Cirkus Rwanda. Stretnutie dvoch kultúr na trampolíne

Nový česko-slovenský dokumentárny film Cirkus Rwanda prináša svedectvo, ako sa českí a rwandskí cirkusoví umelci pustia do tvorby spoločného predstavenia.

17.06.2018 16:00
Cirkus Rwanda Foto:
Dokument Cirkus Rwanda hovorí o spoločnom predstavení českých a rwandských cirkusových umelcov.
debata

Český principál prevracia očami, keď rwandským akrobatom zasvietia oči pri pohľade na ozajstnú trampolínu. V bohatej Európe je bežnou súčasťou cirkusu, v Afrike je to rarita. Luxusom je aj pneumatika, na ktorej sa dá skákať. Ako si porozumejú tieto dva svety? Kto bude lepší? Perfekcionistická a bohatá Európa či spontánna, hoci chudobná, Afrika?

Dokument rozpráva o konflikte dvoch silných cirkusantských osobností. Rosťa Novák je zakladateľ presláveného súboru Cirk La Putyka. Je to človek naplno oddaný svojej práci, profesionál a perfekcionista. Eliseé Niyonsenga z rwandského akrobatického súboru Future Vison Acrobats chce zasa cirkusovým umením pomáhať osirelým deťom. Rosťa a Eliseé sú veľké protiklady, a práve preto sa rozhodli vytvoriť spoločné medzikontinentálne predstavenie. To je začiatok jedinečného príbehu. Obe strany zažívajú nečakané dobrodružstvá.

Rosťa Novák po prvýkrát v živote zamieri do Afriky, okrem iného aj s plným batohom liekov a predsudkov. Eliseé sa zasa ocitá v zimnej Prahe. Obaja okúšajú kultúrny šok a musia sa naučiť spolu vychádzať. Treba skĺbiť európsky zmysel pre presnosť s africkou ležérnosťou, ba až bohorovnosťou. Ale to je dobre, lebo obsah novej cirkusovej šou má vychádzať práve z nárazu dvoch úplne odlišných kultúr. A bude reflektovať panujúce stereotypné názory o Afrike a Európe.

HIT, TELL THE DIFFERENCE (trailer) - CIRK LA PUTYKA from CIRK LA PUTYKA on Vimeo.

„Zmyslom nášho filmu je ukázať, že pokiaľ má byť spolužitie rôznych kultúr úspešné, nemôžeme k nemu pristupovať so zažitými dogmami,“ tvrdí režisér Michal Varga, pre ktorého je Cirkus Rwanda celovečerným debutom. „Počas nakrúcania sme boli aj svedkami eskalácie utečeneckej krízy v Európe, čím sa význam tohto dokumentu o spolupráci celkom odlišných kultúr dostáva do celospoločensky významného konceptu. Myslím si, že film ako Cirkus Rwanda potrebujeme v tomto období o to viac, že sa na juhu Európy stavajú ostnaté ploty a ľudia utekajúci pred vojnou sú vnímaní ako nebezpečná zver. Pre toto by sa mala téma a príbeh filmu šíriť aj za hranice Česka a Slovenska,“ povedal Jakub Viktorín, slovenský koproducent. Za slovenskú stranu do projektu vstúpila aj RTVS.

Michal Varga študoval film v Zlíne a absolvoval odbor réžia na píseckej FAMO. Venuje sa predovšetkým témam súvisiacim s ochranou prírody a často nakrúca v rôznych afrických krajinách. Dokumentoval tiež život krajanských komunít v Európe a Južnej Amerike. Vo filme Ďaleko od Majdanu mapoval nálady v spoločnosti na východe Ukrajiny tesne po anexii Krymu a pred vypuknutím občianskej vojny. Cirkus Rwanda je jeho celovečerný debut.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Cirk La Putyka #dokument #cirkus #Cirkus Rwanda