Recenzia: Nová Star Wars Story: Keď sa žáner stretne so sociálnym útlakom

Ani ďalší príspevok do Star Wars univerza s názvom Solo: A Star Wars Story sa nestretol s úplným nadšením.

29.05.2018 07:00
Alden Ehrenreich stvárňuje hrdinu Han Sola vo... Foto:
Alden Ehrenreich stvárňuje hrdinu Han Sola vo filme Solo: A Star Wars Story.
debata

Niežeby ho recenzenti a užívatelia vyslovene zhodili, ale hovorí sa o ňom len ako o akčnej jednohubke či výplni. Nemyslím si, že je to úplne fér. Solo nie je klasický letný blockbuster, ktorý si kladie za cieľ len pobaviť, ale pomerne podvratný film, ktorý narúša žánrové pravidlá a vnáša do pomerne konvenčného príbehu výrazné spoločensko-kritické prvky. V súvislosti s tým treba zmieniť predovšetkým zásadný konflikt medzi oportunizmom a solidaritou, ktorý film explicitne rozvíja.

Záber z filmu Solo: A Star Wars Story.
Alden Ehrenreich stvárňuje hrdinu Han Sola vo...
+7Herečka Emilia Clarke vo filme Solo: A Star...

Ústrednou figúrou celého filmu je, pochopiteľne, Han Solo (Alden Ehrenreich). Jeho meno i predchádzajúce (či skôr nadchádzajúce) skutky naznačujú, že aj v tomto prípade pôjde o sólistu pohybujúceho sa na hrane zákona a mysliaceho predovšetkým na seba a svoje vlastné záujmy. Zároveň však aj o empatického a sympatického hrdinu, ktorý sa napokon vždy pridá na tú správnu stranu – na stranu utláčaných. Han je teda akýsi pirát či zbojník s morálnymi zásadami, čiže osobnosť, ktorá sa pohybuje presne na tej tenkej hranici medzi oportunizmom a solidaritou. Film s touto jeho vlastnosťou kreatívne pracuje a vytvára z nej leitmotív celého filmu. Kľúčové je, ako sa kto morálne vysporiada s tou-ktorou situáciou. Kto je vlastne dobrý a kto je zlý? Kto myslí len na seba a kto myslí aj na blaho druhých? A čo to vypovedá o samotnej spoločnosti?

Never nikomu!

Pokiaľ sa pozrieme na spoločenskú situáciu vo fiktívnom svete filmu, azda pre ňu nenájdeme vhodnejší prívlastok ako lúpežný kapitalizmus. Impérium vládne celej známej galaxii a v spolupráci s mafiánskymi gangmi kolonizuje planéty, ťaží nerastné bohatstvá a zotročuje ľudí. Svet je rozdelený na elitnú skupinu superboháčov, obvykle mafiánov s gigantickými vesmírnymi jachtami a "luzu“ plahočiacu sa na uliciach v absolútnej chudobe.

Azda len málo ľudí si nevšimne alegóriu na (neo)kolonizačné praktiky západných mocností a situáciu v krajinách druhého a tretieho sveta, najmä keď v jednej zo záverečných scén vidíme vyťaženú púštnu planétu so zdecimovaným pôvodným obyvateľstvom. Z tejto situácie vedú len dve cesty, ktoré predstavujú aj vyššie zmenený ideový konflikt. Prvou je prispôsobenie sa situácii, ignorovanie morálky a snaha vyťažiť z režimu čo najviac pre seba samého. Tou druhou je odboj či aspoň drobné nesebecké skutky.

Hneď v úvode je nám Han predstavený ako ambivalentná, ak nie rovno antagonistická postava. Nepociťuje lojálnosť voči gangu, vykašle sa na svoju priateľku Qi'ru (Emilia Clarke), a navyše sa pridáva k Impériu. Po sérii udalostí sa stretáva s Chewbaccom a so skupinou lupičov vedenou charizmatickým Tobiasom Beckettom (Woody Harrelson) a jeho manželkou Val (Thandie Newton). Beckett vyznáva podobnú filozofiu ako mladý Han: "Never nikomu!“ Následne sa začína odvíjať hlavná zápletka celého filmu. Han, Beckett a jeho gang musia ukradnúť palivo coaxium pre mafiána Drydena Vosa (Paul Bettany) a syndikát Crimson Dawn. Preň začala pracovať aj Solova bývalá láska Qi'ra. Aby mohli splniť úlohu, potrebujú rýchlu loď, a tak odchádzajú za sympatickým lupičom Landom Calrissianom a robotkou L3–37 (Phoebe Waller-Bridge). O palivo má však záujem aj skupina pirátov.

To už máme pestrú paletu postáv, ktorú však, pre potreby textu, opäť zredukujem na príslušnosť k dvom vyššie zmieneným kategóriám. Kým Beckett, Dryden Vos a Lando vyznávajú filozofiu "staraj sa hlavne o seba“, L3–37, postava, ktorej meno tu neprezradím, a vo výsledku aj Chewbacca a Val v mnohých situáciách myslia skôr na iných. Predovšetkým L3–37 predstavuje ukážkovú revolucionárku, neustále bojujúcu za práva robotov a utláčaných. Na ktorú z týchto strán sa pridajú Han a Qi'ra? Môže v takomto svete vzniknúť skutočná nesebecká láska, rýdzi cit?

Z hrdinu je ľahko antihrdina

Skôr ako o klasický žánrový film o boji medzi protagonistom a antagonistom ide o problém sociálny, a teda aj omnoho komplikovanejší. Film nás stále núti klásť si morálne otázky a prehodnocovať naše sympatie voči postavám, vždy v závislosti od toho, či budú sebecky myslieť len na seba, alebo aj na blaho druhých a celej spoločnosti. S tým súvisí aj akási demýtizácia hrdinstva vo svete Star Wars, keďže z protagonistu sa ľahko môže stať antagonista a naopak. Súčasne sledujeme prekračovanie žánru heist film, keďže skôr ako o samotnú lúpež tu ide o vyobrazenie spoločenskej situácie a morálny konflikt vnútri hrdinov, ktorých vychovala "ulica“, najmä samotného Hana Sola.

Popritom však snímka nezabúda plniť ani svoju druhú funkciu, ktorá sa už pevne viaže s letnými blockbustrmi i žánrom heist film, a to prinášanie zábavy. V tomto prípade nejde o súboje so svetelnými mečmi, ale o naháňačky, úteky pred obludami a imperiálnymi loďami, rafinované lúpeže a prestrelky. Minimálne vlaková lúpež a útek z Kesselu patria medzi najlepšie akčné scény v dejinách celej ságy. V oboch prípadoch hrdinovia a s nimi aj diváci strácajú orientáciu kvôli nepriaznivým podmienkam, či už otáčajúcemu sa vlaku, alebo zlej viditeľnosti, čo vyvoláva výrazný "wow efekt“.

Je teda zrejmé, že ak divák očakáva film o boji absolútneho dobra so zlom a rozvinutie mytológie univerza, odíde zo snímky sklamaný. Ostatní diváci by si však film mohli užiť. Niektorých potešia výborné akčné scény, iní sa možno zamyslia nad podobami kapitalizmu a nad morálnymi hodnotami.

Hodnotenie Pravdy: 4 z 5 hviezdičiek

Solo: A Star Wars Story / USA 2018 / réžia: Ron Howard / scénár: Jonathan Kasdan, Lawrence Kasdan / kamera: Bradford Young / hudba: John Powell / hrají: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Paul Bettany, Thandie Newton a i. / slovenská kinopremiéra: 24. mája 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Han Solo #Solo: A Star Wars Story