Prvý slovenský komiks mieri do kín. Zaznie v ňom aj Maštalírov hlas

Tento týždeň bude mať premiéru prvý slovenský komiksový film s názvom Parralel.

28.05.2018 15:00
Tomáš Maštalír (druhý sprava) s dabingovým... Foto:
Herec Tomáš Maštalír (druhý sprava) s dabingovým režisérom Zorom Laurincom (druhý zľava), producentom Patriziom Gente (vľavo) a režisérom Matyasom Brychtom.
debata

Hlavnú postavu animovanej snímky, ktorá je voľne inšpirovaná príbehmi slávnych horolezcov, nadaboval Tomáš Maštalír. Autorom námetu je český režisér, animátor a scenárista Matyas Brych.

Brych pochádza z českého mesta Třebíč a od roku 2010 žije s manželkou v Košiciach. Film vznikal postupne niekoľko rokov na českej Vysočine a na Slovensku v Košiciach. „Začínal som v reklame, ale túžil som urobiť niečo tvorivé a s presahom. Kreslil som odmalička, pustil som sa do kreslenia sám ako animátor. Dva roky som kreslil príbeh inšpirovaný legendami o horolezcoch,“ vysvetlil režisér.

Keď mal časť filmu pripravenú, stretol sa s producentom Patriziom Gentem a Vladimírom Kriškom, režisérom postprodukcie a spoluproducentom, a predstavil im svoje dielo, ktoré ich nadchlo. „S Matyasom sme sa stretli, keď on potreboval producenta a nás zaujal ten blázon, ktorý už dva roky kreslí celovečerák. Tešili sme sa, lebo sme rovnakí blázni ako on a rozhodli sme sa film dokončiť,“ smejú sa Kriško a Gente.

Do dabingu nasadili tvorcovia hlasy známych slovenských hercov. Hlavnú postavu nadaboval Tomáš Maštalír, ďalšie postavy Zuzana Porubjaková, Martinka Kapráliková a Daniel Heriban. „Bola to makačka, ale ako sa vraví, dobré veci nevznikajú ľahko. Vďaka Zorovi Laurincovi vznikli silné emócie. Som rada, že som súčasťou prvého komiksového filmu. Mám rada výzvy a nové veci,“ komentovala prácu na snímke Porubjaková, ktorá dabovala ženskú postavu Ellis.

Detskú rolu nadabovala mladá herečka, ktorá už získala ocenenie za najlepšiu herečku do 18 rokov v Londýne, Martinka Kapráliková. „Postava malej Stelly sa mi dabovala veľmi dobre, bola maličká, zlatučká a mala naozaj pekné texty. Tým, že je to vážnejšia, smutná záležitosť, tak som to musela vyšperkovať, ale tá postava sa mi veľmi páčia,“ prezradila 11-ročná herečka.

Hudbu k novému filmu vytvoril hudobný skladateľ Dalibor „Stroon“ Kocián. Parralel je o prekonávaní samého seba, o tom, ako sa aj tie najnáročnejšie situácie v živote dajú zvládnuť. Technológia filmu je „2D plôšková animácia“, ku ktorej sa v postprodukcii dodávajú filmové efekty.

Celovečerná animovaná dráma pre dospelých bude mať slávnostnú premiéru 30. mája a od 31. mája si ju budú môcť pozrieť fanúšikovia v kinách na celom Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Tomáš Maštalír #animovaný film #dabing