochu predvídateľný, herecky však parádne zahratý.

Loznicov Donbas a príbehy opustených

Súťaž Un certain regard (Istý pohľad) zasa otváral film známeho ukrajinského režiséra Sergeja Loznicu Donbas. Nepoviem nič nové, keď napíšem, že tento tvorca má odvahu a nemá obavy z prípadného odsúdenia a nepochopenia. V súčasnosti je Donbas, teda táto časť sveta, miestom kde vládnu ukrajinské gangy a ruské jednotky, teda bezvládie a krutosť. Bezbrehá korupcia je súčasťou života. Láska sa zmenila v nenávisť. Krajina cez politický systém potláča humanizmus ničí civilizáciu celkove. Nijaké pravidlá neexistujú. Krutý a pravdivý film, o ktorom sa bude ešte veľa hovoriť a predpokladám, že budú aj protesty.

Herečka Isabelle Adjani, ktorá má 62 rokov,...
Herečka Cate Blanchett, šéfka festivalovej...
+26Herečka Chiara Mastroianni v kreácii Saint...

Druhým filmom hlavnej súťaže bola snímka egyptského režiséra A. B Shawkyho Yomeddine o mužovi, ktorý celý život prežil zabudnutý v leprosáriu v egyptskej púšti. Beshay je síce už vyliečený, ale na celý život poznačený. Keď mu zomrie manželka, rozhodne sa vyhľadať svoju rodinu. Na túto púť sa k nemu pridá sirota z Núbie Obama. Putujú krajinou a prežívajú tie najstrašnejšie príbehy opustených a poznačených ľudí. Kruté road movie je malým majstrovským dielkom a patrí k filmom, ktoré vyhrávajú festivaly. A nie neprávom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zákaz #Cannes #Javier Bardem #reportáž #Asghar Farhádí #Cannes 2018