Ivana Chýlková dúfa, že v hereckej misii bude pokračovať

"Hercova misia je cena za celoživotné dielo? Myslia si, že mám končiť? To by som skutočne nerada," opísala Ivana Chýlková prvé myšlienky, ktoré jej prebehli hlavou, keď ju pozvali ako laureátku ocenenia na Art Film Fest do Košíc.

25.06.2018 09:13
Ivana Chýlková Foto:
Na Art Film Feste si Ivana Chýlková prevzala v sobotu cenu Hercova misia.
debata

„Ale povedali mi: nie, nie, nie! To je ocenenie za hereckú misiu vo filme. A misia je cesta, po ktorej som sa celkom šťastne vybrala a dúfam, že ešte v nej budem pokračovať,“ dodala pre Festivalové minúty RTVS. V sobotu si popredná česká herečka prevzala cenu Hercova misia za výnimočný herecký výkon v kinematografii.

Predstaviteľka najmä moderných emancipovaných žien, čo desia, ale zároveň aj neodolateľne priťahujú mužov, odmalička túžila byť herečkou. „Od prvej triedy. Pani učiteľka dokonca volala do školy rodičov, ale tí ma v tom podporovali. Herectvo mi musel odobriť aj psychológ. Pokladám za dar, že som v tom mala jasno. A ďalším darom bolo, že mi to vyšlo,“ povedala Ivana Chýlková pre prvé marcové číslo štvrtkovej prílohy Magazín Pravda. Pred kamerou sa začala objavovať ešte ako poslucháčka pražskej DAMU. Na filmovom plátne sa definitívne presadila psychologickou drámou Čas sluhů (1989). Postava hanblivej študentky medicíny Dany, ktorá sa po svadbe začne vyžívať v intrigách a s chuťou manipuluje s ľuďmi, jej vyniesla na festivale v Ženeve cenu Hviezdy zajtrajška.

Cenu Hercova misia na 26. ročníku...
Cenu Hercova misia na 26. ročníku...
+2Cenu Hercova misia na 26. ročníku...

Na prelome 80. a 90. rokov patrila k najobsadzova­nejším českým filmovým herečkám. Za ústrednú hrdinku komédie Díky za každé nové ráno (1994) získala Českého leva. Spolupracovala aj so slovenskými režisérmi, Dušan Trančík jej zveril postavu vyzývavej milenky v dráme Iná láska (1985), v smutnej komédii Miloslava Luthera Štek sekundovala Boleslavovi Polívkovi, v dráme Vášnivý bozk jej Miro Šindelka zveril hlavnú rolu ženy, ktorá sa ocitla v životnej kríze po tom, čo odhalila manželovu neveru. O pár dní čaká Ivanu Chýlkovú v Prahe premiéra komédie Chata na prodej.

V košickej Kunsthalle v sobotu večer 26. ročník Art Film Festu vyvrcholil. Počas záverečného ceremoniálu vyhlásili aj víťazov oboch medzinárodných súťaží. Hneď dve sošky Modrého anjela získal napínavý dánsky psychologický triler Tiesňové volanie, ktorý sa odohráva výlučne v priestore kodanskej policajnej stanice. Na oddelenie pohotovostnej jednotky telefonuje mladá žena, že ju uniesli. „Filmu sa darí divákov ani na chvíľu nepustiť z háčika, na ktorý ich počas sledovania úspešne chytí,“ skonštatovala medzinárodná porota súťaže hraných filmov.

Modrého anjela za najlepší mužský herecký výkon prisúdila aj predstaviteľovi ústredného hrdinu Jakobovi Cedergenovi. „Každým pohľadom, každým nádychom, každým malým pohybom udržiava publikum v stave podozrenia z citového zaangažovania,“ zdôvodnila porota svoje rozhodnutie. Inak, celovečerný hraný debut režiséra Gustava Möllera Tiesňové volanie má už na konte divácku cenu z festivalov Sundance a Rotterdam. Nielen divácky úspešný triler dorazí v októbri aj do slovenskej distribúcie.

Za najlepšiu réžiu odmenili porotcovia Ognjena Glavoniča za prácu na pozoruhodnom debute Náklad. Podľa nich sa srbskému režisérovi podarilo „divákov postupne vťahovať do sveta svojho filmu, ponárajúc sa do najväčších hĺbok ľudskej duše“. Ako pozoruhodné vyznamenala zvláštnymi oceneniami dva tituly: slovenský Posledný autoportrét režiséra Mareka Kuboša a tureckú snímku Motýle.

Víťazom medzinárodnej súťaže krátkych filmov sa stali Tieňové zvieratá. „Film je funkčnou metaforou sociálnych štandardov a stereotypov, v ktorej filmári využívajú svoju obrazotvornosť, no držia sa aj tradície švédskej kamery tvoriacej surrealistický priestor, kde nezostáva miesto pre fantáziu a individualizmus,“ zdôvodnila medzinárodná porota rozhodnutie udeliť sošku Modrého anjela práve snímke režiséra Jerryho Carlssona.

debata chyba
Viac na túto tému: #art film fest #Hercova misia #Ivana Chýlková