Televízne tipy Pravdy: Kurz negatívneho myslenia aj Collateral Beauty

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 8. do 14. júna. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

08.06.2018 09:00
Will Smith Foto:
Will Smith a Helen Mirren vo filme Collateral Beauty: Druhá šanca.
debata

Piatok 8. 6.

Magda Goebbelsová, prvá dáma Tretej ríše, ČT2, 14.50
Prvého mája 1945 v Hitlerovom bunkri otrávila svojich šesť detí. Predtým, ako sama spáchala samovraždu, vysvetlila svoj čin v liste tým, že život po Hitlerovi už nemá žiadnu cenu. Ako sa Magda Goebbelsová, mladá emancipovaná žena vychovávaná nevlastným židovským otcom, stala takou fanatičkou? Francúzsky dokumentarista Antoine Vitkine nám prostredníctvom výpovedí jej blízkych, názorov odborníkov a výnimočných archívnych záberov a fotografií umožní nahliadnuť do života prvej dámy Tretej ríše. Na tento historický životopisný dokument z roku 2017 sa teším.

Kurz negatívneho myslenia, Dvojka, 21.55
Nórska čierna komédia? To znie zaujímavo. Táto má navyše na filmovom portáli čsfd.cz pomerne vysoké hodnotenie. Už ten námet: Geirr má 33 rokov, pred dvoma rokmi mal autonehodu a odvtedy nemôže chodiť a je impotentný. Jeho žena v snahe zachrániť manželstvo pozve na dlhšiu návštevu skupinu telesne postihnutých, ktorú vedie agilná psychologička Ori. Doteraz sebadeštruktívny milovník Johnnyho Casha a vojnových filmov sa vzbúri proti nevítanej invázii „pozitívnej energie“ a za pomoci miestami až brutálnej úprimnosti sa pokúsi ovládnuť situáciu. Vnútri domu v pokojnej štvrti nastáva počas jednej noci zúčtovanie s falošnou úprimnosťou, dusivým súcitom a zdanlivo osvedčenými metódami liečby duše. V roku 2006 debutujúci režisér Bård Breien zmiešal škandinávsku psychologickú drámu o vzťahoch so sarkastickou čiernou komédiou a pridal hudbu pre fajnšmekrov – Steppenwolf, Nina Simone či Johnnyho Casha. A čo na to diváci? Vraj: to je dobre temný, komediálny film!

Sobota 9. 6.

Collateral Beauty: Druhá šanca, HBO, 20.00
Ani tento film nebude veľmi veselý – no je pozoruhodný. Úspešný vedúci pracovník newyorskej reklamnej agentúry (Will Smith) prežíva osobnú tragédiu a sťahuje sa do ústrania. Jeho kolegovia však vymyslia bláznivý a na prvý pohľad drastický plán, ktorého cieľom je prinútiť ho vyrovnať sa so žiaľom. Mala to byť sugestívna, hviezdne obsadená dráma, ktorá ukáže, že aj napriek najväčšej strate sa dajú zažiť krásne okamihy a že konštanty ako láska, čas a smrť sa prelínajú. A čo na to diváci? Mnohí ocenili excelentných hercov ako Edward Norton, Kate Winslet či Helen Mirren, no Smithovi neuverili… Nakoniec však jeden z nich trefne konštatuje, že aj tak je na divákovi, aký film si z toho urobí – či o láske, o smrti, alebo o čase.

Nedeľa 10. júna

Legenda o Tarzanovi, HBO, 20.00
A tu je čosi celkom z iného súdka. Ak ste v detstve radi čítali príbehy o Tarzanovi, možno sa vám zapáči aj tento akčný film od režiséra Davida Yatesa, ktorý režíroval aj sériu filmov o Harrym Potterovi. Tarzan (Alexander Skarsgard) už dávnejšie vymenil africkú džungľu za život bohatého Johna Claytona III., Lorda Greystoka, po boku milovanej Jane (Margot Robbie). Teraz ho vyslali naspäť do Konga ako obchodného emisára parlamentu, pričom netuší, že má zohrať rolu pešiaka v smrteľne nebezpečnej hre chamtivosti a pomsty belgického kapitána Leona Roma (Christoph Waltz). Ale ľudia stojaci za vražedným sprisahaním vôbec netušia, s kým majú tú česť.

Pondelok 11. 6.

20.30 Marie-Francine, Jednotka, 20.30
A pre romantikov jedna francúzska komédia z vlaňajška. Vedkyňa Marie-Francine neprežíva práve najlepšie obdobie života. Manžel si našiel mladšiu, v práci sa stala pre úsporné opatrenia prebytočnou a v päťdesiatke sa musí presťahovať späť k rodičom. Ako to dopadne?

debata chyba
Viac na túto tému: #Collateral Beauty #Kurz negatívneho myslenia