Weinstein ako hororový hrdina? Inšpiroval Briana De Palmu

Škandál, z ktorého sa Hollywood ešte stále spamätáva, dostane aj filmovú podobu.

05.06.2018 09:11
debata (1)

Príbeh inšpirovaný správaním sa sexuálneho predátora Harveyho Weinsteina, ktoré podnietilo aj vznik celosvetového hnutia #MeToo, bude mať vo filme podobu hororu. Nakrútiť ho plánuje americký režisér Brian De Palma. Niekdajší slávny filmový producent Weinstein stál minulý týždeň pred súdom a porota ho obžalovala zo znásilnenia a ďalších sexuálnych deliktov.

„Píšem film o tomto škandále, projekt, o ktorom rokujem s francúzskym producentom,“ povedal De Palma pre francúzsky denník Le Parisien. „Moja postava sa nebude volať Harvey Weinstein, ale bude to hororový film, v ktorom bude vystupovať sexuálny agresor a bude sa odohrávať v prostredí filmového priemyslu,“ povedal v rozhovore, ktorý citoval aj portál BBC.

De Palma poskytol rozhovor aj agentúre AFP. V ňom povedal, že celú kauzu veľmi pozorne sleduje, pretože pozná mnoho ľudí, ktorých sa Weinsteinovo správanie dotklo. Ako tvrdí, režiséri si musia získať dôveru a lásku hercov a najhoršie, čo môže niekto spraviť, je, že túto dôveru sklame na akejkoľvek úrovni „iba pre svoju nenásytnosť a žiadostivosť“. Brian De Palma prišiel do Paríža predstaviť svoj prvý román. Knižný debut, ktorý 77-ročný filmár napísal spoločne s partnerkou, novinárkou Susan Lehmanovou sa volá Are Snakes Necessary (Sú hady potrebné?), vyšiel najskôr po francúzsky, až potom vyjde v angličtine. Agentúra AFP označuje knihu za hitchcockovský triler, ktorý sa odohráva vo svete po ére #MeToo, keď ženy zobrali veci do vlastných rúk.

Režisér Brian De Palma prichádza s s partnerkou... Foto: Reuters, YVES HERMAN
Brian De Palma Režisér Brian De Palma prichádza s s partnerkou Susan Lehmanovou.

Hoci De Palma tvrdí, že ženské hrdinky miluje, v Paríži musel čeliť aj otázkam na drsné zaobchádzanie, ktorému jeho filmové hrdinky čelia. „Tú otázku som dostával rok čo rok a vždy som na ňu odpovedal rovnako. Našťastie však tento problém prebral Quentin Tarantino. Tú otázku sa začali pýtať jeho a na mňa, chvalabohu, zabudli,“ povedal filmár s tým, že násilie, ktoré zažívajú ženy v jeho filmoch, je nevyhnutné pre fungovanie príbehu. „Bol som obvinený, že ženy vystavujem nebezpečenstvu. Odpovedal som, že ide o film, ktorý má vyvolávať napätie. Žena predstavuje stvorenie, ktoré je zraniteľnejšie. Pre mňa to bola iba súčasť žánru, nikdy som si nemyslel, že by to bolo niečo sexistické,“ povedal filmár, ktorý je podpísaný pod snímkami ako horor Carrie (1976) či trilerom o zabijakovi krásnych žien Oblečený na zabíjanie (1980). K jeho známym snímkam patria aj Výbuch (1981), Zjazvená tvár (1983), Nepodplatiteľní (1987), Ohňostroj márnosti (1990), Mission Impossible (1996) či Redigované (2007).

De Palma drží palce aj ženám – filmárkam. V poslednom čase sa totiž opäť čoraz hlasnejšie hovorí o tom, že by mali pri filme dostávať rovnaké príležitosti ako muži. „Bude zaujímavé sledovať, čo sa stane, keď filmovú estetiku začnú kontrolovať ženy. Bude zaujímavé vidieť, či je ich pohľad taký odlišný od toho nášho. Pretože mnoho filmov je o mužskom pohľade, o tom, čo vidia muži,“ komentoval De Palma, ktorý sa vo filmovom priemysle pohybuje už vyše päť desaťročí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brian De Palma