Letné kino na kolesách premietne Čiaru aj Otcovu volgu

Aj tieto letné prázdniny sa môžu diváci na celom Slovensku tešiť na zážitok z projekcií letného kina, ktoré príde na kolesách filmových autobusov Škoda RTO priamo k nim.

28.06.2018 07:00
Herci Emília Vášáryová a Bolek Polívka vo filme... Foto:
Herci Emília Vášáryová a Bolek Polívka vo filme Otcova volga.
debata

Od 1. júla sa vydávajú na cestu po Slovensku filmové autobusy Bažant Kinematograf po šestnásty raz. „S kolekciou piatich celovečerných slovenských a českých filmov navštívia spolu 29 miest,“ informovala Ľubica Orechovská, koordinátorka projektu, ktorý za 15 rokov premietol vyše 80 celovečerných a viac ako 50 krátkych filmov slovenských a českých tvorcov. Projekcie navštívilo doteraz vyše 700.000 divákov v 60 mestách.

Aktuálnu sezónu otvorí úspešný slovensko-ukrajinský film Čiara režiséra Petra Bebjaka, pašerácka a rodinná dráma z pohraničia v hlavnej úlohe s Tomášom Maštalírom. Druhým slovenským filmom tohtoročnej kolekcie je tanečný titul Backstage Andrey Sedláčkovej, súčasný príbeh o skupine mladých tanečníkov, ktorých životy zmení účasť v televíznej tanečnej súťaži.

Za divákmi bude putovať aj najnovší film Jiřího Vejdělka Otcova volga, v ktorom sa matka s dcérou (Eliška Balzerová a Tatiana Vilhelmová), na veteránskej volge vydávajú po stopách bývalých mileniek a priateľov zosnulého manžela a otca, aby odhalili jeho dlho ukrývané tajomstvo. Štvrtým titulom v ponuke je Po strništi bos, v ktorom režisér Jan Svěrák vráti divákov a hrdinov svojho úspešného debutu Obecná škola (1991) do čias Protektorátu Čechy a Morava, do obdobia raného detstva školáka Eda.

Päticu filmov uzatvára absurdná groteska Mareka Najbrta Prezident Blaník. Odohráva sa na pozadí skutočných udalostí druhej priamej voľby prezidenta ČR a vystupuje v nej celý rad reálnych osobností českého politického a spoločenského života.

Každý filmový večer uvedie špeciálny spravodajský vstup so známou tvárou niekdajšej Československej televízie, s televíznou a rozhlasovou hlásateľkou Andreou Bugošovou.

Bažant Kinematograf sa v podobe letného festivalu filmov pod holým nebom predstaví opäť aj na Magio pláži v Bratislave. „V termíne od 14. júla do 17. augusta, vždy od soboty do stredy, ponúkne rôznorodý výber kvalitných a úspešných filmových titulov z posledného obdobia, špeciálne filmové uvedenia, a tiež filmové novinky,“ dodala Orechovská.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bažant kinematograf