Televízne tipy Pravdy: Anna Geislerová ako Polednice aj oživený Hitler v Berlíne

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 15. do 21. júna. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

15.06.2018 16:00
Polednice Aňa Geislerová Foto:
Herečka Aňa Geislerová v snímke Jiřího Sádeka Polednice (2016).
debata

Piatok 15. 6.

13. komnata Jiřího Langmajera st., ČT1, 21.20
V dokumente účinkuje otec známeho českého herca Jiřího Langmajera, ktorý sa volá rovnako ako syn. Dlhé roky bol sólistom opery v Plzni a dodnes tam spieva v zbore. Reč bude však o inom: Jiří Langmajer senior je totiž dieťaťom amerického vojaka, ktorý oslobodzoval Plzeň. Langmnajer sa narodil v roku 1946, čiže rok po skončení vojny, a svojho skutočného otca nikdy nespoznal. Vychovával ho otčim, ktorý bol na neho zlý, a matka synovi vyčítala, že jej skomplikoval život. Časom sa však všetko zmenilo a tri vnúčatá – Jiří, Lukáš (obaja herci) a Markéta – rodinu opäť zblížili.

Už je tu zas, Dvojka, 22.00
Z Hitlera sa ľudia dokážu už aj smiať. Je to možné vďaka láskavosti času, nie že by sa na jeho zločiny zabúdalo. V humornej podobe sa však dá účinnejšie varovať pred ich zopakovaním. A film sa sústreďuje na bežných ľudí. Kedysi umožnili Hitlerov vzostup ľudia a aj dnes majú v moci dejinný vývoj. Oživený Hitler chodí po súčasnom Berlíne, mesto plné cudzincov nespoznáva, čuduje sa, že tam vládne akási žena, Angela Merkelová. Ľudia ho považujú za komika, ktorý sa za Hitlera vydáva. Stáva sa z neho hviezda a on znova zatúži po politickej moci. Vidí, že podporovateľov by mal.

Sobota 16. 6.

Zítra vstanu a opařím se čajem, ČT1, 16.00
Na podobnú tému je tento film z roku 1977, ktorý má výborné referencie. Tiež ide o druhú svetovú vojnu, Hitlera a jeho ambície. Traja nacisti mu chcú pomôcť vyhrať vojnu, a tak mu chcú darovať vodíkovú bombu. Je to sci-fi (cestovanie v čase) a bláznivá komédia dokopy, film plný trikov, dvojníkov a absurdít. Smoliarskych nacistov, ktorí všetko zbabrú, hrajú Vladimír Menšík, Jiří Sovák a Vlastimil Brodský. Takže, opäť – humor proti zbraniam.

Polednice, Cinemax, 18.30
Mysteriózny film na motívy Erbenovej básne Polednice. Odohráva sa však v súčasnosti, z básne prevzal režisér najmä strašidelnú atmosféru. Hlavnú postavu matky s dcérkou, ktorá sa chce zabývať v manželovej rodnej dedine, hrá Anna Geislerová. Okolie jej nepraje, cíti sa sama, jej psychika trpí, a tak sa dostáva do „erbenovských“ ná­lad.

C. B. Strike: Volanie kukučky (3.), Cinemax, 20.50
Obľúbená spisovateľka Joanne Rowlingová píše aj kriminálky. Vydala ich pod pseudonymom Robert Galbraith a už sú sfilmované. Ide o osudy vojnového veterána z bojov v Afganistane Cormorana Strika, ktorý sa stal súkromným detektívom. Dramatický seriál Volanie kukučky vznikol v Anglicku a je vraj strhujúci. Cormorana Strika hrá Tom Burke.

Spomienky na Afriku, ČT1, 21.10
Film z roku 1985 vôbec nezostarol, lebo ide o skutočný príbeh a hrajú v ňom výborní herci. Meryl Streepová hrá dánsku spisovateľku Karen Blixenovú, ktorá sa vďaka manželovi dostala do africkej Kene. Veľmi po tom túžila, ale vzťah s manželom nie je ideálny, a tak aj vo vytúženej Afrike smúti. Objaví sa však krásny lovec (Robert Redford) a rodí sa láska. Milenci musia prekonávať prekážky – neverný manžel dokonca nakazí ženu syfilisom, ale vylieči sa. Romantika zostáva nedotknutá. Oscarový film natočil režisér Sydney Pollack.

Nedeľa 17. 6.

Stážista, Markíza, 15.30
Film o tom, že nikdy nie je neskoro. Sedemdesiatročný vdovec Ben (Robert DeNiro) sa na dôchodku nudí, a tak sa chopí príležitosti vrátiť sa do pracovného kolobehu – ako stážista online fashion stránky. Svet, do ktorého ho práca vrátila, je celkom zmenený. Nielen spôsobmi, ale aj prostredím. Ukáže sa však, že nie všetko z minulosti je zlé, že niektoré zvyky a poznatky môžu pridať súčasnosti grády.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jiří Langmajer #Už je tu zas #televízne tipy #J.K. Rowlingová #Polednice