Dolce vitaj priblíži aj neznámeho Sorrentina

Tohtoročný festival talianskej kultúry Dolce vitaj predstaví počas júna najmä farebnú atmosféru temperamentného Neapola. Súčasné talianske umenie zastúpia v Bratislave filmy, divadlo, dizajn, fotografia, hudba, literatúra aj gastronómia.

31.05.2018 15:30
Festival ponúkne aj Sorrentinov film Rodinný... Foto:
Festival ponúkne aj Sorrentinov film Rodinný priateľ (2006).
debata

Festival otvorí výstava Vynaliezavosť a krása. Jej cieľom je poukázať na výnimočné postavenie a originalitu talianskeho dizajnu prostredníctvom fotografií Mira Zagnoliho, ktorý sa podieľal aj na tvorbe reklamných kampaní mnohých známych značiek. V priestoroch Dvorany Ministerstva kultúry SR bude do 18. júna. „Vďaka Zagnoliho práci sa diela dizajnu stávajú súčasťou príbehu, ktorý nie je iba scénickou myšlienkou, ale komplexnejšou a tajomnejšou zápletkou o skutočnom živote vecí,“ pozývajú organizátori. S festivalom sa tradične spája aj otvárací koncert. V poradí 11. ročník podujatia otvorí klavirista a hudobný skladateľ Bruno Bavota.

Jedna z Bavotových skladieb zaznela aj v seriáli Mladý pápež. Ten nakrútil oscarový neapolský režisér Paolo Sorrentino, ktorého tvorbu festival tiež predstaví počas filmovej prehliadky v kine Lumiere. O lektorské úvody k jeho filmom sa postará filmový estetik Juraj Oniščenko. „Budeme premietať dokopy sedem celovečerných filmov. Okrem jeho najnovšieho dvojdielneho projektu, ktorý mal pred pár dňami premiéru v Taliansku, budeme sledovať jeho kompletnú kinematografiu od prvých filmov. Treba pochváliť organizátorov z Talianskeho kultúrneho inštitútu, pretože viaceré ešte na Slovensku neboli vôbec uvedené vôbec,“ povedal Pravde Oniščenko, ktorý by chcel upozorniť najmä na vizuálnu stránku Sorrentinových filmov.

„Je naozaj jedinečná. Sorrentino je v tom svetová špička. Dynamickú kameru si môžme všimnúť už v jeho prvých filmoch. Zo statívu natočil len veľmi málo záberov,“ povedal. Okrem Sorrentina ponúkne filmová prehliadka aj filmy Mattea Garroneho (Reality Show), Ferzana Ozpeteka (Temný Neapol) či pohľad dokumentaristu Giacoma Durziho na dielo Eleny Ferrante (Ferrante Fever). Divadelná časť festivalu ponúkne 6. júna v v SND hru Zodratá z kože od známej talianskej režisérky a dramatičky Emmy Dante.

"Na prázdnom javisku sa začína odvíjať príbeh prostredníctvom rozprávača. Ten nakoniec splynie s postavami – mužmi, ktorí sa ocitnú v ženských úlohách presne podľa vzoru divadelnej tradície 18. storočia a vyrozprávajú nám príbeh dvoch starien a kráľa. Humor, lascívnosť a strach sú hlavnými ingredienciami tejto rozprávky, ktorá sa snaží osloviť všetkých, ktorí dokázali zostarnúť a pritom nedospeli,” povedala o inscenácii Emma Dante.

Festival Dolce vitaj ponúkne v Bratislave do konca júna ešte aj viacero ďalších podujatí. Medzi nimi napríklad aj besedu so spisovateľkou Donatellou Di Pietrantonio, ktorá v kníhkupectve Martinus 20. júna porozpráva o svojej knihe Tá, čo sa vracia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paolo Sorrentino #Dolce vitaj