Nové pravidlá pre filmárov môžu mať negatívne následky

Dotáciu Audiovizuálneho fondu (AvF) by po novom mali filmári dostať len na výrobu diela ako celok, od jeho prípravy až po distribúciu. To je filozofia návrhu novely zákona o AvF, ktorý na júnovú schôdzu parlamentu predkladajú poslanci za SaS Renáta Kaščáková a Jozef Rajtár.

27.05.2018 18:59
Zuzana Mistríková Foto: ,
Prezidentka Asociácie nezávislých producentov Zuzana Mistríková navrhovanú zmenu kritizuje.
debata

Podľa Asociácie nezávislých producentov (ANP) to však môže mať na filmové prostredie zásadne negatívny vplyv. Prezidentka ANP Zuzana Mistríková naráža primárne na návrh zrušenia podpory vývoja filmových projektov a zákaz kombinácie verejných zdrojov určených pre produkciu.

Mistríková v prvom prípade upozorňuje, že prostriedky na vývoj filmov sú napríklad v prípade animovaných diel (ale nielen tých) nevyhnutné. „Bez takejto podpory sa okrem iného nemajú slovenskí producenti šancu uchádzať o európske zdroje určené na vývoj svojich diel, ktoré SR spolufinancuje,“ zdôraznila. Vývoj je podľa jej slov tiež efektívnym nástrojom, ako overiť potenciál námetov.

Druhý návrh liberálov, aby nebolo možné čerpať dotácie z viacerých zdrojov, podľa Mistríkovej priamo ohrozuje produkciu ako takú. „Nie je možné na Slovensku vyrobiť celovečerný film len z prostriedkov z AvF a vlastných vkladov producentov,“ upozornila prezidentka ANP a dodala, že aj úspešné filmy z posledného obdobia ako Mečiar či Dubček by nevznikli, ak by nemohli využiť príspevky z viacerých fondov.

Návrhy zmeny zákonov ovplyvňujúce celé prostredie by podľa Mistríkovej nemali byť iniciované len na základe podozrenia z pochybenia dotačného systému v prípade jedného projektu. Naráža tým na fakt, že návrh novely iniciovali liberáli v súvislosti s podozreniami na subvenčný podvod pri dotáciách AvF pre filmové dielo Generál. Podľa ich zistení ide o reťazenie zmluvných podmienok na jeden a ten istý projekt. AvF tvrdenia liberálov dôrazne odmietol.

Podstatou zmeny, ktorú presadzujú poslanci SaS, je to, aby dotácia nemohla byť udelená na samotnú prípravu, vývoj, resp. scenár filmového diela. Vývoj a scenár by podľa návrhu mal byť vlastným vkladom žiadateľa. Návrh legislatívnej zmeny ďalej ustanovuje, že jeden projekt ako celok môže získať podporu iba raz, a zároveň sa podpora neposkytuje na realizáciu projektov, ktoré už získali finančné prostriedky od iných subjektov verejnej správy.

debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #generál #Audiovizuálny fond #Zuzana Mistríková #SASKA