Modrého anjela na Art Film Feste získal dánsky triler Tiesňové volanie

Modrého anjela pre najlepší hraný film získal na 26. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest dánsky psychologický triler Tiesňové volanie (2018) režiséra Gustava Möllera.

25.06.2018 12:59
Art Film Fest Foto: ,
Záverečným ceremoniálom v košickej Kunsthalle sa skončil 26. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest. Ľubomíra Olejárová s cenou Modrý anjel za najlepší film Tiesňové volanie.
debata

Na príbehu pracovníka tiesňovej linky ocenila medzinárodná porota presvedčivosť v rozprávaní príbehu a silnú vizuálnu stránku, informuje oficiálna webstránka podujatia. Podľa ich slov sa filmu darí divákov ani na chvíľu nepustiť z háčika, na ktorý ich počas sledovania úspešne chytí.

Vďaka Tiesňovému volaniu putuje do Dánska aj Modrý anjel pre najlepšieho herca festivalu. Predstaviteľ hlavnej úlohy Jakob Cedergren podľa poroty „každým pohľadom, každým nádychom, každým malým pohybom udržiava publikum v stave podozrenia a citového zaangažovania“. Najlepšou herečkou sa stala Zsófia Szamosi, ktorá sa predstavila v maďarskom filme Iba deň (2018) režisérky Zsófie Szilágyi. Porota ocenila, že sa jej „prostredníctvom precíznej hereckej práce podarilo vytvoriť rafinovaný portrét modernej ženy, na ktorej divákom záleží“.

Záverečným ceremoniálom v košickej Kunsthalle... Foto: TASR, František Iván
Art Film Fest Záverečným ceremoniálom v košickej Kunsthalle sa skončil 26. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v sobotu 23. júna 2018.

Modrého anjela pre najlepšieho režiséra získal srbský tvorca Ognjen Galvonić za svoju prácu na dráme Náklad (2018) . Porota vyzdvihla, že sa mu darí divákov postupne vťahovať do sveta svojho filmu, ponárajúc sa do najväčších hĺbok ľudskej duše. Pocit z filmu v porotcoch dokonca zostal ešte dlho po opustení kina.

Porota sa rozhodla udeliť aj dve zvláštne ocenenia filmom, ktoré považovala za výnimočné. Slovenský titul Posledný autoportrét (2017) je intímnou spoveďou režiséra Mareka Kuboša, ktorá je plná humoru, hoci čelí základným otázkam o plynutí času, samote a základoch umenia. Druhé zvláštne ocenenie sa ušlo filmu „s dojímavým príbehom a citlivo vykreslenými postavami, ktorý sa zároveň zaoberá vážnou témou vtipným a zábavným spôsobom“. Takým dielom je turecká snímka Motýle (2018), ktorú nakrútil režisér Tolga Karacelik.

Porota Medzinárodnej súťaže krátkych filmov ocenila Modrým anjelom švédsku snímku Tieňové zvieratá (2017) režiséra Jerryho Carlssona a zvláštne uznanie získal abstraktný film Plameň (2018), v ktorom režisér Sami van Ingen „pôsobivo pracuje s útržkami poškodeného filmového pásu ako svedka dávno zabudnutej doby“.

Dvojicu cien udelili aj festivaloví diváci svojim internetovým hlasovaním. Divácku cenu Joj Cinema za dlhometrážny film získala snímka Čo len ľudia povedia (2017) a divácku cenu Art Film Festu za najlepší krátky film si vyslúžila francúzska snímka Nevyužitý priestor (2017), ktorú vytvorila dvojica režisérov Max Porter a Ru Kuwahata.

Festival Azyl – medzinárodný online festival minútových a päťminútových filmov a videoklipov – odovzdal počas ceremoniálu trojicu cien. Ocenenie za najlepší minútový film získal britský tvorca Daniel McKee za film Mona Lisa Selfie (2017), najlepším päťminútovým filmom sa podľa poroty Festivalu Azyl stala snímka Praha očami cudzincov (2017) českej režisérky Darie Kashcheevy a najlepším videoklipom sa stalo video k piesni Haul (2017) interpreta Christiana Löfflera, ktorý režíroval rovnako český tvorca Marek Partyš.

Slávnostný záver festivalu sa niesol aj v znamení odovzdávania ceny Hercova misia. Ako druhá tohtoročná laureátka ju po Zuzane Mauréry získala česká herecká hviezda Ivana Chýlková.

Dvadsiaty šiesty ročník Art Film Festu sa začal v piatok 15. júna a skončil sa v sobotu 23. júna premietaním dokumentárneho filmu Whitney (2018), venovaného legendárnej speváčke. Dohromady premietol viac ako 200 filmov, viacero diskusií, výstav, koncertov a ďalších sprievodných podujatí nielen pre milovníkov kinematografie. Záverečný ceremoniál sa uskutočnil v košickej Kunsthalle.

debata chyba
Viac na túto tému: #Art Film Fest 2018