Dokument priblíži august 1968 z pohľadu okupantov

V nedeľu 24. júna uvedú do slovenských kín uvedú dokumentárnu snímku Okupácia 1968. Snímka piatich režisérov z piatich krajín o vpáde vojsk Varšavskej zmluvy do Československa (ČSSR) v auguste 1968 a následnej okupácii pozostáva z piatich 26-minútových dokumentov, ktoré predstavujú udalosť z pohľadu okupantov.

13.06.2018 14:00
Okupácia 1968 Foto:
Okupácia 1968 zobrazuje subjektívny pohľad vojakov „spriatelených“ vojsk počas okupácie ČSSR.
debata (2)

Snímka, ktorá vznikla v produkcii slovenského filmára Petra Kerekesa, je výsledkom spolupráce filmárov z krajín bývalej Varšavskej zmluvy – ruskej režisérky Jevdokie Moskviny, maďarskej filmárky Lindy Dombrovszkej, poľskej režisérky Magdaleny Szymków, Nemky Marie Elisy Scheidt a bulharského filmára Stephana Komandareva. Svetovú premiéru mala na festivale goEast vo Wiesbadene, slovenská premiéra ju čaká 21. júna na Medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest v Košiciach. Snímku osobne uvedú režisérka Marie Elisa Scheidt a producent Peter Kerekes a spolu s nimi i protagonista Iľja Ľvovič Smolokovskij.

Po slávnostnom uvedení na Art Film Feste sa uskutočnia regionálne premiéry, ktoré tiež uvedú Scheidt, Kerekes a Smolokovskij. V piatok 22. júna bude mať Okupácia 1968 premiéru v Žiline (Stanica Žilina Záriečie), o deň neskôr v Liptovskom Mikuláši (Diera do sveta) a 24. júna v Bratislave (A4-Kino Inak). V dňoch 22. a 23. júna si film budú môcť záujemcovia a záujemkyne pozrieť v exkluzívnej online premiére na webstránke www.kinecko.com.

Okupácia 1968 je kolektívny projekt zobrazujúci subjektívny pohľad vojakov „spriatelených“ vojsk, ich myšlienky, pocity i úlohy, ktoré mali počas okupácie ČSSR. Hlavnou otázkou snímky je podľa tvorcov to, ako sa človek zachová, keď sa ocitne v centre diania európskych dejín. Akú úlohu má individuálna zodpovednosť, zachovanie si vlastných názorov, morálnych zásad a ako sa to všetko zmení, keď sa musí vojak rozhodnúť medzi záchranou života a dodržaním pravidiel. Film predstavuje svedectvá obyčajných vojakov ale aj generálov. Tvorcovia snímku venovali 108 obyvateľom ČSSR, ktorých zabili počas invázie vojsk Varšavskej zmluvy.

Realizáciu filmu finančne podporili Audiovizuálny fond, Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, International Visegrad Fund a MEDIA Programme. Distribúciu snímky má na starosti spoločnosť Filmtopia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #august 1968 #dokument #filmové premiéry #Okupácia 1968