Televízne tipy Pravdy: Pravda s Cate Blanchett aj Sully: Zázrak na rieke Hudson

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 17. do 24. mája. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

17.05.2018 09:08
Sully Tom Hanks Foto:
Tom Hanks ako kapitán „Sully" Sullenberger, ktorý v roku 2009 zachránil zázračným manévrom všetkých 155 pasažierov na palube lietadla.
debata

Sobota: 19. 5.

Pravda, Jednotka, 22:25

USA sú síce demokratický štát, ale odtiaľ potiaľ. Na pána prezidenta nikto nebude kydať… Príbeh škandálu, ktorý sa odvíja v americkej dráme Trust, je inšpirovaný skutočnými udalosťami. Na základe knihy Mary Mapesa ho sfilmoval režisér James Vanderbilt. Politický škandál vypukol, keď sa televízia CBS rozhodla dva mesiace pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2004 odvysielať materiály, ktoré mali dokazovať, ako sa George W. Bush vďaka otcovým politickým kontaktom vyhol vojne vo Vietname. Následky pre všetkých zúčastnených na seba nenechali dlho čakať. Slovná kadencia filmu Pravda dá divákovi zabrať, nie je to žiadna ulievačka. Odmenou sú trefné dialógy vo filme o poctivej novinárčine, čeliacej politickému nátlaku a zmenám mediálneho priemyslu. Klásť otázky je dôležité. Aké aktuálne v tomto čase! Cate Blanchett a Robert Redford si v precíznej dráme z mediálneho prostredia zahrali jednu zo svojich najlepších rolí. Vo svojom žánri je film Pravda skutočnou lahôdkou.

Nedeľa: 20. 5.

Sully: Zázrak na rieke Hudson, Cinemax, 20:00

Spomínate si, ako v januári 2009 kapitán Chesley Sullenberger, prezývaný Sully, núdzovo pristál s poškodeným lietadlom v ľadovej rieke Hudson, priamo uprostred New Yorku? Zachránil tak životy 155 pasažierov – piatich členov posádky a 150 cestujúcich na palube lietadla. Pôvodne to mal byť rutinný let Airbusu A320, ktorý mal z letiska v New Yorku namierené do Charlotte v Severnej Karolíne. Keby… Keby sa do motora nezamotal kŕdeľ vtákov. Hoci verejnosť a médiá skloňovali hrdinský čin pilota, odkazujúc na jeho profesionálne zručnosti, prebiehajúce vyšetrovanie ohrozovalo jeho kariéru a povesť. V dráme Sully: Zázrak na rieke Hudson, s ktorou prichádza oscarový režisér Clint Eastwood, si zahral hlavnú rolu Tom Hanks. Film je nakrútený podľa knižnej predlohy z pera samotného hrdinu tejto životnej drámy.

Pondelok: 21. 5.

Plechový bubienok, Dvojka, 22:25

Volker Schlöndorff nakrútil najvýznamnejší film svojej režisérskej kariéry podľa rovnomennej predlohy nemeckého prozaika Güntera Grassa, v ktorej sa autor vyrovnáva s problémom nacistického dedičstva Nemecka. Hrdinom filmu je Oskar Matzerath, od narodenia obdarovaný intelektom dospelého človeka. Vyrastá v medzivojnovom období v Gdansku, obklopený ľuďmi z meštiackej vrstvy, žijúcimi v pokrytectve a pretvárke. Keď sa na svoje tretie narodeniny stane svedkom rodičovskej nevery, rozhodne sa, že nikdy nebude dospelým a prestane rásť. S nastupujúcou mocou nacizmu reflektuje malý-veľký Oskar svet na prahu druhej svetovej vojny z perspektívy dieťaťa. Protestom proti nehumánnosti je jeho plechový bubienok. Nikto však výstražné bubnovanie chlapca nechce počuť, a preto musí zákonite dôjsť ku katastrofe… Jedným z problémov realizácie filmu bolo obsadenie hlavnej roly. Po dohode s autorom sa režisér rozhodol, že Oskar musí byť chlapec, nie lilipután. Šťastná voľba padla na Davida Benneta, ktorého fyzický vývoj sa zastavil v tele trojročného chlapca. V čase nakrúcania mal už trinásť rokov. Jeho otec – Heinze Bennet – si v snímke zahral Greffa, obchodníka so zeleninou. Zaujímavosťou tiež je, že pre zobrazovanie sexuality neplnoletých detí film zakázali uvádzať v niektorých častiach Kanady, v USA dokonca čelil obvineniam z detskej pornografie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tipy #Plechový bubienok #televízne tipy