Televízne tipy Pravdy: Skvelá Nicole Kidman aj Wintonov príbeh

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 1. do 6. júna. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

02.06.2018 12:00
Clive Owen ako Ernest Hemingway and Nicole... Foto:
Clive Owen ako Ernest Hemingway and Nicole Kidman ako Martha Gellhornová.
debata

Nedeľa: 3. 6.

Hačikó: Príbeh psa, Cinema, 18.30
Film nakrútený podľa japonskej snímky z roku 1987 Hachiko Monogatari sa skutočne odohral. V príbehu nakrútenom v roku 2009 stvárnil Richard Gere univerzitného profesora, ktorý sa ujme opusteného psa. Čoskoro medzi nimi vznikne neuveriteľné a silné puto. Dojemný príbeh je americkou adaptáciou japonskej predlohy, ktorý rozpráva o vernom psovi Hačikó. Toto oddané zviera sprevádza svojho pána Parkera Wilsona každé ráno na vlakovú stanicu. Odpoludnia sa tam vracal, aby ho opäť privítal. Jedného dňa však Parker zomrel a na stanicu sa už nikdy nevrátil. Hačikó však verne čakal na rovnakom mieste deň čo deň, celých deväť rokov. Svojou oddanosťou si (už ako vypchatý), vyslúžil miesto v Národnom vedeckom múzeu v Tokiu. Hačika hrali vo filme tri psy plemena akita inu – Leyla, Chico a Forrest. Richard Gere priznal, že nakrúcanie so psami bolo náročné a v prvých dňoch sa držal odporúčania cvičiteľa, aby psom nepozeral do očí. Táto rasa je totiž veľmi sebavedomá a tvrdohlavá a patrí do rúk len ľuďom, ktorí majú so psami skúsenosti.

Utorok: 5. 6.

Hemingway a Gellhornová, HBO, 23.05
Jeden z najväčších milostných príbehov dvadsiateho storočia – vzťah a neskôr búrlivé manželstvo literárneho génia Ernesta Hemingwaya (Clive Owen) a vojnovej korešpondentky Marthy Gellhornovej (Nicole Kidmanová) sa v roku 2012 dostal na filmové plátna. Snímka mapuje život jedného z prvých vplyvných slávnych párov v období španielskej občianskej vojny. Je to aj príbeh o vzťahu, v ktorom sa milenci titulovali viac nadávkami, než vyznania lásky – napriek tomu sa hlboko milovali. Ich láska však nebola taká silná, aby porazila nudu všedného dňa a aby dostala prednosť pred kariérou. Martha Gellhornová bola americká spisovateľka, autorka cestopisov a novinárka, ktorú Daily Telegraph považoval za jednu z najväčších vojnových spravodajkýň minulého storočia. Bola treťou manželkou Hemingwaya. Vo veku 89 rokov, chorá a takmer úplne slepá, spáchala samovraždu. Jej meno nesie cena za žurnalistiku. „The Martha Gellhorn Prize for Journalism“.

Streda: 6. 6.

Všichni moji blízcí, ČT2, 22.00
Príbeh filmu, ktorý nakrútil Matej Mináč, sa odohráva rok pred vypuknutím druhej svetovej vojny, bezprostredne po podpísaní Mníchovskej dohody v roku 1938. Na pozadí historických udalostí sleduje osud židovskej rodiny, ktorá sa po svojom vyrovnáva s prichádzajúcimi udalosťami. Silu príbehu umocňuje kontrastné stvárnenie – na naznačenom tragickom pozadí, vstupujúcom do filmu v podobe historických týždenníkov a rozhlasových správ, sa odohráva poetický príbeh ľudí. Film približuje historickú postavu Nicholasa Wintona, ktorého veľký čin ožíva vo fiktívnom príbehu rodiny Silbersteinovcov. Tento statočný Angličan prišiel koncom roka 1938 do Prahy, aby uskutočnil svoj plán na záchranu 669 židovských detí, ktoré by neunikli tragickému osudu v duchu nacistickej ideológie. Predstaviteľ Dávida, Braňo Holíček, mal v čase nakrúcania štrnásť rokov. Dva roky pred nakrúcaním účinkoval v hlavnej úlohe muzikálu Oliver Twist. Jiří Bartoška získal v roku 1999 Českého leva za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nicole Kidman #Nicholas Winton #televízne tipy Pravdy