Willy Toledo vraj urazil Boha a Pannu Máriu. Chcú ho súdiť

Španielsky herec Javier Bardem kritizoval miestnu justíciu za to, že predvolala na súd jeho kolegu Willyho Toleda kvôli vyjadreniu názoru na sociálnych sieťach. Podľa Bardema je v Španielsku „ohrozená sloboda prejavu“.

25.05.2018 07:00
Javier Bardem Willy Toledo Foto:
Javier Bardem (vľavo) podporil svojho kolegu Willyho Toleda.
debata (3)

Manžel herečky Penélope Cruzovej to povedal v Madride na tlačovej konferencii, ktorú usporiadal Toledo s kolegami v súvislosti so svojou kauzou. Toleda vyšetrujú pre podozrenie z urážky náboženského cítenia, informoval španielsky rozhlas Cadena SER.

Španielska justícia vyšetruje Toleda pre „urážku Boha a Panny Márie“, ktorej sa údajne dopustil vlani v júli na sociálnej sieti facebook tým, že podporil tri ženy súdené v Seville za urážku náboženského cítenia. Tieto ženy usporiadali v roku 2014 sprievod, pripomínajúci tradičné náboženské procesy, a niesli obrovskú maketu vagíny. Cieľom akcie podľa nich bolo protestovať proti patriarchálnemu zmýšľaniu v spoločnosti.

„Tri ženy sú súdené za to, že zorganizovali v Seville Pochod neposlušnej vagíny. Podľa sudkyne zosmiešnili sviatosť a panenstvo Panny Márie,“ napísal vlani Toledo na sociálnej sieti. Dodal, že na takú dogmu svätosti „kašle“ a že tento súd je „hanbou tejto krajiny“.

Na tlačovej konferencii Toledo okrem iného uviedol, že sa necíti vinný, a preto sa tiež minulý mesiac nedostavil pred súd na prvé pojednávanie. „Nespáchal som žiadny zločin, a preto nemusím pred súdom vysvetľovať svoje náboženské cítenie, svoje presvedčenie, svoj spôsob myslenia, svoju sexualitu. V tom všetkom ma chráni ústava,“ povedal Toledo novinárom.

„Fakt, že sa môže toto trestať väzením, mi pripadá ako návrat do doby frankizmu,“ povedal Bardem na tlačovej konferencii s odkazom na obdobie diktátorského režimu Francisca Franca. Toledo s kolegami zorganizoval stretnutie s novinármi v priestoroch farnosti svätého Karola Boromejského v deň, keď sa mal dostaviť na súd. Pojednávanie však bolo pre štrajk španielskych sudcov odložené na 28. mája.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #cirkev #súd #Javier Bardem #náboženstvo #Willy Toledo