Miliónový veľkofilm o Štefánikovi mešká, rozvášnil poslancov

Nakrúcanie slovenského historického veľkofilmu Generál k stému výročiu úmrtia Milana Rastislava Štefánika malo v týchto dňoch finišovať. Poslanci Renáta Kaščáková a Jozef Rajtár (obaja SaS) však upozornili na to, že hoci projekt dostal státisícové dotácie, nakrúcanie sa ešte ani nezačalo a majú podozrenie na podvod. Producent filmu Milan Stráňava zo spoločnosti JMB Film & TV Production Bratislava časový sklz produkcie vysvetľuje aj zmenou na pozícii režisérky projektu s celkovým rozpočtom 4,5 milióna eur.

25.05.2018 18:27
socha milana rastislava stefanika, eurovea Foto: ,
Socha Milana Rastislava Štefánika od Bohumila Kafku v Bratislave
debata (6)

„Od roku 2013 doteraz bola na tento film schválená podpora cez päť zmlúv, konkrétne cez štyri zmluvy s Audiovizuálnym fondom a jednu zmluvu s RTVS už vo výške úhrnom 1,8 milióna eur,“ uviedla v piatok Kaščáková. „Obrovský problém nastáva, keď si tieto zmluvy usporiadate pod seba, spolu a keď sa pozriete na čerpanie peňazí ako na celok. Dali sme si tú prácu, urobili sme krížovú kontrolu všetkých zmlúv a zistili sme, že dochádza k reťazeniu zmluvných podmienok na jeden a ten istý projekt s tým, že to samotné plnenie je podľa nás mimoriadne podozrivé. Tých pochybení, ktoré sme tam zistili, je obrovské množstvo,“ dodala Kaščáková s tým, že žiadateľ z tých 1,8 milióna eur už vyčerpal zhruba trištvrte milióna eur, hoci film sa ešte vôbec nezačal nakrúcať.

Poslankyňa tiež upozornila na to, že už teraz koncom mája mala padnúť posledná klapka projektu. Podľa Kaščákovej je tiež podozrivé, že nie je známe napríklad ani obsadenie vo filme. „Tých nezrovnalostí je toľko, že nás to priviedlo k presvedčeniu, že toto nemôže byť náhoda, tento prípad vykazuje podľa nás všetky znaky subvenčného podvodu, a to je aj dôvod, že sme pripravili trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktoré dnes podávame,“ povedala Kaščáková.

Poslanci kritizovali nielen projekt Generál, ale aj Audiovizuálny fond a nastavenie celého systému. „Pýtam sa, ako je možné, že vôbec sa dá vyčerpať trištvrte milióna eur na niečo, čo sa vôbec nevyrába? Mám za to, že je to systém, ktorý toto umožňuje. Keď sa pozriete na Audiovizuálny fond, je to hermeticky uzavretý svet s vlastnými internými normami, kde to naozaj je šité na mieru systémom ,já na bráchu, brácha na mě' a dovolím si tvrdiť, že filmový priemysel na Slovensku sa zužuje na výhodný biznis za štátne peniaze pre pár ľudí, ktorí v tom vedia chodiť,“ povedala Kaščáková. Poslanci zároveň podali návrh na vylepšenie zákona o Audiovizuál­nom fonde.

Ďalšie peniaze sú viazané na dokončenie

Voči tvrdeniu poslancov sa Audiovizuálny fond (AvF) dôrazne ohradil. „S poľutovaním konštatujeme, že väčšina ich tvrdení týkajúcich sa Audiovizuálneho fondu sa nezakladá na skutočnosti ani na jej zodpovednom poznaní,“ píše sa v stanovisku podpísanom riaditeľom AvF Martinom Šmatlákom a predsedom Rady AvF Miloslavom Lutherom.

Podľa nich nie je pravda, že došlo k zúčtovaniu výkonov, ktoré neboli odvedené. „Skutočnosťou totiž je, že tri zo štyroch podporených žiadostí, ktorých predmetom sú rôzne fázy prípravy a výroby dlhometrážneho hraného filmu Generál, majú už uzavreté vyúčtovanie aj s podrobným rozpisom vyúčtovaných nákladov a s odovzdanými všetkými vecnými výstupmi, ktoré boli predmetom zmlúv. Tieto výstupy sú bežnou súčasťou procesu vývoja audiovizuálneho diela a prípravy na jeho nakrúcanie,“ uvádza fond a dodáva, že na projekt Generál doteraz poskytol sumu 247 900 eur, ktorá je zúčtovaná "na konkrétne výdavky, výkony a vecné výstupy, pričom ani jeden z nich nie je predložený viackrát. Táto suma predstavuje 27 % z celkovej doteraz schválenej sumy dotácií z fondu na podporu tohto projektu a iba 5,5 % z jeho predpokladaného celkového rozpočtu.

Predstavitelia AvF pripomínajú, že výroba filmu sa nezačína „prvým dňom nakrúcania, ale dôslednou literárnou aj realizačnou prípravou, výberom lokácií, obsadením postáv aj pozícií vo výrobnom štábe, prípravou kostýmov, prostredí či rekvizít a množstvom ďalších činností, bez ktorých sa nakrúcanie žiadneho filmu nemôže začať. Práve takéto činnosti boli predmetom troch zmlúv o podpore projektu Generál z Audiovizuálneho fondu, ktoré prijímateľ vyúčtoval. Posledná zmluva je účelovo určená na nakrúcanie a na postprodukciu filmu a je jednoznačne viazaná nielen na dokončenie filmu, ale aj na jeho verejné uvedenie v kinách s termínom do 31. 12. 2019,“ dodal fond, ktorý sa ohradil aj voči tvrdeniu poslancov, že na Slovensku sa nakrúca málo filmov za veľa peňazí. „Za uplynulých päť rokov totiž do kín prišlo takmer 140 nových slovenských filmov a na ich vzniku sa podieľali stovky tvorcov a desiatky úspešných producentských subjektov.“

Zmena na poste režiséra

„Nerozumiem tomu, o čom rozprávala pani poslankyňa,“ reagoval pre Pravdu producent filmu Milan Stráňava. Na konte má napríklad rozprávku Láska na vlásku či triler Únos. „Spomínala nejaký subvenčný podvod, s tým nemám nič, rozprávala o nejakom reťazení zmlúv – tomu pojmu tiež nerozumiem. Keď som si to preložil do slovenčiny, tak má nejaké podozrenia, ktoré nevie bližšie špecifikovať. V Audiovizuálnom fonde mám štyri zmluvy, v Slovenskej televízii jednu. Všetky sú platné a správam sa podľa nich. Všetky zmluvy, ktoré bolo potrebné zúčtovať, som zúčtoval a vo fonde je dvojstupňová kontrola, ktorá kontroluje, či na základe zúčtovaní boli urobené aj príslušné úkony a tie úkony urobené boli,“ povedal Stráňava. Podľa neho to, že sa už pred nakrúcaním minuli nejaké peniaze, je bežná vec. „Na prípravu nakrúcania sa bežne minie 10 – 20 percent rozpočtu,“ povedal producent, podľa ktorého sa nakrúcanie začne 12. júla a minuté peniaze sú úmerné stavu rozpracovanosti.

Pravdou však je, že predstaviteľ hlavnej postavy Štefánika zatiaľ nie je známy. „Momentálne sa ,castujú' epizódne postavy, v nedeľu je kasting na detičky – na malých Štefánikov. Myslím si, že mamičky budú ,nadšené', keď videli tlačovku, že majú ísť s deťmi na kasting na projekt, na ktorom sa vraj udial ,subvenčný podvod'. Na ostatnom kastingu sa tiež pracuje. Na hlavnú postavu Štefánika sú momentálne traja adepti – slovenskí herci,“ povedal Stráňava. Štefánika by mal spomedzi nich vybrať na budúci týždeň francúzsky režisér Jérôme Cornuau. V projekte vystriedal pôvodnú režisérku Marianu Čengel Solčanskú, ktorá je aj autorkou scenára. Po nezhodách sa jej a Stráňavove cesty vlani na jeseň rozišli.

Stráňava priznal, že koproducenti ambiciózneho projektu stále nie sú jasní. „S financovaním filmového projektu je to tak, že koproducenti pristupujú postupne, napríklad ako sa črtá obsadenie. Keďže máme veľkú časť francúzskeho obsadenia, časť filmu bude vo francúzštine, tak Jérôme momentálne v Paríži obsadí takých hercov, aby nám sprístupnili aj francúzskeho koproducenta. Mám rozrokované tri produkcie. Rokujeme zároveň s Rusmi aj s Čechmi, ako to dopadne, budeme vedieť až vo chvíli, keď to dopadne.“

Príde do kín v októbri?

Výsledkom Stráňavovho snaženia by mal byť nielen celovečerný film pre kiná, ale aj trojdielny televízny film. Podľa zmluvy s RTVS mali byť hotové do 19. apríla 2019. „Teraz, keď mi voláte, som práve po rokovaní s vedením Slovenskej televízie a dohodli sme sa, že premiéra filmu bude na jeseň budúceho roka, do kín by išiel v októbri. A nasledujúci rok, v roku 2020, keď je 140. výročie narodenia Štefánika, by sa na obrazovky dostala trojdielna verzia,“ povedal Stráňava.

Denník Pravda požiadal o stanovisko aj RTVS. Tá prostredníctvom hovorkyne Eriky Rusnákovej potvrdila, že za časovým sklzom je výmena na poste režiséra. „RTVS aktuálne rokuje s koprodukčným partnerom JMB Film & TV Production Bratislava, s. r. o., o príprave dodatku k existujúcej koprodukčnej zmluve, v ktorom budú zadefinované nové nastavenia a termíny realizácie projektu. Obsah zmlúv na výrobu koprodukčných filmov je v RTVS nastavený tak, aby vklad RTVS bol hradený na základe splátok viazaných na dodanie zmluvne presne dohodnutého výkonu, výška týchto splátok bola primeraná tomuto výkonu a časovej postupnosti a náročnosti výroby audiovizuálneho diela a jednotlivé splátky boli uhradené až po písomnom potvrdení o prevzatí tohto výkonu zamestnancami RTVS uvedenými v zmluve.“

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #generál #Mariana Čengel Solčanská #Milan Stráňava