Filmové premiéry: Do kín ide hororové Delírium aj prvý slovenský komiks

Od štvrtka 31. mája vstupuje do slovenských kín päť noviniek. Aké z nich zaujmú práve vás?

31.05.2018 07:00
Parralel Foto:
Film Parralel inšpirovali americké komiksy DC a Marvel, japonské anime, ale aj silná česká a slovenská tradícia.
debata

Parralel

V tomto slovenskom animovanom príbehu s výraznou estetikou sa objavuje príbeh hrdinu Erica. Ten žije so svojím psom v naučenom stereotype v malom byte. Striktný denný režim delí medzi prepisovanie odstavcov z nájdených kníh o rytieroch a drakoch a prechádzky so psom. Každodenná rutina sa mení v okamihu náhleho úmrtia milovaného psa. Hrozná bolesť rozvíri u Erica myšlienky a jeho pamäť sa začína prebúdzať. Spomienky na minulosť sa začínajú vyplavovať na povrch. Čo je dôvodom príčiny Ericovej túžby zabudnúť? Film prepája mnohé paralely, opakujúce sa udalosti, večnosť a všetko čo súvisí s princípom nekonečna. Príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami je sondou do života muža, ktorý všetko stratil. Všetko, okrem vôle žiť a prežiť.

Neuveriteľný príbeh o obrovskej hruške

V mestečku Solby plynie pokojný život, až do tej chvíle, keď Mitcho a Sebastian nenájdu v prístave správu vo fľaši. Fľaša je od strateného starostu Solby a píše sa v nej, že sa nachádza na Tajomnom ostrove a urobil veľký objav. Mitcho a Sebastian musia podniknúť veľkú výpravu, aby ho zachránili a priviedli domov, a počas tejto cesty nájdu niečo, čo prinesie ich mestečku veľkú radosť – obrovskú hrušku.

Delírium

Hlavný hrdina (Topher Grace) sa práve vracia z psychiatrickej liečebne na rodinné sídlo, ktoré zdedil po svojich rodičoch. Jeho prepustenie z ústavu je len podmienečné a po dobu tridsiatich dní sa musí pravidelne hlásiť svojej pracovníčke a nesmie opustiť dom. Inak mu hrozí návrat naspäť do psychiatrickej liečebne. A tam sa naozaj nechce vrátiť. Na rozlúčku dostal od svojho psychiatra lieky, ktoré musí pravidelne užívať a k tomu ešte jednu radu: „Dôveruj svojmu rozumu, nie svojim očiam.“ Avšak v opustenom dome plnom spomienok na neho čakajú nečakaná prekvapenia. Najprv nenápadné, ešte celkom vysvetliteľné a pochopiteľné rozumom. Ale časom keď sa začnú zhmotňovať spomienky a odohrávať paranormálne javy, začne o svojom zdravom rozume pochybovať. Je v dome naozaj sám?

Bella a Sebastián 3: Navždy priateľmi

Od posledného príbehu o priateľstve medzi Bellou a Sebastiánom prešli už dva roky. Z Belly sa stala medzičasom mama troch rozkošných šteniatok a zo Sebastiána je už veľký chlapec. Pierre a Angelina budú mať čoskoro svadbu a snívajú o novom živote, niekde inde, mimo hôr…Čo však Sebastián rázne odmieta. Do hôr však nečakane prichádza Joseph, bývalý majiteľ Belly, ktorý je skalopevne rozhodnutý získať Bellu späť. Sebastián si uvedomuje aké nebezpečenstvo Belle a šteniatkam hrozí a rozhodne sa urobiť všetko preto, aby ich ochránil.

Vezmi si ma, kamoš

Na Yassinove štúdium architektúry v Paríži sa zložila celá dedina. Je šikovný, má talent a raz na neho budú všetci určite pyšní. Leží pred ním skvelá budúcnosť. Presne dovtedy, keď „prepadne“ na skúške a spolu s ňou zmizne v nenávratne i jeho študentské vízum. Musí sa rýchlo s niekým oženiť. Mladá krásavica chce ale dosť peňazí a stará susedka trvá na manželských povinnostiach, obe navyše chcú zaplatiť vopred. Zúfalá situácia si žiada zodpovedajúce riešenie a Yassin si preto vezme… svojho najlepšieho kamaráta. Svadba len tak na oko vyzerá ako elegantné riešenie na jedno popoludnie. Lenže všetko zamotá prísny úradník odhodlaný za každú cenu dokázať, že ide o podvod. Chlapci preto naozaj musia začať žiť spolu ako pár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komiks #kino #horor #filmové premiéry #animovaný #Parralel #Delírium