Don Quijote žije! A v Cannes ho premietnu, rozhodol súd

Film režiséra Terryho Gilliama Muž, ktorý zabil Dona Quijota sa bude môcť na filmovom festivale v Cannes premietať.

11.05.2018 11:00
Režisér Terry Gilliam na archívnom zábere. Foto: ,
Režisér Terry Gilliam na archívnom zábere.
debata

O verdikte parížskeho súdu, ktorý rozhodoval v spore o práva na jeden z najočakávanejších filmov tohtoročného festivalu, informovali tvorcovia na twitteri. „S potešením oznamujeme, že Terry Gilliam a jeho film Muž, ktorý zabil Dona Quijota bude na festivale v Cannes 19. mája ako záverečný film festivalu. Sudcovia povedali ÁNO,“ objavilo sa na twitterovom účte filmu. Oznámenie sprevádza hashtag #QuixoteVive, teda po francúzsky Quijote žije.

Súdny spor vyvolal portugalský filmový producent Paulo Branco, ktorý na filme s Gilliamom spolupracoval. Neskôr sa ich cesty rozišli, Branco však teraz tvrdil, že takisto vlastní práva na snímku a požadoval, aby organizátori festivalu v Cannes film nepremietali. Gilliam Brancovo tvrdenie odmietal. Postup portugalského producenta kritizovala tiež hovorkyňa prehliadky. „Je to prvýkrát, čo je festival rukojemníkom,“ poznamenala na začiatku týždňa Gabrielle Odinotová.

Denník The Guardian v stredu informoval, že 77-ročný Gilliam utrpel ľahkú mozgovú príhodu a po pobyte v nemocnici sa zotavuje v domácej starostlivosti. Na premiéru svojej snímky by však mal prísť.

Film Muž, ktorý zabil Dona Quijota sprevádzajú problémy už od začiatku nakrúcania. Najskôr išlo o problémy s produkciou, potom s financiami a nakoniec aj právne problémy. Snímka sa nakrúcala 17 rokov a vychádza z klasického španielskeho románu o Donovi Quijotovi od Miguela de Cervantes.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Cannes #premietanie #Terry Gilliam #Cannes 2018