Televízne tipy Pravdy: Křižáček aj Druhý úžasný hotel Marigold

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 29. júna do 4. júla. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu.

29.06.2018 12:00
Karel Roden Foto:
Film Křižáček v hlavnej úlohe s Karlom Rodenom.
debata

Sobota 30.6.

MFF Karlove Vary: Křižáček, ČT2, 20.00

Režisér Václav Kadrnka za tento svoj film vlani získal Křišťálový glóbus a tiež Cenu českej filmovej kritiky. U divákov dielo dopadlo horšie. Jeden z divákov film v skratke vystihol takto: „Karel Roden cestuje krajinou a snaží sa v učesane štylizovanom stredoveku nájsť strateného syna (detského križiaka). Náročný film, ktorý pre zábavychtivého diváka bude predstavovať strašlivé muky, ale masochistického fanúšika artu poteší vrstevnatosťou tém aj priestorom k premýšľaniu.“ Ďalší dodal: „Celý film je len o tom, ako Karel Roden ide na koni, ukazuje ľuďom kresbu svojho syna a pýta sa, kde ho nájde. V celom filme je asi 20 viet. Údajne podľa básne Jaroslava Vrchlického, takže to malo byť akože lyrické, ale je to číry amatérizmus… Film sa nepáčil vôbec nikomu okrem hlavnej poroty karlovarského festivalu, ktorá mu udelila hlavnú cenu.“ Nuž, skúsme mu dať chvíľu šancu.

Divoké Slovensko, Dvojka, 20.20

Dokument Jana Hafta a Tomáša Hulíka je vraj rýchlym prehľadom slovenskou prírodou, a to živou aj neživou a chýbať nebude ani pohľad na hviezdy. V krátkom čase (53 minút) má byť veľa informácií aj zaujímavých záberov, za ktoré by sa vraj nemusela hanbiť ani BBC. Diváci tvrdia, že je to „veľmi dobre pozerateľné“.

Druhý úžasný hotel Marigold, JOJ, 22.35

Úžasný hotel Marigold leží v indickom Jaipure a v prvom filme sa stal útočiskom siedmich trochu noblesných a trochu bláznivých britských penzistov, ktorých si s gustom zahrala elita britského herectva (Judi Dench, Bill Nighy, Richard Gere…). Teraz už je Úžasný hotel Marigold plne obsadený stálymi hosťami a jeho manažérka Muriel (Maggie Smithová) a majiteľ Sonny (Dev Patel) chcú svoje podnikanie rozšíriť… Prvý film sa mi veľmi páčil, uvidíme, aké bude pokračovanie. Ktosi píše, že je to vo všetkých ohľadoch porovnateľné s prvým dielom. Zasa je tu príjemná herecká zostava, prostredie aj pohodová atmosféra. Dej je vraj síce trochu predvídateľný a občas film pôsobí trochu bollywoodsky, ale aj tak vraj nesklame.

Nedeľa 1.7.

Kong: Ostrov lebiek, HBO, 20.00

Producenti snímky Godzilla oživili pomocou jedinečných vizuálnych efektov slávne filmové monštrum. Dobrodružný film režiséra Jordana Vogta-Robertse rozpráva príbeh nesúrodého tímu bádateľov, vojakov a dobrodruhov, ktorí sa spojili, aby preskúmali tajomný, nebezpečný a krásny ostrov kdesi v Pacifiku. Odrezaní od všetkého, čo poznajú, vstupují na územie mimo všetkých máp, na územie mohutného Konga a dalších podivuhodných a nebezpečných zvierat a začínajú tak boj človeka s prírodou. Cesta za poznaním sa mení na boj o prežitie a útek z prapôvodného raja, v ktorom pre človeka nie je miesto.

Pondelok 2.7.

Boj o moc, HBO, 21.00
Seriál, ktorý vytvoril na Oscara nominovaný Jesse Armstrong (Politické kruhy), skúma témy moci, politiky, peňazí a rodiny. Rozpráva o bohatej nefungujúcej rodine, na čele ktorej stojí Logan Roy (Brian Cox), generálny riaditeľ jedného z najväčších mediálnych a zábavných konglomerátov na svete. Keďže Logan už je v pokročilom veku, v úvodnej epizóde oslávi osemdesiatku, všetci očakávajú jeho skorý odchod do dôchodku. Každé z jeho štyroch dospelých detí sleduje svoje osobné záujmy, ktoré nie sú vždy v súlade so záujmami ostatných súrodencov ani Logana samotného…

Utorok 3.7.

Giulietta a duchovia, Cinemax, 10.45
Felliniho film jedni nechápu, iných totálne očaril. Farebnosťou, ktorá vraj mieša eleganciu a nonšalanciu s krikľavosťou a gýčovitosťou. Príbehom, ktorý by sa dal vyrozprávať za päť minút alebo by sa z neho dala urobiť nudná psychodráma. Nechýba typicky felliniovská rozverná a bláznivá atmosféra so štipkou uštipačnosti a nadhľadu, nad ktorou vraj pláva Giulietta Masina s výrazom, kde sa spája dievčenská naivita aj babičkovská zhovievavosť a chápavosť plus cudné výtržníctvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy