Film: Okupácia očami okupantov

V kinách môžu diváci vidieť dokumentárny film Okupácia 1968 v produkcii Petra Kerekesa.

01.07.2018 12:00
Okupácia 1968 Foto:
Okupácia 1968 zobrazuje subjektívny pohľad vojakov „spriatelených“ vojsk počas okupácie ČSSR.
debata (6)

Ide o zaujímavý pohľad, lebo k téme sa vyjadrujú ľudia z krajín, ktoré okupovali v roku 1968 Českoslo­vensko. Paradoxne – boli to spojenci, pätica krajín Varšavskej zmluvy. Už aj preto je to zvláštna historická udalosť, ktorá vyvoláva nové a nové otázky. Po päťdesiatich rokoch nakrútilo päť režisérov z piatich krajín film o vpáde vojsk. Po svetovej premiére na filmovom festivale goEast vo Wiesbadene prichádza tento dokument k slovenským divákom. Domáca premiéra bude 21. júna na Medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest v Košiciach. Film osobne uvedie režisérka Marie Elisa Scheidt, protagonista Iľja Ľvovič Smolokovskij a slovenský producent filmu Peter Kerekes.

Tento kolektívny projekt zobrazuje subjektívny pohľad vojakov „spriatelených“ vojsk, ich myšlienky, pocity a úlohy, ktoré plnili počas okupácie Československa v auguste 1968. Film sa pýta – podľa tvorcov – ako sa človek zachová, keď sa ocitne v centre diania európskych dejín. Akú rolu zohráva individuálna zodpovednosť a charakter. Ako sa menia morálne zásady vo chvíli, keď sa vojak rozhoduje medzi záchranou života a dodržiavaním pravidiel.

Ako sa vlastne cítili vojaci, ktorých poslali do cudzej krajiny, aby nastolili poriadok? Na to je iste naša verejnosť zvedavá, lebo s okupantmi sa ľudia stretávali priamo v uliciach, presviedčali ich, že u nás nemajú čo robiť, ale vojaci väčšinou nereagovali. Tí boli často sami zmätení. No vo filme sa budú vyjadrovať nielen obyčajní vojaci, ale aj generáli, ktorí boli zodpovední. Tak to bude zaujímavé. Téma je stále živá, a tak sa nedá jednoznačne uzavrieť a vysvetliť s konečnou platnosťou, čo sa to vlastne dialo. Kvôli zachovaniu rozmanitosti názorov na okupáciu spolupracovalo na filme päť režisérov z piatich krajín bývalej Varšavskej zmluvy. Divák si na základe ich svedectva zasa bude môcť doplniť mozaiku poznatkov o tejto mimoriadne tragickej udalosti, ktorej dôsledkami žije naša spoločnosť dodnes. Každá pravdivá informácia a odborná debata o okupácii je liečivá.

Film pripravili tvorcovia z Ruska (Jevdokija Moskvina), z Maďarska (Linda Dombrovszky), z Poľska (Magdalena Szymkow), z Nemecka (Marie Elisa Scheidt) a z Bulharska (Stephan Komandarev). Je to päť 26-minútových dokumentárnych filmov, ktoré prinášajú päť rôznych pohľadov z piatich rôznych krajín a kultúr. Okrem samotných sústredených faktov zrejme filmy prezradia aj niečo o súčasnosti krajín bývalých našich okupantov. Kam sa dostali, na akej úrovni hodnotia dejiny a špeciálne túto boľavú udalosť. Trápi to ešte aj ich? Asi áno, lebo tvorcovia film venovali 108 obyvateľom Československa, ktorí boli v roku 1968 počas invázie vojsk Varšavskej zmluvy do krajiny zabití.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kerekes #Okupácia 1968