Slovenská stopa v Karlových Varoch

Veľkým úspechom slovenskej kinematografie na festivale v Karlových Varoch bola vlani cena pre Petra Bebjaka za réžiu filmu Čiara.

30.06.2018 09:00
Alena Mihulová a Jenovéfa Boková Foto:
Alena Mihulová a Jenovéfa Boková vo filme Chvilky, na ktorom sa podieľalo aj Slovensko.
debata

Podobný scenár sa tento rok nezopakuje. Majoritne slovenský film vo Varoch súťažiť nebude, o cenu sa však uchádza trojica minoritných slovenských koprodukcií.

V hlavnej súťaži festival, ktorý sa začal v piatok, uvedie debut českého režiséra Adama Sedláka Domestik, na ktorom sa koprodukčne podieľalo aj Slovensko. S Domestikom zvíťazil Sedlák v roku 2015 v prestížnej scenáristickej súťaži Filmovej nadácie. V rovnakom roku v nej na ďalších miestach uspeli renomovaní autori Petr Zelenka, Marek Epstein a Tomáš Vorel. Scenáre porota posudzovala anonymne, teda bez toho, aby vedela, kto ich písal.

„Snímka je z cyklistického prostredia, ale divák po celý film žiadne cyklistické preteky neuvidí. Všetko sa odohráva na pár metroch štvorcových v byte, kde hlavný hrdina, cyklista domestik, čo je pozícia v cyklistickom tíme, je donútený prejsť na individuálny tréning. Preto cez zimu trénuje doma, do spálne si nainštaluje kyslíkový stan, na zlepšenie svojej formy,“ citoval vtedy absolventa filmovej školy v Písku portál irozhlas.cz s tým, že stan v spálni nevgplýva iba na kondíciu, ale aj na vzťah hlavného hrdinu. Podľa Sedláka, ktorý nakrútil aj úspešnú internetovú minisériu Semester, ide o komornú drámu o hladaní dokonalého tela s dvomi postavami a napadla mu pri sledovaní Tour de France.

Pôvodom slovinský absolvent FAMU Olmo Omerzu zaujal už svojimi predchádzajúcimi snímkami. Za celovečerný debut Príliš mladá noc získal Cenu českej filmovej kritiky pre objav roka a úspešný bol aj jeho nasledujúci titul Rodinný film ocenený v Tokiu aj na ďalších festivaloch. Hrdinami Omerzuovho nového filmu Všetko bude, na ktorom sa podieľalo aj Slovensko, sú štrnásťročný outsider Mára a jeho dvanásťročný kamarát Heduš, ktorí „podniknú cestu za slobodou“. V ukradnutom aute sa vydajú naprieč republikou. Tvorcovia vo filme znejasňujú hranice medzi realitou a svetom fantázie dospievajúcich hrdinov. Podľa festivalového katalógu je film Všetko bude „road movie o muchách, ktoré občas vyliezajú aj v zime, príbeh o nepopísateľnom pute chlapčenského priateľstva, o neskrotnej túžbe niečo zažiť, aj keď presne neviete čo.“

Všetko bude sa v hlavnej súťaži stretne aj s filmom Je mi jedno, že sa zapíšeme do dejín ako barbari. Nakrútil ho oceňovaný rumunský filmár Radu Jude, držiteľ Strieborného medveďa za réžiu z Berlína, za snímku Aferim! V príbehu z 19. storočia sa zameral aj na tému otroctva rómov. V novinke rozpráva o inej temnej súčasti histórie Rumunska a vracia sa do roku 1941, keď rumunská administratíva prostredníctvom rumunskej armády na východnom fronte spáchala hrozný etnický masaker. Mladá umelkyňa sa vo filme rozhodne tieto udalosti rekonštruovať. „Moja osbná túžba dotknúť sa tejto témy má veľa dôvodov. Môžem povedať dva. Po prvé, patrím ku generácii, ktorej klamali – nikto nám nepovedal o temných stránkach našej histórie. po druhé, nechcel som spraviť fil m o holokauste, ale nájsť spôsoby, ako spraviť film, ktorý spojí súčasnosť a túto temnú minulosť s nádejou, že ukáže súčasnosť (a minulosť tiež) oveľa jasnejšie,“ povedal Jude v rozhovore pre magazín Variety. Celkovo sa v hlavnej súťaži stretne 12 filmov.

Ďalšia súťažná sekcia Na východ od Západu je venovaná prvým a druhým filmom režisérov najmä zo strednej a východnej Európy (ponúkne však aj grécky či iránsky film). O cenu sa v nej uchádza snímka českej režisérky Beaty Parkanovej Chvíľky, na ktorej sa podieľalo aj Slovensko. Hrdinkou jej debutu je mladá žena, ktorá sa snaží vyhovieť všetkým naokolo, zabúda však na seba. Film, v ktorom sa predstavia Jenovéfa Boková, Jaroslava Pokorná, Viktor Tauš či Alena Mihulová, podľa festivalového katalógu citlivo zachytáva nástrahy rodinného života a komentuje ich s humorom a pochopením. Celkovo v sekcii súťaží 12 snímok, 7 z nich nakrútili režisérky.

Mimo súťaže uvedú vo Varoch dokument Michala Vargu Cirkus Rwanda, na ktorom má takisto koprodukčný podiel Slovensko. Majoritne slovenský film premietnu v sekcii Prvé podanie, venovanej študentom a absolventom. Snímka sa volá Hrejivá komédia o depresii, šialenstve a nesplnených snoch a na bratislavskej VŠMU ju nakrútil režisér Michal Ďuriš.

Medzinárodnú premiéru bude mať na festivale digitálne reštaurovaný československý film Martina Hollého Signum laudis z roku 1980 v hlavnej úlohe s Vladom Müllerom.

Víťazné snímky 53. ročníka festivalu Karlove Vary vyhlásia 7. júla. Dovtedy sa jeho návštevníci môžu stretnúť s takými hviezdami ako Tim Robbins, Barry Levinson, Terry Gilliam, Richard Linklater, Anna Paquinová či Robert Pattinson.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Karlove Vary 2018 #Chvilky