Na Art Film Feste budú hrať prím ženy

Vziať si malé dievčatko, ktoré rodičia zanedbávajú, nie je zločin. Ale humánny čin.

06.06.2018 09:01
Zuzana Mauréry Jan Hřebejk Foto:
Cenu Hercova misia si v úvode festivalu Art Film Fest prevezme herečka Zuzana Mauréry.
debata

Aspoň si to myslí na periférii a v provizóriu žijúci srílanský gastarbeiter, ktorý sa živí drobnými krádežami v obchodoch. Netuší, že jeho spontánne rozhodnutie povedie k odhaleniu prekvapujúcich rodinných tajomstiev. Rafinovaná japonská dráma o bezpodmienečnej láske a dôstojnosti chudobných a prehliadaných Zlodeji získala tento rok v Cannes najvyššie ocenenie – Zlatú palmu. Aj osem ďalších horúcich noviniek z festivalu na francúzskej Riviére uvedie Art Film Fest, ktorého 26. ročník sa bude v Košiciach konať od 15. do 23. júna.

Boj za rovnoprávnosť žien vo filmovej profesii bol jednou z hlavných tém na tohtoročnom festivale v Cannes. „Túto myšlienku sa nám podarilo naplniť. Nielen v medzinárodných porotách majú ženy prevahu, ale aj v medzinárodnej súťaži hraných filmov. Z trinástich filmov, ktoré uvedieme, sedem nakrútili režisérky,“ povedal umelecký riaditeľ medzinárodného filmového festivalu Peter Nágel. „Keďže v Košiciach sa Art Film Fest už udomácňuje, rozhodli sme sa ponúknuť divákom tentoraz trošku väčšiu porciu,“ pokračoval. V programovej ponuke, rozčlenenej do osemnástich sekcií, je tento rok viac ako dvesto filmov, z toho 140 celovečerných. Množstvo z nich už zdobia ceny z ďalších prestížnych festivalov ako Berlinale, Sundance, Benátky či San Sebastian.

O Modrých anjelov sa budú v oboch medzinárodných súťažiach – hraných aj krátkych filmov – uchádzať aj slovenské snímky. Domácu kinematografiu v tej prvej zastupuje Posledný autoportrét Marka Kuboša. Ide o ojedinelú spoveď tvorcu, ktorý vážne premýšľa o tom, že s kariérou filmára skončí. „Dlhší čas som pociťoval, že dokumentárnym filmom nedokážem povedať, čo chcem. A tak som sa rozhodol nakrútiť film z môjho uhla pohľadu, ako to vnímam a čo s tým,“ uviedol oceňovaný režisér pre festivalový katalóg. V oveľa bohatšej kolekcii krátkych filmov reprezentuje našu kinematografiu slovensko-portugalský film Boj. Režisérka Eva Križková v ňom sleduje zápas dvoch priateľov, ktorí majú radi kung-fu.

Zároveň načúva ich myšlienkam o vzťahoch a samote. Zdá sa však, že práve zápas je jedinou formou intímnej blízkosti.

Až osem z pätnástich filmov v sekcii Slovenská sezóna, reflektujúcej domácu tvorbu, bude mať na Art Film Feste premiéru. Napríklad dokuportrét Pavúk, ktorý režisér Ľubomír Slivka venoval mýtmi opradenému horolezcovi Pavlovi Pochylému. Muža, riadiaceho sa krédom, že nemožné je len jednou z možností, vyhlásili v roku 2001 in memoriam za horolezca storočia. Alebo psychologický triler Dôverný nepriateľ o tom, čo sa môže stať, ak sa technologické inovácie čoraz výraznejšie prenikajúce do nášho súkromia vymknú spod kontroly. „Je evidentné, že slovenský film naberá na sile. V množstve a rôznorodosti titulov i v obľúbenosti u slovenských divákov,“ zdôraznil zostavovateľ sekcie Martin Palúch.

V roku osudových a magických osmičiek nebude ani na Art Film Feste chýbať Téma: 100 SK/CZ (Sto rokov vzájomnosti). Okrem starších filmov ako Milan Rastislav Štefánik z roku 1935 či sugestívneho dokumentu Čas, ktorý žijeme z roku 1968, prinesie sekcia aj premiéru dokumentu Okupácia 1968. Vznikol v produkcii Petra Kerekesa a optikou ruských, bulharských, maďarských, poľských a nemeckých pamätníkov – okupantov – reflektuje tému individuálnej a kolektívnej pamäti.

„Aj medzi hosťami, ktorí tento rok určite neopustia Košice naprázdno, prevažujú ženy. Cenu Hercova misia si v úvode festivalu prevezme herečka Zuzana Mauréry a v jeho závere jedna z najobsadzova­nejších hviezd našich západných susedov Ivana Chýlková,“ dodal umelecký riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel. Zlatou kamerou vyznamenajú organizátori svetoznámu poľskú režisérku Agnieszku Holland a ruského filmára Alexeja Germana ml. Cenu prezidenta festivalu si z Art Film Festu odnesie výrazná osobnosť českej a slovenskej audiovízie Fero Fenič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Agnieszka Holland #Zuzana Mauréry #Ivana Chýlková #Art Film Fest 2018