Televízne tipy Pravdy: Román pre (nezadané) ženy aj čísla v rukách zločineckej skupiny

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 25. do 31. mája. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

26.05.2018 09:00
Román pre ženy Zuzana Kanócz Foto:
V českej komédii Román pre ženy si zahrala slovenská herečka Zuzana Kanócz.
debata

Sobota 26. 5.

Pytlákova schovanka, Prima family, 16.15
Česká komédia z roku 1949 má už svoje roky, ale stále sa vracia na obrazovky. Príbeh je až gýčový, ale spracovanie satirické. Pytliakovu chovanicu režíroval Martin Frič, ktorý nakrútil aj filmy Cisárov pekár a pekárov cisár, Princezná so zlatou hviezdou na čele či Svet patrí nám (s Voskovcom a Werichom). Narodil sa v roku 1929 a zomrel 26. augusta 1968. Vraj vypil po príchode vojsk fľašu koňaku, hoci kvôli pečeni nesmel piť, a viac sa neprebral z kómy. Keď však nakrúcal „chovanicu“ s Hanou Vítovou a Oldřichom Novým, mal ešte budúcnosť pred sebou. Vo filme sa plavovlasá Elen z lesnej samoty, nevlastná dcéra pytliaka Dubského, vyberie do sveta hľadať šťastie. Chce byť opernou speváčkou a to jej umožní milionár René. Pravda, na ceste sú prekážky, ktoré treba prekonať. Milionár musí najprv naivnú krásku vytiahnuť z bahna veľkomesta. Oldřich Nový to robí bravúrne.

Román pre ženy, Markíza, 22.40
V tejto českej komédii z roku 2005 zažiarila slovenská herečka Zuzana Kanócz. Režisér Filip Renč jej zveril hlavnú úlohu vo filme podľa románu Michala Viewegha Román pre ženy. Samozrejme, ide o lásku. Vo filme hrajú okrem Zuzany Kanócz aj Marek Vašut, Simona Stašová, Stella Zázvorková a Miroslav Donutil. Je to príbeh dvoch žien: dvadsaťročnej Laury, ktorá pracuje v redakcii dámskeho týždenníka Vyrovnaná žena, a jej ovdovenej matky, tlmočníčky a prekladateľky Jany. Obe ženy si hľadajú partnera. Matka kedysi chodila s istým Čechom, ktorý sa jej znepáčil, a preto „typických“ Čechov neznáša. Hľadá si niečo extra. Taký „extra muž“ sa objaví v živote Laury, ktorá sa zamiluje do štyridsiatnika Olivera z reklamnej agentúry. Zdá sa úžasný, ale ukáže sa, že Oliver bol pred dvadsiatimi rokmi veľkou láskou mamy – čiže je oným „typickým“ Čechom.

Nedeľa 27. 5.

Zúčtovanie, Cinemax, 20.00
V dnešných časoch sa šikovný účtovník môže ľahko zapliesť do veľkolepého zločinu. Ben Affleck hrá takého – je to matematický génius – vo filme Zúčtovanie. Má vraj lepší vzťah k číslam ako ľuďom. Zamaskovaný za malomestského úradníčka pracuje pre niekoľko najnebezpečnejších zločineckých organizácií vo svete. Chýbajú doláre, ale pribúda počet mŕtvych. Matematika v rukách zločincov je dobrý námet!

Streda 30. 5.

451 stupňov Fahrenheita, HBO, 20.00
Román Raya Bradburyho 451 stupňov Fahrenheita je kultové dielo svetovej literatúry. V jeho modernej filmovej adaptácii uvidia diváci Michaela B. Jordana a Michaela Shannona, ktorí účinkujú pod taktovkou nádejného režiséra Ramina Bahraniho. Pôvodne mal film režírovať Mel Gibson a zažiariť mohli Tom Cruise či Brad Pitt, no napokon snímku nakrútil iný tím. Kniha vyšla v roku 1953 a bola futuristická. Žiaľ, všetky strašné predstavy z nej sa plnia. Médiá vymývajú ľuďom mozgy, história sa prepisuje, kultúra upadá, knihy sa ničia. Spôsob života je hedonistický, požívačný. V príbehu vystupuje aj bulvárna novinárka Raven, ktorá šíri propagandistické mýty. Sú tam aj ľudia, ktorí si pamätajú lepší svet, keď sa ešte čítali knihy. Našťastie, tak ďaleko to v skutočnosti ešte nezašlo, knihy sa čítajú a dokonca filmujú. Ako toto kultové dielo amerického spisovateľa sci-fi Raya Bradburyho (1920 – 2012).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Kanócz #televízne tipy #451 stupňov Fahrenheita #Román pre ženy