Johnny Depp - Pirát, čo olúpil sám seba

Keď začínal s herectvom, nemal ambície. Bral to len ako dočasnú prácu. Dnes je hollywoodsky herec Johnny Depp hviezdou a nedávno oslávil 55 rokov.

30.06.2018 12:00
Johnny Depp Foto: ,
Johnny Depp vo filme Piráti z Karibiku.
debata (2)

Zatiaľ čo mnohí slávni umelci dosiahli úspech vďaka svojmu úsiliu a cieľavedomosti, Johnny Depp je pravým opakom. Ako najmladší zo štyroch súrodencov vyrastal v rodine čašníčky a stavebného inžiniera, ktorí spolu príliš nevychádzali. Žili ako kočovníci, 30– až 40-krát sa sťahovali, striedali byty, motely či farmy. Dôsledkom bolo, že sa Johnny správal ako chuligán. Kradol, od 12 rokov fajčil, potom pridal drogy a alkohol. Škola ho nudila, učitelia mu predpovedali kariéru kriminálnika.

Herec Johnny Depp pózuje fotografom. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herec Johnny Depp pózuje fotografom. Herec Johnny Depp pózuje fotografom.

„Ako tínedžer som sa cítil neistý. Bol som presvedčený, že nemám absolútne žiadny talent. Na nič. A tá predstava mi zobrala všetky ambície,“ priznal po rokoch. Jeho jedinou vášňou bola hudba, hrával v rôznych chlapčenských kapelách. Preto sa rozhodol, že sa stane muzikantom. V pätnástich, po rozvode rodičov, odišiel zo strednej školy, potom si to síce rozmyslel a chcel sa vrátiť, ale učitelia mu to vyhovorili.

Pri koncertovaní so svojou skupinou sa zoznámil s vizážistkou Lori Anne, ktorú si ako 20-ročný zobral za ženu. Aby sa uživil, bral rôzne príležitostné práce. Ich manželstvo po dvoch rokoch skrachovalo, ale Lori aj tak vďačí za najväčší zlom v živote. Zoznámila ho totiž s hercom Nicholasom Coppolom, známejším pod umeleckým menom Nicolas Cage. Ten Johnnymu v roku 1984 pomohol k prvej filmovej úlohe v horore Nočná mora v Elm Street.

Rok 1992: Herečka Winona Ryder a Johnny Depp na... Foto: Warner Bros Pictures
Rok 1992: Herečka Winona Ryder Rok 1992: Herečka Winona Ryder a Johnny Depp na zábere z filmu Nožnicovoruký Edward.

Bol to úplne bezvýznamný „štek“, ale Depp zaujal a dostával ďalšie ponuky. „Nemyslel som si, že sa stanem hercom. Len som skúšal zarobiť nejaké peniaze. Nemohol som uveriť, ako veľa mi platia,“ opísal neskôr. Doplnil si herecké vzdelanie a putoval z filmu do filmu (Nožnicovoruký Edward, Čo žerie Gilberta Grapea, Don Juan DeMarco, Krycie meno Donnie Brasco, Deviata brána, Astronautova žena, Čokoláda, Z pekla, Piráti z Karibiku či Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street ). Deväťkrát ho nominovali na Zlatý glóbus (raz ho získal), trikrát na Oscara.

Popritom sa venoval hudbe, striedal partnerky, aj jeho druhé manželstvo sa skončilo rozvodom, zo vzťahu s francúzskou speváčkou a herečkou Vanessou Paradis má dve deti. Obľubuje extravagantné účesy aj odevy, na koncertoch vystupuje ako bláznivý rocker. Ten starý divoch z mladosti sa asi predsa len celkom nestratil.

3 x Johnny Depp

V roku 1994 ho zatkla polícia, keď zdemoloval hotelovú izbu v New Yorku. Depp tvrdil, že to spravil divoký pásavec, ktorý sa skrýval na toalete, zničil izbu a potom ušiel oknom. V januári 1999 ho zase zadržali v Londýne, kde sa pobil s papparazzmi.

Na tele má viacero tetovaní. Keď sa zasnúbil s herečkou Winonou Ryderovou, dal si na rameno vytetovať „Winona forever“ (Navždy Winona). Po rozchode s ňou mu nápis chirurgicky upravili na „Wino forever“ (Navždy ožran).

Adoptoval si jednookého andalúzskeho koňa, s ktorým hral vo filme Ospalá diera, aby ho zachránil pred utratením.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Johnny Depp #Piráti z Karibiku #Winona Ryder